Введення глутамінової кислоти до раціону свиней справило позитивний вплив на тенденції перетравності і засвоєння поживних речовин. В дослідній групі спостерігається підвищення перетравності за всіма показниками поживності. Порівняно з тваринами контрольної групи, перетравність корму підвищувалась в середньому на 2,4 – протеїну на 3,0; жиру – 9,9; сирої клітковини – 3,6 і БЕР на 1,5 %.
При цьому середньодобовий приріст в контрольній групі становить 463,6 г, а в дослідній – 545,0 г. Витрати кормів на 1 кг приросту живої маси в дослідній групи були на 5,8 % менше порівняно з тваринами контрольної групи.
Проведені дослідження дають можливість побачити збільшення приросту живої маси і зниження витрат корму на одиницю продукції. Використання основного раціону свиней з додаванням глутамінової кислоти в кількості 2 г за добу на 1 голову, покращило перетравність поживних речовин корму та дозволило отримати 68 кг додаткової продукції на суму 4426,5 гривень.
Ключові слова: свині, глутамінова кислота, раціон, повноцінна годівля, збалансована годівля, перетравність речовин.