Ви є тут

Вплив відбору бджолиного обніжжя пилковловлювачем на льотну активність та поведінку бджіл-збиральниць квіткового пилку

Від рівня забезпечення бджолиних сімей білковим кормом залежить можливість прояву потенціалу їх продуктивності. У зв’язку з цим вивчення поведінки бджіл, яка пов’язана з заготівлею та переробленням білкового корму, має важливе значення як у біології, так і в практичному бджільництві. У роботі наведено дані експериментальних досліджень впливу відбору бджолиного обніжжя на льотну активність бджіл. Проведено дослідження з вивчення етологічних особливостей бджіл, які сприяють збільшенню збору, заготівлі та перероблення білкового корму. Для цього проведено дослідження чинників, які спонукають бджіл до збільшення збору білкового корму – бджолиного обніжжя та запасання його в гнізді медоносної бджоли у вигляді перги. На дослідних та контрольних бджолиних сім’ях-аналогах було досліджено чинники, які впливають на збільшення збору бджолами білкового корму. Встановлено, що особливо активними зі збору бджолиного обніжжя були середні за силою бджолині сім’ї. Відбір бджолиного обніжжя пилковловлювачами зменшує вирощування розплоду бджолиними сім’ями, однак не спричиняє їх значне ослаблення. За збільшення площі відкритого розплоду збільшується збір бджолами пилку. З метою одержання товарного бджолиного обніжжя на пасіці слід утримувати сильні бджолині сім’ї. Бджоли-збиральниці білкового корму мають індивідуальні особливості збору обніжжя. У разі видалення розплоду з гнізда активність бджіл, які вилітали за взятком, зменшувалась. За додавання відкритого розплоду активність зростала. Навпаки, за згодовування бджолам обніжжя збиральна активність знижується, а давання вуглеводів не чинить впливу. Отже, відбір обніжжя пилковловлювачами від бджолиних сімей збільшує льотну активність, що сприяє отриманню більшої кількості бджолиного обніжжя на пасіках та запиленню додаткового числа ентомофільних рослин. З метою одержання товарного бджолиного обніжжя на пасіці слід утримувати сильні бджолині сім’ї, а відбір проводити у вранішні та денні години.

Ключові слова: бджолина сім’я, українська степова порода, квітковий пилок, обніжжя, перга, пилковловлювач, розплід, збиральна активність бджіл.

  1. Москалюк І.В., Сакун М.М., Хамід К.О. Аналіз стану галузі бджільництва України, особливості організації охорони праці та удосконалення правил безпеки з бджолами. Science Rise. 2018. 4. С. 10–13. Doi: https://doi. org/10.15587/2313-8416.2018.129317
  2. Ковальский Ю.В., Ковальская Л.Н. Особенности разведения карпатских пчел. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. 2016. 18 (1-3 (65). С. 60–64.
  3. Kryvda М. Development of apiculture in the Zhyto[1]myr regio icine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences. 2018. 20(83). P. 208–211. Doi:https://doi.org/10.15421/nvlvet8340
  4. Brodschneider R., Crailsheim, K. Nutrition and health in honey bees. Apidologie. 2011. 41. P. 278–294. Doi:https:// doi.org/10.1051/apido/2010012
  5. Vasquez A., Olofsson T. The lactic acid bacteria in[1]volved in the production of bee pollen and bee bread. Journal of Apicultural Research – J APICULT RES. 2009. 48. P. 189–195. Doi:https:// doi.org/10.3896/IBRA.1.48.3.07.
  6. Salazar-González C., Díaz-Moreno C. The nutrition[1]al and bioactive aptitude of bee pollen for a solid-state fer[1]mentation process. Journal of Apicultural Research. 2016. 55:2. P. 161–175. Doi:https://doi.org/10.1080/00218839. 2016.1205824
  7. Pollen composition and standardisation of analytical methods/ M.D. Campos et al. Journal of Apicultural Research. 47. P. 154–161. Doi:https://doi.org/10.1080/00218839.2008. 11101443
  8. Mărgăoan R., Cornea-Cipcigan M., Topal E., Kösoğlu M. Impact of Fermentation Processes on the Bioactive Profile and Health-Promoting Properties of Bee Bread, Mead and Honey Vinegar. Processes. 2020. 8. 1081 p. Doi:https://doi. org/10.3390/pr8091081.
  9. Nicolson S. Bee Food: The Chemistry and Nutri[1]tional Value of Nectar, Pollen and Mixtures of the Two. Af[1]rican Zoology. 2011. 46. P. 197–204. Doi:https://doi.org/ 10.3377/004.046.0201.
  10. Mohammad S.M., Zawawi N., Nor-Khaizura M.A.R. Stingless Bee-Collected Pollen (Bee Bread): Chemical and Mi[1]crobiology Properties and Health Benefits. Molecules. 2021. 26. 957 p. Doi:https://doi.org/10.3390/molecules26040957.
  11. Pollen and bee bread as new health-oriented products: A review/ M. Kieliszek et al. Trends in Food Science & Tech[1]nology. 2018. 71. P. 170–180. Doi:https://doi.org/10.1016/j. tifs.2017.10.021.
  12. Brood-Rearing Enhancing Potential of Manually Packed Pollen Feeding in Comparison with Pollen and Pol[1]len Supplements in Patty Forms/ N. Adgaba et al. Journal of Apicultural Science. 2020. 64. 1. Doi:https://doi.org/10.2478/ JAS-2020-0023.
  13. Requier F., Jowanowitsch K., Kallnik K., Steffan-De[1]wenter I. Limitation of complementary resources affects colo[1]ny growth, foraging behavior, and reproduction in bumble bees. Ecology. 2019. 101 p. Doi:https://doi.org/10.1002/ecy.2946.
  14. The omics approach to bee nutritional landscape/ P. Chakrabarti Basu et al. Metabolomics. 2019. 15. 127 p. Doi:https://doi.org/10.1007/s11306-019-1590-6.
  15. Martseniuk N., Adamchuk L., Akulonok O. Flight ac[1]tivity of bee colonies at Acer spp. bee pollen collection. The An[1]imal Biology. 2020. 22. P. 36–40. Doi:https://doi.org/10.15407/ animbiol22.01.036.
  16. Baird E., Tichit P., Guiraud M. The neuroecology of bee flight behaviours. Current Opinion in Insect Science. 2020. 42 p. Doi:https://doi.org/10.1016/j.cois. 2020.07.005.
  17. Honeybee lifespan: the critical role of pre-foraging stage/ A. Prado et al. Royal Society Open Science. 2020. 7. 200998. Doi:https://doi.org/10.1098/rsos.200998.
  18. Mischenko O., Lytvynenko O., Afara K., Kryvoruc[1]hko D. Influence of nest structure and age of the bee queen on preparation of protein feed by bees. Visnyk agrarnoi nauky. 2020. 98. P. 27–32. Doi:https://doi.org/10.31073/agro[1]visnyk202010-04.
  19. Ranking pollen from bee plants according to their protein contribution to honey bees/ V. Liolios et al. Journal of Apicultural Research. 2016. 54. P. 1–11. Doi:https://doi. org/10.1080/ 00218839.2016.1173353.
  20. Бородачев А.В., Бурмистров А.Н., Касьянов А.И. Методы проведения научно-исследовательских работ в пчеловодстве. Рыбое, НИИП, 2006. С. 4–11
ДолученняРозмір
PDF icon mishchenko_1_2021.pdf1.03 МБ