Ви є тут

РОЗРОБЛЕННЯ ТЕСТ-СИСТЕМ НА ОСНОВІ ПЛР-РЧ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ВИДОВОЇ НАЛЕЖНОСТІ ТКАНИН У СКЛАДІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Розроблено мультиплексні тест-системи на основі методу полімеразної ланцюгової реакції в режимі реального часу (ПЛР-РЧ, Real-Time PCR) для визначення видової належності тканин тваринного та рослинного походження в складі харчових продуктів. Розроблені діагностикуми уможливлюють ідентифікацію ДНК видів Sus scrofa, Gallus gallus, Bos taurus і Glycine max. Доведено високу чутливість та специфічність визначення інгредієнтів тваринного та рослинного походження, які входять до складу багатокомпонентних харчових сумішей, у тому числі тих, що піддавались термічному обробленню. Обґрунтовано можливість використання розроблених тест-систем у практиці  ветеринарно-санітарної експертизи для визначення фальсифікацій м’ясної продукції. 

Ключові слова: харчова безпека, полімеразна ланцюгова реакція в режимі реального часу, тест-системи, ідентифікація видової належності, харчова продукція.

1. Димань Т.М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів: підручник / Т.М. Димань, Т.Г. Мазур. – К.: ВЦ «Академія», 2011. – 520 с.

2. Коцюмбас І.Я. Експертиза напівфабрикатів м’ясних та м’ясорослинних січених мікроструктурним методом: методичні рекомендації / І.Я. Коцюмбас, Г.І. Коцюмбас, О.М. Щебентовська. – Львів: Афіша, 2011. – 80 с.

3. Про ветеринарну медицину: Закон України / Верховна Рада України. Офіц. вид. – К.: Парлам. вид-во, 2002. – 43 с.

4. Про безпечність та якість харчових продуктів: Закон України / Верховна Рада України. Офіц. вид. – К.: Парлам. вид-во, 2005. – 28 с.

5. Методичні рекомендації щодо використання методу полімеразної ланцюгової реакції в скотарстві / [Облап Р.В., Новак Н.Б., Мельничук М.Д. та ін.]. – Біла Церква: БНАУ, 2010. – 68 с.

6. Пархоменко М.М. Міжнародний досвід забезпечення якості продукції / М.М. Пархоменко // Форум права. – 2010. – № 3. – С. 344–350.

7. ПЦР в реальном времени / [Ребриков Д.В., Саматов Г.А., Трофимов Д.Ю. и др.]; под ред. Д.В. Ребрикова. – М.: БИНОМ. Лаборатория знаний, 2009. – 223 с.

8. Species identification in meat products using real-time PCR / [Jonker K.M., Tilburg J.J., Hagele G.H., de Boer E.] // Food Additives & Contaminants: Part A, 2008. – Vol. 25, № 5. – P. 527–533.

9. Тест-системи для визначення якісного та кількісного вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО) рослинного походження в харчових продуктах. Технічні умови» / ТУ У 24.6-02568182-001:2011. – К.: ДП «Укрметртестстандарт», 2012. – 52 с.

ДолученняРозмір
PDF icon 2014_2_oblap_ua.pdf282.2 КБ