Ви є тут

ХАРАКТЕРИСТИКА ТУШ ТА ЯЛОВИЧИНИ БИЧКІВ УКРАЇНСЬКОЇ М'ЯСНОЇ ПОРОДИ РІЗНИХ КЛАСІВ

Проведено оцінювання туш та яловичини від бичків української м’ясної породи, що належать до різних класів, відповідно до ТУ У 46.14.09-96. Встановлено, що з підвищенням класу тварин за масою туш поліпшуються забійний вихід, площа і відносна величина «м’язового вічка», довжина стегна та коефіцієнт повном’ясності К1; найвищі величини цих ознак є у молодняку, який має масу туш понад 270 кг. За вологоутримувальною здатністю та уварюванням м’ясо бичків різних класів не має суттєвої різниці. За комплексом кількісних і якісних ознак найгірші туші має молодняк другого класу.

Ключові слова: українська м’ясна порода, характеристика туш, площа «м’язового вічка», технологічні властивості яловичини.

1. Крук О.П. Вплив віку забою бичків української м’ясної породи на їх м’ясну продуктивність / О. Крук, А. Угнівенко // Науковий вісник НУБіП України. Серія «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. – К.: ВЦ НУБіП України, 2015. – Вип. 205. – С. 297–302.

2. ТУ У 46.14.09-96. Велика рогата худоба м’ясних порід, м’ясних типів, їх помісей і гібридів для забою. – К., 1996. – 6 с.

3. Практикум із спеціалізованого м’ясного скотарства: навч. посіб. для студентів вищих навч. закладів, які навчаються за напрямом підготовки «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / А. Угнівенко, Т. Антонюк, Л. Коропець та ін.; за ред. А.М. Угнівенка. – К.: Аграрна освіта, 2010. – 256 с.

4. Угнівенко А.М. Вік забою бичків української м’ясної породи та їх м’ясна продуктивність / А. Угнівенко // Сб. науч. тр. Sworld. – Вип. 1 (38), т. 24. – Іваново: Маркова А.Д., 2015. – С. 18–22.

5. Угнівенко А.М. Морфологічний склад туш бичків української м’ясної породи / А.М. Угнівенко // Вісник Сумського національного аграрного університету. – Суми, 2015. – Вип. 2. (27). – С. 149–151.

6. Угнівенко А.М. Ознаки забою бичків української м’ясної породи / А.М. Угнівенко // Біоресурси і природокористування. – 2015. – № 3–4. – С. 98–104.

7. Beef Carcasser and Cuts – UN/ECE Standard Concerning the standardization, Marketting and Commercial Quality. TRADE / WP./ & / GE. 11/2000 / 7 / Add. 2 (WP. 7; 200); 11 Pages.

8. International Committee for Animal Recording (ICAR), 2009. International Agreement of recording Practices / Approved by the General Assembly held in Niagara Falls, USA, on 18 June 2008. – P. 91–189.

9. JMGA. Beef carcass grading standart. Japan meat grading association. – Tokyo, 2000.

ДолученняРозмір
PDF icon 2015_2_uhnivenko_ua.pdf286.74 КБ