Ви є тут

ВПЛИВ BYPASS СОЇ НА РУБЦЕВИЙ МЕТАБОЛІЗМ ВИСОКОПРОДУКТИВНИХ КОРІВ

Вивчено ефективність використання bypass сої у годівлі високопродуктивних корів та її вплив на показники рубцевого метаболізму. Доведено, що найбільш ефективним було згодовування 2 кг bypass сої у розрахунку на одну голову на добу. Це забезпечило вищий рівень протеїну, зокрема його важкорозчинної фракції.

Величина рН рубцевої рідини у корів дослідних груп зміщувалася у лужний бік і зростала порівняно з контролем. Якщо у корів 1-ї контрольної групи вона становила 7,15, то у аналогів дослідних груп – 7,18–7,36 (Р<0,05–0,001). У рубцевій рідині корів дослідних груп зменшувався вміст загального Нітрогену порівняно із контрольною групою на 0,9–5,7 ммоль/л, або 0,8–5,7 % (Р<0,05), що свідчить про краще всмоктування його в кров. Білковий і загальний Нітроген у рубцевій рідині корів дослідних груп (3-я і 4-а групи) вірогідно зменшувався (Р<0,01). Водночас, корови дослідних груп відрізнялися від контрольних вірогідно нижчим вмістом у рубцевій рідині аміачного Нітрогену, що можна вважати позитивним явищем.

У рубцевій рідині корів дослідних груп було більше ЛЖК порівняно з контролем на 0,12–0,42 ммоль/100 мл, проте статистично ця різниця була невірогідною. Кількість інфузорій залежно від рівня сирого протеїну у рубцевій рідині корів дослідних груп перевищувала контроль на 7–83 тис./мл (Р<0,05–0,001).

Ключові слова: раціон, bypass соя, високопродуктивні корови, сирий протеїн, важкорозчинна фракція протеїну, рубцевий метаболізм, рН рубцевої рідини, загальний, білковий, залишковий і аміачний Нітроген.

1. National Research Council. Nutrient Requirements of Dairy Cattle // Natl. Acad. – Press, Washington DC, 2001. – 269 р.

2. Skorko-Sajko H. Nutritive value and quality of galega silages / H. Skorko-Sajko, J. Tywonczyk // Ann. Anim. Sci. – 2003. – Suppl, vol. 1. – P. 495.

3. Шевченко М. Л. Аспекти протеїнового живлення жуйних тварин / М. Л. Шевченко // Вісник аграрної науки. – 1999. – № 10. – С. 46–48.

4. Orskov E. R. Protein nutrition in ruminants / E. R. Orskov. – New York: Academic press, 1982. – 184 р.

5. Свеженцов О. И. Нормированное кормление с.-х. животных: справочник / О. И. Свеженцов. – Днепропетровск: Наука и образование, 1998. – 299 с.

6. Курилов Н. В. Эффективность использования кормов в зависимости от различного соотношения легко- и труднорасщепляемого протеина в рационе коров / Н. В. Курилов, В. А. Девяткин // Сб. науч. тр. ВНИИФБиП с.-х. животных. – Боровск, 1989. – № 36. – С. 79–84.

7. Voss V. L. Feeding lactating dairy cows proteins resistant to ruminal degradation / V. L. Voss, L. D. Sattler // Dairy Sci. – 1988. – Vоl. 71, № 8. – P. 2428–2439.

8. Wohlt J. E. Measurement of protein solubility in common feedstuffs / J. E. Wohlt, C. J. Sniffen, W. H. Hoover // J. Dairy Sci. – 1973. – Vol. 56, № 8. – Р. 1052–1057.

9. Ruminant milk fat plasticity: nutritional control of saturated, polyunsaturated, trans and conjugated fatty acids / Y. Chilliard, A. Ferlay, M. Rosemary [et al.] // Ann. Zootech. – 2000. – Vol. 49. – P. 181–205.

10. Chalupa W. Balancing energy in the high producing cow with particular reference to nonstructural carbohydrate and fat / W. Chalupa // Ruminant health nutrition. conference. – 1989. – P. 1–16.

11. Chalupa W. Rumen bypass and protection of proteins and amino acids / W. Chalupa // J. Dairy Sci. – 1975. – Vol. 58, № 8. – P. 1198–1218.

12. Managing diet quality for cheddar cheese manufacturing milk. 1. The influence of protein and energy supplements / M. P. Christian, C. Grainger, B. J. Sutherland [et al.] // J. Dairy Res. – 1999. – Vol. 66, № 3. – P. 341–355.

13. Smith N. E. Alteration on efficiency of milk production in dairy cows by manipulation of the diet / N. E. Smith // Nutrition and Lactation in Dairy Cow. – 1988. – № 5. – P. 216–231.

ДолученняРозмір
PDF icon 2016_2_chernadchuk_ua.pdf302.33 КБ