Ви є тут

ЗАЛЕЖНІСТЬ АКТИВНОСТІ ГІДРОЛІТИЧНИХ ЕНЗИМІВ У КАЧОК У ЗВ’ЯЗКУ З ВІКОМ

Враховуючи той факт, що на даний час стали часто використовувати нові високопродуктивні породи та кроси качок, необхідно дослідити обмінні процеси більш глибоко та звернути увагу на норми годівлі, які впливають на якість продукції. Для того, щоб вивчити онтогенетичні особливості травних процесів в організмі качок детально досліджували вікові, а також органо-тканинні особливості вуглеводневого, ліпідного та білкового обміну, враховуючи при цьому активність травних ензимів у качок.

У результаті проведених досліджень установлено, що в процесі вирощування каченят спостерігаються критичні періоди росту й розвитку, які пов’язані зі зміною їх інтенсивності, внаслідок  росту пір’я у віці 26–40 днів та зміною складу раціону. Величина середньодобових приростів прямо пропорційно пов’язана з інтенсивністю розщеплення та засвоєння поживних і біологічно активних речовин, які залежать від активності гідролітичних ензимів (протеолітичні, ліполітичні та амілолітичні ) у слизовій оболонці залозистого шлунка та 12-палої кишки. Найвища активність амілолітичних і протеолітичних ензимів у слизовій оболонці залозистого шлунку виявлена у тижневих каченят. Активність протеолітичних ензимів у слизовій оболонці залозистого шлунку та 12-палої кишки має найвищий пік у 37-добової птиці. Із віком активність цих ензимів знижується.

У критичні вікові періоди росту й розвитку для каченят необхідно підвищувати рівень протеїну й обмінної енергії в раціоні, або збагачувати біологічно активними речовинами, що підвищують їх використання з кормів.

Ключові слова: каченята-бройлери, активність протеїназ, активність амілаз, актинвість ліпаз, маса тіла, слизова 12-типалої кишки, слизова залозистого шлунка, вікові зміни активності ензимів.

 

1. Boguhn J., Rodehutscord M. Effects of nonstarch polysaccharide-hydrolyzing enzymes on performance and amino acid digestibility in turkeys. Poultry Science. 2010. 89(3). P. 505–513.
2. Головащенко А.А., Деева А.В. Особености пищеварения и обмела веществ у птици. Ефективное птицеводство. 2012. № 9(21). C. 11–16.
3. Фізіолого-біохімічні методи досліджень у біології, тваринництві та ветеринарній медицині: довідник / за ред. В.В. Влізла. Львів, 2004. 399 с.
4. Калунянц К.А., Гребешова Р.Н., Лупова Л.М., Федорова Л.Г. Способ определения активности протеиназ. А.с. 397843 СССР. 1973.
5. Кирилів Б.Я., Гунчак А.В. Интенсивность белкового обмела в организме у токм’ясной продуктивности в онтогенезе. Scientifical and pracal institutute of biotechnologies in animal nasbandry and veterinary medicine «Zootechnycal science-an important factor for the European type of the agriculture». 29 sept.–01 oct. 2016. Maximovca moldova, 2016. P. 703–708.
6. Khajali F., Slominski B. Factors that affect the nutritive value of canola meal for poultry. Poultry Science. 2012. 91(10). P. 2564–2575.
7. Krabbe E.L., Bertol T. M., Mazzuco H. Uso do grão de arroz na alimentação de suínos e aves. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2012. Comunicado Técnico 503.
8. Лагодюк П.З., Ратич И.Б., Кирилив Я.И. Биохимические показатели утят-бойлеров в святи с интенсивностью роста и оперения. Вестник сельскохозайственной науки. 1984. 5 с.
9. Лагодюк П.З., Кирилив Я.И. Влияние сульфатанатрия на обменние процеси в организме уток-бройлеров. Доклади ВАСХАНИЛ. 1980. № 10. C. 21–30.
10. Метод определения активности α-амилазы. Ферметние препараты в животноводстве: метод. рекомендации / под ред. Довганя Н.Я. Львов, 1978. С. 12–14.
11. Методики досліджень з фізіології і біохімії сільськогосподарських тварин. Львів: ВКП «ВМС». 1998. 131 с.
12. Mikulski D., Jankowski J., Zdunczyk Z., Juskiewicz J., Slominski, B. The effect of different dietary levels of rapeseed meal on growth performance, carcass traits, and meat quality in turkeys. Poultry Science. 2012. 91(1). P. 215–223.
13. Mohammadreza P., Alireza S., Leila A., Andrés M. Probiotic level effects on growth performance, carcass traits, blood parameters, cecalmicrobiota, and immune response of broilers. Anais da Academia Brasileira de Ciências. 2016.  88(2). P. 1–11.
14. Mutassim M.A. Effects of feeding dry fat and yeast culture on broiler chicken performance. Turkey Journal of Veterinary and Animal Science. 2013. 37(1). P. 31–37.
15. Определение активности липаза. Методи биохимического анализа (справочное пособие) / под ред. Б.Д. Кальницкого. Боровск. 1997. С. 24–26.
16. Подобед Л.И., Вовкотруб Ю.Н., Боровик В.В. Протеиновое и аминокислотное питание сельскохозяйственной птицы:структура, источники, оптимізація. Одесса: Печатный дом, 2006. 278 с.
17. Ратич І.Б. Біологічна роль сірки і метаболізм сульфату у птиці. Львів, 1991. 217 с.
18. Сковородин Е.Н., Давлетова В.Д., Вехновская Е.Г. Функциональная морфология печени мускусних уток в ранник сроки постэмбрионального развития. URL: http://journal.bsau.ru/directions/16-00-00-veterinary-science/index.php? ELEMENT_ID=342
19. Алексеев Ф.Ф. Промышленное птицеводство. М., 1991.
20. Гадиев Р.Р. Резервы промышленного птицеводства России. Сергиев-Посад. Уфа: Изд-во БГАУ. 2002.
21. Горюнов М.А. Разведение и выращивание уток. М., 1985.
22. Чуприна Н. Интенсивное развитие птицеводства. Птицеводство. 2011. № 8. С. 2–5.
23. Алтухов Ю.П. Генетические процессы в популяциях. М.: ИКЦ «Академкнига», 2003. 431 с.
24. Берднжов П.П. Активность секреторной функции железистого желудка уток в зависимости от времени после кормления. Сибирский вестник с.-х. науки. 1987. № 2. С. 100–102.

 

ДолученняРозмір
PDF icon cyryliv_1_2018.pdf262.93 КБ