Ви є тут

Біологічна цінність зеленої маси амаранту та її використання у складі комбінованих силосів для молодняку свиней

Щороку в Україні та усьому світі збільшується попит на зернову продукцію. Зростання світових цін на зерно робить тваринницьку продукцію високовитратною та менш рентабельною. Своєю чергою, зміна природно-кліматичних умов, дефіцит енергоресурсів спонукають вчених до пошуку кормових культур, які були б високоврожайними, дешевими, біологічно повноцінними, екологічно чистими, здатними ефективно впливати на продуктивність тварин та заміняти частину зернових кормів. Сьогодні кліматичні умови регіону Полісся, селекція та прогресивні технології забезпечують зростання вирощування малопоширених кормових культур. Крім того, зростає інтерес до рослин-інтродуцентів та самого інтродуційного процесу. Ці рослини високоврожайні, з високим умістом біологічно повноцінного протеїну, здатні за короткий період вегетації сформувати потужну біомасу і бути стійкими до несприятливих екологічних факторів. Вивчаючи результати досліджень з використання нетрадиційних культур, до яких належить родина амарантових (Amaranthus L), важливе значення мають питання пошуку науково-обґрунтованих типів годівлі свиней з використанням дешевих і високопоживних соковитих кормів. Для реалізації зазначеної мети було поставлено такі завдання: дослідити фенологічні показники, урожайність та хімічний склад зеленої маси амаранту за фазами росту і розвитку; розробити рецепти силосів та визначити оптимальну кількість зеленої маси амаранту в складі комбінованих силосів для молодняку свиней на відгодівлі. Під час розроблення рецептів комбінованих силосів ми дотримувались наступних вимог: комбінований силос повинен мати високу енергетичну цінність – біля 4 МДж в одному кілограмі корму; вміст перетравного протеїну на одну кормову одиницю – 80-100 г та оптимальну кількість органічних кислот. Встановлено, що максимальний урожай зеленої маси амаранту (245,5 ц/га) та вихід сухої речовини (62,5 ц/га) отримано у фазі воскової стиглості. До складу комбінованих силосів в умовах Полісся України доцільно включати 20–26 % зеленої маси амаранту та згодовувати свиням на відгодівлі від 55 % до 75 % за загальною поживністю.

Ключові слова: свині, зелена маса, урожайність, поживні речовини, годівля.

 

  1. Амарант: селекція, генетика та перспективи вирощування: монографія / Т. І. Гопцій та ін. Харків: ХНАУ, 2018. 362 с.
  2. Protein Quality of Amaranth Grains Cultivated in Ethiopia as Affected by Popping and Fermentation / E. Amare et al. Food and Nutrition Sciences, 2015. 6. P. 38–48. DOI:10.4236/ fns.2015.61005.
  3. Nutritional content and antioxidant properties of selected species of Amaranthus L. / W. Biel et al. Italian Journal of Food Science. 2017. Vol. 29. P. 728– 740. DOI:10.14674/IJFS-712
  4. Гудим О. В., Гопцій Т. І. Вплив передпосівної обробки насіння амаранту гамма-променями на частоту виникнення мітотичних порушень в кореневій меристемі рослин. Селекція і насінництво. 2016. Вип. 109. С. 119–123. URL:http://nbuv.gov.ua/ UJRN/selinas_2016_ 109_12
  5. Topwal M. Review on Amaranth: Nutraceutical and Virtual Plant for Providing Food Security and Nutrients. Acta scientific agriculture. 2019. Isssue 1. P. 9–15. URL:https://actascientific.com/ASAG/pdf/ ASAG-03-0285.pdf.
  6. Дудка М. І. Порівняльна урожайність одновидових і сумісних пізніх ярих агрофітоценозів з амарантом при вирощуванні на зелений корм в північному Степу. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. Дніпропетровськ: Нова ідеологія, 2014. № 6. С. 57–60. URL:https://zemlerobstvo.com/wp-content/ uploads/2021/12/ ilovepdf_merged.pdf.
  7. Nutritional Composition of Six Amaranth (Amaranthus caudatus) Andean Varieties / M.-L. Jenny. 2023. 3(1). P. 78–87. DOI:10.3390/crops3010008.
  8. Карташов М. І. Якість амарантового силосу та ефективність його використання у раціонах сільськогосподарських тварин. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини. Харків, 1999. Випуск 5 (29). Частина 1. с.-г. науки. С. 162–167.
  9. Буяльська Н. П., Литвиненко О. О., Денисова Н. М. Використання продуктів переробки амаранту у виробництві хлібобулочних виробів. Технічні науки та технології. 2020. 3 (17). С. 226–223. URL:http://tst.stu.cn.ua/article/ view/199470\.
  10. Srivastava S., Sreerama Y. N., Dharmaraj U. Effect of processing on squalene content of grain amaranth fractions. J. Cereal Sci. 2021. 100. 103218 p. URL:https://www.sciencedirect.com/science/article/ abs/pii/S073352102100059X?via%3Dihub.
  11. Characterisation of nutrient profile of quinoa (Chenopodium quinoa), amaranth (Amaranthus caudatus), and purple corn (Zea mays L.) consumed in the North of Argentina: Proximates, minerals and trace elements / A.C. Nascimento et al. Food Chemistry. 2014. 148. P. 420–426. DOI:10.1016/j. foodchem.2013.09.155.
  12. He H. P., Cai Y., Sun M., Corke H. Extraction and purification of squalene from Amaranthus grain. J Agric Food Chem. 2002. 50(2). P. 368–372. DOI:10.1021/jf010918p.
  13. Пундик В. П., Царик З. О. Використання зерна амаранту в пристартовому комбікормі для поросят-сисунів. Проблеми вирощування, переробки і використання амаранту на кормові, харчові і інші цілі: матеріали Першої Всеукр. наук.-практ. конф. Вінниця, 1995. С. 78–79.
  14. Квітко Г. П., Гетьман М. Я. Ефективність вирощування багатокомпонентних сумішок однорічних культур в системі зеленого конвеєра Ценрального Лісостепу. Корми і кормовиробництво. 2001. Вип. 47. С. 155–156.
  15. Ковбасюк П. Амарант в інтенсифікації кормовиробництва. Пропозиція. 2002. № 10 С. 38–39.
  16. ДСТУ ISO 6497:2005. Корми для тварин. Методи відбору проб (ISO 6497:2002, ІДТ). [Чинний від 2008-01-01]. К.: Держспоживстандарт України, 2008. 14 с. (Національні стандарти України).
  17. Antioxidant Activity and Phenolic Composition of Amaranth (Amaranthus caudatus) during Plant Growth / M. Karamać et al. Antioxidants. 2019. Vol. 8. Issue 6. DOI:10.3390/antiox8060173.
  18. Кулик М. Ф., Петриченко В. Ф., Засуха Т. В. Нові консерванти і технології кормів. Вінниця, 2004. С. 182–194.
  19. Медведовський О. Н., Ярошенко С. І. Технологія сумісного вирощування кукурудзи та амаранту на силос. Аграрна наука – виробництву. 2000. № 4. 16 с. URL:https://institut-zerna.com/ library/ pdf6/13.pdf
  20. Кононенко В. К., Ібатулін І. І., Патров В. С. Практикум з наукових досліджень у тваринництві. К., 2003. 133 с.
  21. Кліценко Г. Т., Кулик М. Ф., Косенко М. В., Лісовенко В. Т. Мінеральне живлення свиней. Ефективне тваринництво. 2015. № 8. С. 35–39.
  22. Циганок А. В. Витрати енергоресурсів при виробництві та використанні амарантового силосу у раціонах свиней. Науково – технічний бюллетень. Харків, 2000. С. 86–88.
  23. Кучер М. С. Роль клітковини в годівлі сільськогосподарських тварин. Сільський господар. 2007. № 5–6. С. 17–18.
  24. Mustafa A. F., Seguin P., Gelinas B. (2011) Chemical composition, dietary fibre, tannins and minerals of grain amaranth genotypes. Int J Food Sci Nutr. 2011. 62(7). P. 750–754. DOI:10.3109/ 09637486.2011.575770.
  25. Щербаков В. Я., Яковенко Т. М., Когут С. Г. Вирощувати амарант – економічно вигідно. Пропозиція. 2003. № 3. С. 34–35.
  26. Dyachenko L. S. Natural detoxicants in pig rations and their impact on productivity and quality of slaughter products. / L.S. Dyachenko et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2017. 7 (2). P. 239–246. DOI:10.15421/2017_42.
  27. Amaranthus сaudatus Production and Nutrition Contents for Food Security and Healthy Living in Menit Shasha, Menit Goldya and Maji Districts of Bench Maji Zone, South Western Ethiopia / G. Mekonnen et al. Nutrition & Food Science International Journal. 2018. Vol. 7. Issue 3. URL:https://juniperpublishers. com/nfsij/NFSIJ.MS.ID.555712.php.
  28. Nutritional functional value and therapeutic utilization of Amaranth / M. Soriano-García et al. J Anal Pharm Res. 2018. 7(5). P. 596–600. DOI:10.15406/ japlr.2018.07.00288.
  29. Kaur S., Singh N., Rana J.C. Amaranthus hypochondriacus and Amaranthus caudatus germplasm: Characteristics of plants, grain and flours. Food Chemistry. 2010. 123(4). P. 1227–1234. URL:https:// www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20103262556
  30. Characterization of Seed Oil from Six In Situ Collected Wild Amaranthus Species / A. N. Hussain et al. Diversity. 2023. 15. 237 p. DOI:10.3390/ d15020237
ДолученняРозмір
PDF icon kryvyi_1_2023.pdf584.73 КБ