Ви є тут

ОПТИМІЗАЦІЯ ВМІСТУ ПРОТЕЇНУ В РАЦІОНІ ПЛЕМІННИХ БИЧКІВ

Вивчено ефективність згодовування ремонтним бичкам раціонів з різною якістю протеїну. Дослідження проведено на 3-х групах ремонтних бичків у віці 12–18 місяців з середньою початковою живою масою 363–367 кг. Кількість нерозщеплюваного протеїну в раціоні ремонтних бичків контрольної групи була нижчою на 10 % від прийнятої норми, II дослідної групи – відповідала прийнятій нормі за рахунок екструдованих гороху, люпину і лляної макухи. У бичків III дослідної групи рівень нерозщеплюваного протеїну в раціоні був вищим від норми на 10 %.

Встановлено, що у вмісті рубця бичків дослідних груп, які споживали раціони з рівнем нерозщеплюваного протеїну за нормою і на 10 % вище норми, відзначено збільшення вмісту загального азоту на 5,1  і 5,5 %, білкового – на 7,5 і 8,2 % відповідно. Встановлено достовірне зниження кількості амоніаку в рубці дослідних тварин на 21 (Р <0,05) і 24 % (Р <0,05) відповідно, що свідчить про зниження розщеплення протеїну і поліпшення його використання мікроорганізмами для синтезу білка.

Тварини II і III дослідних груп, які споживали раціони з підвищеним рівнем нерозщеплюваного протеїну, краще перетравлювали поживні речовини корму. Так, перетравність сухої і органічної речовин, протеїну достовірно підвищилася на 6,4 і 6,9; 6,4 і 7,1; 5,6 і 5,5 %. Відзначено тенденцію до підвищення перетравності жиру, клітковини, БЕВ.

За морфо-біохімічним складом крові істотних відмінностей між  тваринами дослідних груп не встановлено, всі показники перебували в межах фізіологічної норми. Однак відзначено збільшення вмісту загального білка в крові бичків II дослідної групи на 4,0 %, загального і білкового азоту – на 4,0–5,0 %, а у молодняку III дослідної групи ці показники підвищилися відповідно на 6,5 і 7,0 %.

Середньодобові прирости живої маси у бичків контрольної групи становили 980 г, а у дослідних – підвищилися до 1009–1029 г, або на 3,0 та 5,0 %.

За об’ємом еякуляту бички II і Ш груп перевищували аналогів I групи на 11–14 %, а концентрацією сперми –
на 9–12 %.

Кількість енергії, відкладеної в прирості бичків II і Ш дослідних груп, становила 19,89–20,81 МДж  і була більшою, ніж у I групи на 4,1–9,0 %.

Трансформація обмінної енергії раціону в приріст живої маси підвищилася з 21,6 (контроль) до 22,4–22,6 %. Витрати енергії раціону в розрахунку на 1 МДж, відкладеної в прирості, знизилися з 4,63 (контроль) до 4,40–4,47 МДж, або на 4,0–5,0 %. Найкращі результати відзначено у молодняку III дослідної групи, який отримував раціони з рівнем нерозщеплюваного протеїну вище норми на 10 %.

Ключові слова: бички, раціони, корми, розщеплюваний протеїн, нерозщеплюваний протеїн, рубцеве травлення, продуктивність.

 

doi: 10.33245/2310-9289-2019-147-1-84-94

1. Конверсия корма племенными бычками в продукцию при скармливании рационов с разным качеством протеина / В. К. Гурин и др. Зоотехническая наука Беларуси: сб. науч. тр. Жодино. 2016. Т. 51. ч. 1. С. 257–266.

2. Зависимость пищеварения в рубце бычков от соотношения расщепляемого и нерасщепляемого протеина в рационе / В. Ф. Радчиков и др. Ученые записки УО "ВГАВМ". 2013. Т. 49. вып. 2. ч. 1. С. 227–231.

3. Радчиков В. Ф., Шнитко Е. А. Использование новых кормовых добавок в рационе молодняка крупного рогатого скота. Научные основы повышения продуктивности сельскохозяйственных животных: сб. науч. тр. СКНИИЖ по материалам 6-ой междунар. науч.-практ. конф. 15–17 мая 2013 г. Краснодар, 2013. Ч. 2.  С. 151–155.

4. Трансформация энергии рационов бычками в продукцию при использовании сапропеля / В. Ф. Радчиков и др. Зоотехническая наука Беларуси: сб. науч. тр. Жодино, 2014. Т. 49. Ч. 2. С. 148–158.

5. Рубцовое пищеварение бычков при разном соотношении расщепляемого и нерасщепляемого протеина в рационе / В. Ф. Радчиков и др. Зоотехническая наука Беларуси: сб. науч. тр. Жодино. 2013. Т. 48. Ч. 1. С. 331–340.

6. Лемешевский В. О., Курепин А. А. Влияние качества протеина на ферментативную активность в рубце и продуктивность растущих бычков. Нива Поволжья. 2013. № 4(29). С. 72–76.

7. Показатели рубцового пищеварения у молодняка крупного рогатого скота в зависимости от соотношения расщепляемого и нерасщепляемого протеина в рационе / А. Н. Кот и др. Зоотехническая наука Беларуси: сб. науч. тр. Жодино. 2016. Т. 51. Ч. 2.  С. 3–11.

8. Сыворотка молочная казеиновая в кормлении молодняка крупного рогатого скота / А. М. Глинкова и др. Новые подходы, принципы и механизмы повышения эффективности производства и переработки сельскохозяйственной продукции: материалы Междунар. науч.-практ. конф. 5–6 июня 2014 г. Волгоград: Волгоградское науч. изд-во. 2014. С. 26–28.

9. Показатели рубцового пищеварения и переваримости питательных веществ при скармливании бычкам в период доращивания кормов с разной расщепляемостью протеина / Ю. Ю. Ковалевская и др. Зоотехническая наука Беларуси: сб. науч. тр. Жодино. 2011. Т. 46. Ч. 2. С. 47–55.

10. Радчиков В. Ф., Глинкова А. М. Кормовые концентраты из отходов свеклосахарного производства для крупного рогатого скота. Стратегия основных направлений научных разработок и их внедрения в животноводстве: материалы международной научно-практической конференции 15-16 октября 2014 г. Оренбург. 2014. С. 164–166.

11. Дашков В. Н., Шведко А. Ф., Шейко И. П., Радчиков В. Ф.  Плющение и консервирование зерна – путь к рентабельности животноводства. Белорусское сельское хозяйство. 2004. № 3. С. 21–22.

12. Люндышев В. А., Радчиков В. Ф., Гурин В. К., Цай В. П. Использование органического микроэлементного комплекса (ОМЭК) в составе комбикорма КР-2 для молодняка крупного рогатого скота при выращивании на м'ясо. Сельское хозяйство – проблемы и перспективы: сб. науч. сб. Гродно. 2014. Т. 26. С. 163 –168.

13. Bull Nutrition. Achieving Yearling Breeding. The Cattle Site. URL: http://www.thecattlesite.com/articles/3508/bull-nutrition-achieving-yearling-breeding/

14. Bull-inseminator (producer). Maintenance and feeding of breeding bulls. 2018. URL: https://trendexmexico.com/ biznes/4266-byk-osemenitel-proizvoditel-soderzhanie-i-kormlenie-plemennyh-bykov.html access.

15. Ahmad M., Ali A.A. Growth rate in buffalo and Sahiwal calves under optimum feeding conditions. 15 Annjual Rep. LPRI. Bahadar Nagar, Okara, Pakistan. 1994. P. 59–60.

16. Propolis and essential oils additives in the diets improved animal performance and feed efficiency of bulls finished in feedlot / M.V. Valero et al.  Acta Scientiarum Anim Sci. 2014. 36. P. 419–426.

17. Rivera-Méndez C.,  Plascencia A.,  Torrentera N.,  Zinn R. A.  Effect of level and source of supplemental tannin on growth performance of steers during the late finishing phase. J Appl Anim Res. 2017. 45 (1). P. 199–203.

18. Reti K. L., Thomas M. C., Yanke L .J., Selinger L. B. Effect of antimicrobial growth promoter administration on the intestinal microbiota of beef cattle. Gut Pathog. 2013. 5 (8). P. 1–16.

19. Mudgal V.,  Baghel R.P.S. Effect of probiotic supplementation on growth performance of pre-ruminant Buffalo (Bubalusbubalis) calves. Buffalo Bulletin. 2010. 29 (3). P. 225–228.

20. Kumar D.S., Chigurupati S., Prasad R.M.V. Prasad Effect of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) on the ruminal microbial population in buffalo bulls. Buff Bull. 2013. 32. P. 116–119.

21. Application of herbal feed additives in animal nutrition-a review / M. Kumar et al. Int J Lives Res. 2014. 4. P. 1–8.

22. Effect of glycerine and essential oils (Anacardiumoccidentale and ricinusCommunis) on animal performance, feed efficiency and carcass characteristics of crossbred bulls finished in a feedlot system / O. T. B. Cruz et al.  Ital. J. Anim Sci. 2014. 13 (4). P. 34–92.

23. A Case of Cutaneous Apocrine Adenocarcinoma in a 10 days old Buffalo calf / W.L.N.V. Vara Prasad et al.  Journal of Livestock Science. 2017. 8. P. 35–37.

24. Performance and carcass quality of Czech Fleckvieh, Charolais and Charolais × Czech Fleckvieh bulls fed diets based on different types of silages / L. Bartoň et al. Czech J. Anim. Sci. 2007. 52. P. 269–276. Doi: https://doi.org/ 10.17221/2267-CJAS

25. Vieira C., Cerdeño A., Serrano E., Mantecón A.R. Czech Adult steers for beef production: breed effect on animal performance, retail yield and carcass quality. J. Anim. Sci. 2006. 51. P. 467–474. Doi: https://doi.org/10.17221/3966-CJAS

26. Bozkurt Y., Ozkaya S., ApDewi I. Czech Association between aggressive behaviour and high-energy feeding level in beef cattle. J. Anim. Sci. 2006. 51. P. 151–156.

27. Высококачественная говядина при использовании продуктов переработки рапса в кормлении бычков / В. Ф. Радчиков и др. Инновации и современные технологии в сельском хозяйстве: сб. науч. ст. по материалам междунар. науч.-практ. интернет-конф. г. Ставрополь 4–5 февраля 2015 г. Ставрополь: Агрусю 2015. Т. 1. С. 300–308.

28. Симоненко Е. П., Радчиков В. Ф., Цай В. П. Перспективы использования консерванта-обогатителя при заготовке кукурузного силоса и его влияние на переваримость и продуктивные качества молодняка. Актуальные вопросы зоотехнической науки и практики как основа улучшения продуктивных качеств и здоровья сельскохозяйственных животных: сб. науч. тр. по материалам V Междунар. науч.-практ. конф. Ставрополь 23–24 нояб. 2007 г. Ставрополь: Агрус. 2007. С. 30–33.

29. Повышение эффективности производства говядины за счёт включения в рацион бычков кормов из рапса / В. Ф. Радчиков и др.  Актуальні питання технології продукції тваринництва: збірник статей ІІ Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції 26–27 жовтня 2017 року. Полтава. 2017. С. 53–59.

ДолученняРозмір
PDF icon razhumovskiy_1_2019.pdf425.37 КБ