Висвітлені результати досліджень доцільності використання досвіду зарубіжних країн щодо формування нової галузі тваринництва України – буйволівництва.
На фактичних даних доведена конкурентоспроможність буйволів у виробництві молока, що підтверджується рекордними показниками молочної продуктивності та тривалістю лактації буйволиць. Генетичні індекси буйволів-плідників за показниками молочної продуктивності та їх повторюваність є передумовою для створення нових порід буйволів, які за сумарними показниками скоригованого надою (масова частка жиру 3,4 %), виходу молочного жиру та білка здатні конкурувати з породами молочного напряму продуктивності великої рогатої худоби.
За вмістом сухої речовини, протеїну, молочного жиру, вітамінів, амінокислот та жирних кислот молоко буйволиць не має аналогів серед великої рогатої худоби.
Проведений аналіз підтверджує доцільність розвитку в Україні буйволівництва як окремої галузі тваринництва.
Ключові слова: буйволівництво, молочна продуктивність, буйволиці, лактація, селекційно-генетичні параметри, породи буйволів.