Медоносні бджоли – одні з найдревніших мешканців нашої планети, здавна привертали увагу людей своєю основною продукцією – медом і воском. Бджолиний мед – цінний харчовий продукт, який має лікувально-дієтичні властивості. Другий за значенням продукт бджільництва – віск. Крім цих традиційних продуктів, бджоли виробляють також такі біологічно активні речовини як маточне молочко, прополіс і бджолину отруту, які знайшли широке застосування в косметологічній і медичній практиці. До біологічно активних речовин можна віднести й квітковий пилок, що збирають бджоли. Підгодівля бджіл на зиму цукром має позитивні і негативні сторони. Зимою, в результаті живлення цукровим кормом, у бджіл мало накопичується калу – 25 мг за зиму, в той час, як за споживання якісного квіткового корму його буває 34 мг. Ця суттєва різниця в накопичуванні калу запобігає появі поносу у бджіл, свідчить про кращу зимівлю бджіл на цукровому кормі. Сім’ї завжди виходять із зимівлі з чистими гніздами. Це позитивна сторона цукрового корму.
Ключові слова: бджільництво, глюкозно-фруктозний сироп, ГФС-42, підгодівля бджіл, бджолосім’ї, період відгодівлі, вуглеводний корм.