Ви є тут

ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ГЕТЕРОЗИСУ ЗА ПРОМИСЛОВОГО СХРЕЩУВАННЯ СВИНЕЙ

Представлено оцінку ефективності використання явища гетерозису за відгодівельними і м’ясними якостями за промислового схрещування свиней вітчизняних та зарубіжних порід. На першому етапі промислового схрещування рекомендовано до маток великої білої породи української селекції підбирати кнурів породи ландрас англійської селекції, що дасть змогу отримати бажану материнську форму. Доведено доцільність використання порід п’єтрен та червоної білопоясої на заключному етапі схрещування, що дасть змогу збільшити прибуток від вартості додаткової продукції і підвищити рентабельність виробництва товарної свинини від 5,64 до 17,93–29,70 %.

Ключові слова: промислове схрещування, породи п’єтрен, дюрок, ландрас, велика біла, червона білопояса.

 

1. Вовк В.Г. Гетерозисний ефект при поєднанні різних генотипів свиней / В. Г. Вовк // Тваринництво України. – 2013. – №. 12. – С. 11-13.
2. Відтворювальні якості свиноматок в системі гібридизації / М.Д. Березовський, В.М. Попова, К.О. Цирик, В.С. Огуренко // Свинарство. – 2012. – №. 60. – С. 21-24.
3. Пелих В. Г. Ефект поєднаності помісних батьківських пар на підвищення продуктивності свиней / В. Г. Пелих, С. В. Ушакова // Вісник аграрної науки. – Київ, 2016. – №1. – С. 49–52.
4. Гнатюк С.А. Дюрок і червоні білопоясі свині в Україні / C.А. Гнатюк // Свинарство: міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства ім. О.В. Квасницького УААН. – Вип. 56.– Полтава, 2008. – С.11-15.
5. Бирта Г. А. Влияние генотипа на мясные качества свиней / Г. А. Бирта, Ю.Г. Бургу // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2012. – № 1. – С.112-114.
6. Войтенко С. Л. Відгодівельні ознаки чистопородного і гібридного молодняка свиней у залежності від їх походження / С.Л. Войтенко, М.О. Петренко, Б.С. Шаферівський // Свинарство. – № 65. – 2014. – С. 89-94.
7. Гришина Л. П. Ефективність використання спеціалізованого типу свиней за схрещування та гібридизації / Л. П. Гришина, О. Г. Фесенко // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2015. – Вип. 2(2). – С. 40-47.
8. Franco D. Growth performance, carcass and meat quality of the Celta pig crossbred with Duroc and Landrance genotypes /D. Franco, J.S. Vazquez, J.M. Lorenzo // Meat Science .–Vol. 96.– Issue 1. – 2014. – P. 195–202.
9. Perevoyko Z. Comparative Evaluation of Fattening, Slaughter and Meat Qualities of Purebred and Hybrid Swine Modern / Z. Perevoyko // Applied Science; Vol. 9. – No. 8. – 2015. – Р. 344-353.
10. Carcass and meat quality traits of four different pig crosses / M. Ruusunen, E. Puolanne, M-L. Sevon-Aimonen ets.// Meat Science. – Vol.90. – I. 3. – 2012. – P. 543–547.
11. Гибридизация в свиноводстве: научные труды / Под ред. A. И. Овсянникова, A. T. Мысика // Всесоюзная акад. с.-х. наук им. В.И. Ленина]. – Москва: Колос, 1978. – 143 с.
 
ДолученняРозмір
PDF icon vashenko_btf_1-2_2017.pdf4.67 МБ