Ви є тут

ПОКАЗНИКИ ЗАБОЮ СВИНЕЙ ПОРОДИ ВЕЛИКА БІЛА НА ВІДГОДІВЛІ ЗА ДІЇ ЗМІШАНОЛІГАНДНОГО КОМПЛЕКСУ ЦИНКУ

Згодовування у комбікормах молодняку свиней породи велика біла на відгодівлі Цинку у вигляді органічної форми змішанолігандного комплексу зумовлює покращення обмінних процесів в організмі, що позитивно впливає на показники забою свиней. Введення змішанолігандного комплексу Цинку в складі комбікормів сприяє підвищенню морфологічного складу туші та хімічного складу м’яса і сала.

Встановлено, що у молодняку свиней на відгодівлі породи велика біла 5-ї дослідної групи за дози змішанолігандного комплексу Цинку 83,2 г/т комбікорму показник забійного виходу на 1,2  % перевищував аналогів контролю. За виходом м’яса свині цієї ж групи переважали аналогів на 6,6 %, а за вмістом протеїну у м’ясі на 0,9 %.

Ключові слова: свині, змішанолігандний комплекс Цинку, комбікорм, забійна маса, забійний вихід, морфологічний склад туш, хімічний склад м’яса, сало, внутрішні органи.

1. Вовк С. Годівля та утримання свиней / С. Вовк, П. Березівський, Ю. Губені // Пропозиція. – 2002. – № 8–9. – С. 84–86.

2. Вплив наноаквахелатів металів на підсосних поросят / В. Борисєвич, Б. Борисєвич, О. Петренко [та ін.] // Тваринництво України. – 2008. – № 12. – С. 33–34.

3. Мерзлов С.В. Конструювання мінерально-органічних сполук кобальту та контроль процесу хелатоутворення / С.В. Мерзлов // Науковий вісник Львів. нац. ун-ту вет. медицини та біотехнології ім. С.З. Ґжицького. – 2009. – Т. 11,
№ 2 (41), ч. 4 . – С. 172–175.

4. Скальный А.В. Биоэлементы в медицине / А.В. Скальный, И.А. Рудаков. – М.: Мир, 2004. – 272 с.

5. Топіха В. Інтенсивне ведення галузі свинарства / В. Топіха, А. Волков // Тваринництво України. – 2003. – № 8. – С. 2–4.

6. Growth-promoting efficacy of pharmacological doses of tetrabasic zinc chloride in diets fro nursery pigs /
I. Mavromichalis, D. Webel, E. Parr [et al.] // J. Anim. Sci. – 2001. – № 81. – Р. 367–391.

7. Investigation of relative bioavailability value and requirement of organic zinc for chicks / J. Pierce, R. Power,
K. Dawson [et al.] // J. Poultry. Sci. – 2006. – № 9. – Р. 253–258.

ДолученняРозмір
PDF icon marshalok.pdf484.63 КБ