Ви є тут

ВПЛИВ ЯКОСТІ МОЛОКА НА ЯКІСТЬ ПРОДУКТІВ, ВИГОТОВЛЕНИХ ІЗ НЬОГО

Досліджено молоко і виготовлений з нього йогурт залежно від якості санітарної обробки обладнання для доїння молока. У перший день молоко з-під вимені, молокопроводу і танка-охолоджувача відповідало вимогам ДСТУ 3662-97.
На 7-й дослідний день якість молока погіршилася. Дослідження йогурту показали, що його якість залежить від якості молока, з якого його виготовляють. Після пастеризації молока в йогурті, виготовленому з молока, відібраного з молокопроводу і танка-охолоджувача, БГКП не були виявлені.

Ключові слова: молоко, йогурт, бактерії групи кишкової палички, молокопровід, танк-охолоджувач.

1. Вдосконалення ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока на фермі – основний важіль у забезпеченні населення високоякісною продукцією / [Касянчук В.В., Крижанівський Я.Й., Даниленко І.П., Полтавчанко Т.В.] // Екотрофологія. Сучасні проблеми: матеріали I Міжнар. наук.-практ. конф. – Біла Церква, 2005. – С. 105–108.

2. Кухтін М.Д. Динаміка мікробіологічного процесу мікрофлори молока / М.Д. Кухтін // Наук. вісник Львів. нац. акад. вет. медицини ім. С.З. Гжицького. – Львів, 2006. – Т. 8, № 2 (29), ч. 1. – С. 112–116.

3. Санитарно-гигиеническое качество заготавляемого молока и пути его улучшения / [Беленький Н.Г., Королёва Н.С., Даниленко И.П., Молочников В.В.] // Улучшение качества молока и молочных продуктов. – М.: Колос, 1980. – С. 27–37.

4. Дегтерев Г.П. Качество молока в зависимости от санитарного состояния доильного оборудования / Г.П. Дегтерев // Молочная промышленность. – 2000. – № 5. – С. 23–26.

5. ДСТУ IDF 100В:2003 Молоко і молочні продукти. Визначання кількості мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 30 °С. – К.: Держстандарт України, 2003. – 20 с.

6. ДСТУ IDF 122C:2003 Молоко і молочні продукти. Підготовка проб і розведень для мікробіологічного досліджування. – К.: Держстандарт України, 2003. – 20 с.

7. ДСТУ IDF 83:2003 Молоко і молочні продукти. Стандартний метод визначання термонуклеази, продукованої коагулазопозитивними стафілококами у молоці та молочних продуктах. – К.: Держстандарт України, 2003. – 23 с.

8. Перкій Ю.Б. Роль бактерій групи кишкових паличок у санітарії молока: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. вет. наук / Ю.Б. Перкій. – К., 2007. – 14 с.

9. Костюк О.Д. Управління якістю молока та продуктів його переробки: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук / О.Д. Костюк. – К., 2008. – 14 с.

10. Довідник санітарно-мікробіологічних методів дослідження харчових продуктів та об’єктів довкілля / [Івченко В.М., Шарандак В.В., Денисенко Г.М., Горбатюк О.І.]. – Біла Церква, 2004. – 242 с.

ДолученняРозмір
PDF icon 2014_2_grinyova_ua.pdf266.55 КБ