Ви є тут

ДОДАВАННЯ ГЛУТАМІНОВОЇ КИСЛОТИ ДО РАЦІОНУ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ПЕРЕТРАВНІСТЬ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН КОРМУ І ПРОДУКТИВНІСТЬ СВИНЕЙ

Введення глутамінової кислоти до раціону свиней справило позитивний вплив на тенденції перетравності і засвоєння поживних речовин. В дослідній групі спостерігається підвищення перетравності за всіма показниками поживності. Порівняно з тваринами контрольної групи, перетравність корму підвищувалась в середньому на 2,4 – протеїну на 3,0; жиру – 9,9; сирої клітковини – 3,6 і БЕР на 1,5 %.

При цьому середньодобовий приріст в контрольній групі становить 463,6 г, а в дослідній – 545,0 г. Витрати кормів на 1 кг приросту живої маси в дослідній групи були на 5,8 % менше порівняно з тваринами контрольної групи.

Проведені дослідження дають можливість побачити збільшення приросту живої маси і зниження витрат корму на одиницю продукції. Використання основного раціону свиней з додаванням глутамінової кислоти в кількості 2 г за добу на 1 голову, покращило перетравність поживних речовин корму та дозволило отримати 68 кг додаткової продукції на суму 4426,5 гривень.

Ключові слова: свині, глутамінова кислота, раціон, повноцінна годівля, збалансована годівля, перетравність речовин.

  1. Аверкиева О.М. Аминокислоты в кормлении свиней / О.М. Аверкиева// Ефективне тваринництво. – 2011. – №1. – 115 с.
  2. Годівля сільськогосподарських тварин /І.І. Ібатулін, Д.О. Мельничук, Г.О. Богданов та ін. – Вінниця: Нова Книга, 2007. – 616 с.
  3. Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин / І.І. Ібатуллін, А.І.Чигрин, В.В. Отченашко та ін. Під ред. академіка НААН України І.І. Ібатулліна. – Житомир: «Полісся», 2013. – 442 с.
  4. Карунський О.Й. Наукове обґрунтування годівлі свиней /О.Й. Карунський,  О.П.Дашковська, І.Ф. Різничук. – Одеса, 2004. – 150 с.
  5. Проваторов Г.В. Годівля сільськогосподарських тварин / Проваторов Г.В., Проваторова В.О. – Суми: «ВДТ» Університетська книга, 2004. – 510 с.
  6. Рекомендації з нормованої годівлі свиней різного напряму продуктивності / В. Саприкін, І. Іонов, О. Жукорський [та ін.] // Тваринництво України. – 2012. – № 10. – С. 101.
  7. Meldrum B. S. Glutamateas a Neurotransmitterin the Brain / B. S. Meldrum //Journal of Nutrition. – 2000. – Vol. 130. – Р. 1007–1015.
  8. National Research Council (1998) Nutrient requirements of swine, 10th Ed. National Academy Press, Washington, DC. Avaible at on 4 December 2007).
  9. Newsholme P. Glutamine and glutamate: the ircentralroleincell metabolism and function / P. Newsholme, J. Procopio, M. M. Limaetal // Cell Biochem. Funct. – 2003. – Vol. 21. – P. 1–9.
ДолученняРозмір
PDF icon 2015_2_karunskyy_ua.pdf286.44 КБ