Ви є тут

EFFECT OF PROTEASE SUPPLEMENTATION ON THE PERFORMANCE AND DIGESTIBILITY OF BROILERS

Вплив доповнення раціонів протеазою на продуктивність та перетравність поживних речовин кормів у бройлерів Мухамед Хаснаін Ріаз, Амір Ікбал, Саміулах Хан, Мухамед Тахір, Міан Назір Шах, Самеулах Мемун, Каркач Петро, Машкін Юрій, Бомко Віталій, Титарьова Олена, Цехмістренко Оксана, Ісмаіл Байрам, Кузьменко Оксана Метою дослідження було підтвердити зростаючий стимулюючий вплив протеази на продуктивність та дослідити її вплив на перетравлення кормів у курчат-бройлерів. Для цього 4 промислові групи комбікормів було розділено на два типи (низької та високої щільності) та збагачено протеазою, використовуючи повністю рандомізовану конструкцію із 4-ма повторами на раціон, по 10 пташенят, кожна з яких налічувала 200 курчат-бройлерів добового віку. До 14-добового віку жодних ефектів у пташенят не спостерігали, однак на 14 добу серед раціонів, збагачених ферментами, з᾽явилися невеликі відмінності щодо збільшення ваги, споживання корму та коефіцієнта конверсії корму (FCR). На 28 добу було відмічено виразну реакцію на додавання протеази у групи з низьким вмістом білка. Пташенята набирали на 10,06 та 8,0 % більше ваги у групі CFP1, ніж CFG1 та CFG2 відповідно. Аналогічну відповідь спостерігали для коефіцієнта конверсії корму і виявили, що у групі CFP1 на 0,20 та 0,15 балів краще, ніж у CFG1 та CFG2 відповідно. Однак у групі CFP2 не виявилася ефективність протеази, знизивши приріст ваги на 23,01 %, тимчасом коефіцієнт конверсії корму – на 0,49 пункту порівняно з CFP1. Це свідчить про те, що характер кормових інгредієнтів у раціонах є важливим для отримання максимальної користі від протеазних добавок. Загальна ефективність довела значну реакцію на раціони, доповнені ферментами. Серед раціонів із низьким вмістом білків засвоюваність сирого протеїну (CP) залишалася незмінною, однак вони вирізнялися порівняно з обмінною енергією (АМЕ) для пташенят. CFP2 зекономив на 98,21 ккал/кг більше AME, ніж CFP1. Однак це підвищення значень AME не допомогло підвищити продуктивність і пояснювалося збільшенням співвідношення між CP та AME. Доведено, що загальна реакція на зростання пташенят покращувалася на раціоні з низьким вмістом білка, збагаченим протеазою. Він показав кращі показники засвоюваності CP та AME, ніж раціони хорошої якості. Однак непослідовні результати, виявлені в межах двох типів живлення, довели, що природа раціонів могла вплинути на ефективність протеази.

Ключові слова: бройлери, засвоюваність, протеаза, коефіцієнт конверсії, споживання корму.

  1. Abdollahi, M.R., Ravindran, V., Svihus, B. (2013). Pelleting of broiler diets: An overview with emphasis on pellet quality and nutritional value. Anim. Feed sci. Technol. Vol. 179, pp. 1–23. Available at: https://doi.org/10.1016/j. anifeedsci.2012.10.011
  2. Alagawany, M., Elnesr, Sh. S., Farag, M.R. (2018). The role of exogenous enzymes in promoting growth and improving nutrient digestibility in poultry. Iran J Vet Res. Vol. 19 (3), pp. 157–164.
  3. Angel, R., Saylo, W., Vieira, S.L., Ward N. (2011). Eff ects of a mono-component protease on performance and protein utilization in 7- to 22-day-old broiler chickens. Poult. Sci. Vol. 90, pp. 2281–2286. Available at: https://doi: 10.3382/ps.2011-01482
  4. Barekatain, M.R., Antipatis, C., Choct, M., Ijia, P.A. (2013). Interaction between protease and xylanase in broiler chicken diets containing sorghum distillers’ dried grains with solubles. Poult.Sci. Vol. 182, pp. 71–81. Available at: https:// doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2013.04.002
  5. Chotinsky, D. (2015). The use of enzymes to improve utilization of nutrient in poultry diets. Bul. J. Agri. Sci. Vol. 21, pp. 429–435.
  6. Cowieson, A.J., Ravindran, V. (2008). Sensitivity of broiler starters to three doses of an enzyme cocktail in maizebased diets. J. Brit. Poult. Sci. Vol. 49, no. 3, pp. 340–346. Available at: https://doi.org/10.1080/00071660802126669
  7. Ferket, P.R., Van Heugten, E., Van Kempen, T.A.T.G., Angel, R. (2002). Nutritional strategies to reduce environmental emissions from non ruminants. J. Amin. Sci. Vol. 80, pp. 168–182. Available at: https://doi.org/10.2527/ animalsci2002.80E-Suppl_2E168x
  8. Freitas, D.M., Vieira, S.L., Angel, C.R., Favero, A., Maiorka, A. (2011). Performance and nutrient utilization of broilers fed diets supplemented with a novel mono-component protease. J. Appl. Poult. Res. Vol. 20, pp. 322–334. Available at: https://doi.org/10.3382/japr.2010-00295
  9. Fru-Nji, F., Kluenter, A.M., Fischer, M., Pontoppidan, K. (2011). A feed serine protease improves broiler performance and energy digestibility. J. Poultry Sci. Vol. 48, no. 4, pp. 239– 246. Available at: https://doi.org/10.2141/jpsa.011035.
  10. Gade, D.S., Dhumal, M.V., Nikam, M.G., Bhosale, D. (2017). Infl uence of diff erent levels of xylanase enzyme on performance, litter quality and economics of broiler chicken. Int. J. Agri. Sci. Vol. 7, no. 3, pp. 73–82.
  11. Han, J.A., BeMiller, J.M. (2008). Eff ects of protein on crosslinking of normal maize, waxy maize, and potato starches. Carbohydrate Polymers. Vol. 73, no. 4, pp. 532–540. Available at: https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2007.12.022
  12. Kaczmarek, S.A., Rogiewicz, A., Mogielnicka, M., Rutkowski, A., Jones, R.O., Slominski, B.A. (2014). The eff ect of protease, amylase, and non starch polysaccharidedegrading enzyme supplementation on nutrient utilization and growth performance of broiler chickens fed corn-soybean meal-based diets. Poult. Sci. Vol. 93, pp. 1745–1753. Available at: https://doi.org/10.3382/ps.2013-03739
  13. Kalmendal, R., Tauson, R. (2012). Eff ects of a xylanase and protease, individually or in combination, and an ionophore coccidiostat on performance, nutrient utilization, and intestinal morphology in broiler chickens fed a wheatsoybean meal-based diet. Poult. Sci. Vol. 91, pp. 1387–1393. Available at: https://doi.org/10.3382/ps.2011-02064.
  14. Khattak, F.M., Pasha, T.N., Hayat, Z., Mahmud, A. (2006). Enzymes in poultry nutrition. J. Anim. Poult. Sci. Vol. 16, pp. 464–470.
  15. Kocher, A., Hower, J.M., Moran, C.A. (2015). A Dual-enzyme Product Containing Protease in Broiler Diet: Effi cacy and Tolerance. Journal of Applied Animal Nutrition. Vol. 3. Available at: https://doi.org/10.1017/jan.2015.4
  16. National Research Council (NRC). (1994). Nutrient requirements of poultry. 9th Rev Ed, National Academy Press, Washington, USA.
  17. Peek, H.W., Klis, J.D.V.D., Ploeg, J.D.V.D., Vermeulen, B., Landman, W.J.M. (2009). Dietary protease can alleviate negative eff ects of a coccidiosis infection on production performance in broiler chickens. Animal Feed Scie Technology. Vol. 150, pp. 151–159. Available at: https:// doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2008.08.006
  18. Ravindran, V. (2013). Feed enzymes: the science, practice, and metabolic realities. J. Appl. Poult. Res. Vol. 22, no. 3, pp. 628–636. Available at: https://doi.org/10.3382/ japr.2013-00739
  19. Rehman, Z.U., Kamran, J., Abd El-Hack, M.E., Alagawany, M., Bhatti, S.A., Ahmad, G., Saleem, A., Ullah, Z., Yameen, R.M.K., Ding, C. (2017). Infl uence of low protein and amino acid diets with diff erent sources of protease on performance, carcasses and nitrogen retention of broiler chickens. Anim. Prod. Sci. Vol. 58, no. 9, pp. 1625– 1631. Available at: https://doi.org/10.1071/AN16687
  20. SAS. (2006). Statistical Analysis System: User’s Guide. Statistical Institute: North Carolina.
  21. Tahir, M., Saleh, F., Ohtsuka, A., Hayashi, K. (2008). An eff ective combination of carbohydrases that enables reduction of dietary protein in broilers: importance of hemicellulase. Poult. Sci. Vol. 87, pp. 713–718. Available at: https://doi.org/10.3382/ps.2007-00340
  22. Torres, D.M., Teixeira, A.S., Rodrigues, P.B. (2003). Efi ciencia das enzimas amylase, protease exilanase sobre o desempenho de frangos de corte. Ciencia Agrotecnica. Vol. 27, no. 6, pp. 1401–1407. Available at: http://dx.doi. org/10.1590/S1413-70542003000600027.
  23. Wang, J.J., Garlich, J.D., Shih, J.C.H. (2006). Benefi cial Eff ects of Versazyme, a Keratinase Feed Additive, on Body Weight, Feed Conversion, and Breast Yield of Broiler Chickens. The Journal of Applied Poultry Research. Vol. 15, no. 4, pp. 544–550. Available at: https://doi.org/10.1093/japr/15.4.544 21 tvppt.btsau.edu.ua Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2020, № 1
  24. Yadav, J.L., Sah, R.A. (2005). Supplementation of corn-soybean based broiler’s diets with diff erent levels of acid protease. J. Inst. Agric. Anim. Sci. Vol. 26, pp. 65–70. Available at: https://doi.org/10.3126/jiaas.v26i0.613
  25. Yu, B., Wu, S.T., Liu, C.C., Gauthier, R., Chiou, P.W.S. (2007). Eff ects of enzyme inclusion in a maize– soybean diet on broiler performance. Anim. Feed Scie. and Technol. Vol. 134, Issue 3–4, pp. 283–294. Available at: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2006.09.017
ДолученняРозмір
PDF icon aamir_iqbal_1_2020.pdf1.63 МБ