Ви є тут

Клітинний захист організму відлучених поросят за дії пробіотика

Імунна система забезпечує сталість гомеостазу організму. Стан природної резистентності організму визначається комплексом захисних механізмів неспецифічного характеру. У підтриманні імунітету активно беруть участь лімфоцити та фагоцити. Лімфоцити розпізнають антигени патогенних мікроорганізмів, а фагоцити поглинають та руйнують самих збудників. Під час відлучення поросят від свиноматки спостерігається зниження захисних сил їх організму. У цей період знижується природна резистентність організму поросят через стресову ситуацію, спричинену зміною умов утримання, переходом на повнораціонний корм та відсутністю свиноматки. Імунна система відлучених поросят відносно слабка, тому за впливу екологічних і технологічних стрес-чинників вони стають сприйнятливі до різних захворювань. Використання пробіотичних препаратів стимулює активність імунної системи, запобігає виникненню стресів та імунодефіцитів. Одним із таких препаратів є пробіотик вітчизняного виробництва Протекто-актив. Під час дослідження впливу пробіотика Протекто-актив на показники неспецифічної резистентності організму молодняку свиней на дорощуванні у поросят дослідної групи відмічали збільшення бактерицидної активності сироватки крові на 12,10 % (Р<0,05) та лізоцимної активності – на 3,71 % проти контролю, що свідчить про активацію захисних сил організму та нарощування адаптаційної здатності. Важливим етапом дослідження впливу пробіотика Протекто-актив на стан імунної системи є визначення фагоцитарної активності нейтрофілів, фагоцитарного індексу та фагоцитарного числа. У дослідній групі поросят, яким згодовували пробіотик Протекто-актив, установлено підвищення фагоцитарної активності лейкоцитів на 9,0 % (Р<0,001), фагоцитарного індексу – на 51,7 % (Р<0,001) та фагоцитарного числа – на 24,8 % (Р<0,01), порівнюючи з контрольною групою. Отже, у разі застосування пробіотика Протекто-актив збільшуються всі показники фагоцитозу: кількість фагоцитів, їх здатність до захоплення мікроорганізмів та перетравна здатність, бактеріальна та лізоцимна активність сироватки крові, що позитивно впливає на імунологічну реактивність організму поросят у період відлучення. Ключові слова: пробіотик, фагоцитоз, фагоцитарний індекс, фагоцитарне число, фагоцитарна активність лейкоцитів, клітинний імунітет, поросята.

  1. Isaacson R., Kim H.B. The intestinal microbiome of the pig. Animal Health Research Reviews. 2012. Vol. 13 (1). P. 100–109.
  2. Age-related changes in porcine humoral and cellular immune parameters / D. Potočnjak et al. Veterinarski arhiv. 2012. Vol. 82 (2). P. 167–181.
  3. Роль апоптозу в імунних реакціях організму / Р.П. Маслянко та ін. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. 2014. Т. 16. № 2 (59). Ч. 2. С. 225–230. 65
  4. Trevisi P., Pérez J.F. Diets and pig gut health: preface. Animal Feed Science and Technology. 2017. Vol. 233. P. 87–88.
  5. Імунітет поросят на максимум. Прибуткове свинарство. Всеукраїнський журнал. 2012. № 6 (12). URL: http://profisvine.pigua.info/indexukr.php?id=102
  6. Лукащук Б.О., Слівінська Л.Г. Вплив фітобіотика на показники неспецифічної резистентності поросят у підсисний період. Наук. вісник Львів. нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Львів, 2015. Т. 17. № 1 (61). ч. 1. С. 96–00.
  7. Лукащук Б.О. Показники неспецифічної резистентності підсисних поросят за згодовування фітобіотика. Наукові пошуки молоді у третьому тисячолітті: тези доповідей. Сучасні проблеми ветеринарної медицини: Міжнар. наук.-практ. конф. молодих учених, аспірантів і докторантів. (14–15 травня 2015 р.). Біла Церква, 2015. 13 с.
  8. Похилько Ю.М., Кравченко Н.О. Вплив середовища культивування на антагоністичну активність молочнокислих бактерій. Сільськогосподарська мікробіологія. 2016. Вип. 24. С. 64–72.
  9. Мерліч А.Г., Ліманська Н.В. Антагоністична активність бактерій Lactobacillus plantarum, виділених з рослинних джерел України та Франції, проти фітопатогенних бактерій. Мікробіологія і біотехнологія. 2016. № 4. С. 71–85.
  10. Методичні рекомендації з конструювання пробіотиків та застосування їх у практиці ветеринарної медицини / Скибіцький В. Г. та ін. К.: ЗАТ «Нічлава», 2013. 39 с.
  11. Коваленко В.Ф. Вплив окремих мікробіотичних препаратів на процеси травлення. Ветеринарна медицина України. 2010. № 13. 58 с.
  12. Arena M.P., Capozzi V., Spano G., Fiocco D. The potential of lactic acid bacteria to colonizebiotic and abiotic surfaces and the investigation of their interactions and mechanisms. Applied Microbiology and Biotechnology. 2017. 101(7). P. 2641–2657.
  13. Chiu Y.H., Lin S.L., Tsai J.J., Lin M.Y. Probiotic actions on diseases: implications for therapeutic treatments. Food Funct. 2014. 5(4). P. 625–634.
  14. Hill C., Guarner F., Reid G. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nature Reviews Gastroenterology and Hepatology. 2014. 11(8). P. 506–514.
  15. Широбоков В. П., Янковський Д. С., Димент Г. С. Нові стратегії в області створення і клінічного використання пробіотиків. Вісн. фармакології та фармації. 2010. № 2. С. 18–30.
  16. Batista А., Silva M., Raices R. Quality parameters of probiotic yogurt added to glucose oxidase compared to commercial products through microbiological, physical– chemical and metabolic activity analyses. Food Res. Int. 2015. Vol. 77. Р. 627–635.
  17. Kanmani P., Satish Kumar R., Yuvaraj N. Probiotics and its functionally valuable products. A review. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2013. Vol. 53. N 6. P. 641–658.
  18. Papadimitriou K., Zoumpopoulou G., Folignе B. Discovering probiotic microorganisms: in vitro, in vivo, genetic and omics approaches. Frontiers in Microbiology. 2015. Vol. 6. 58 р.
  19. Антибактеріальні й імуномодулювальні властивості штамів лакто- та біфідобактерій за експериментальної стафілококової інфекції / В. В. Мокрозуб та ін. Біотехнологія. 2012. Т. 5. № 2. С. 98–104.
  20. Маляр Д.Д., Мельниченко Ю.О., Соломонюк Я.В., Бітюцький В.С. Вивчення ефективності застосування пробіотиків та пребіотиків на імунологічні та мікробіологічні показники перепелів. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: зб. наук. праць. Біла Церква, 2013. Вип. 10 (105). С. 53–56.
  21. Дослідження імуномодулювальної дії нових пробіотичних препаратів / Ю.О. Мельниченко та ін. Наук.-техн. бюл. Ін-ту біології тварин; ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. 2014. Вип. 15. № 1. С. 201–208.
  22. Жила М. І., Левицький Т. Р., Кушнір І. М. Фармакологічні властивості пробіотичних кормових добавок та їх вплив на продуктивність поросят при відгодівлі. Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин, ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. Львів, 2014. Вип. 15. № 1. С. 158–163.
  23. Стояновський В.Г. Пробіотики та імунна система. Ветеринарія. 2011. № 4 (101). С. 21–25.
  24. Хижняк О.С., Краснопольський Ю.М. Біотехнологічні аспекти отримання комплексного препарату, який містить різні штами пробіотичних культур. Вісник НТУ «ХПІ». Харків: НТУ «ХПІ», 2013. № 4 (978). С. 113–118.
  25. Хижняк О.С., Краснопольський Ю.М. Біотехнологічні аспекти створення препаратів на основі пробіотиків. Вісник НТУ «ХПІ». Харків: НТУ «ХПІ», 2012. № 44 (950). С. 72–78.
  26. Розробка методів контролю якості та дослідження пробіотичного препарату, призначеного для лікування і профілактики алергії та дисбактеріозу / К.Г. Жемерова та ін. Український журнал клiнiчної та лабораторної медицини. 2012. Т. 7. № 4. 2012. С. 169–174.
  27. Старовойтова С.О., Скроцька О.І., Пенчук Ю.М., Пирог Т.П. Технологія пробіотиків. Підручник. К.: НУХТ, 2012. 318 с.
  28. Productivity and mineral exchange in the body of young pigs when feeding probiotics /O. Cherniavskyi et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2019. 9 (1). P. 220–225.
  29. Іnfluence of mannan oligosaccharides for getting high quality ecologically safe swine production / O. Kuzmenko et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2018. 8 (2). P. 225– 229, Doi: Available at:https/doi.org/10.15421/2018_331.
ДолученняРозмір
PDF icon bondarenko_2_2020.pdf576.41 КБ