Ви є тут
ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ УТВОРЕННЯ ЗАБРУДНЕНЬ НА ДОЇЛЬНО-МОЛОЧНОМУ ОБЛАДНАННІ
При контакті молока з поверхнею доїльного обладнання в процесі доїння виникає адгезійна взаємодія білково-жирових частинок молока. В результаті цієї взаємодії після кожного доїння на робочих поверхнях обладнання утворюються молочні біоплівки, що є поживним середовищем для розмноження шкідливих мікроорганізмів.
Спосіб дослідження процесу утворення біоплівкових забруднень з молока передбачає застосування шліфованих пластин з харчової нержавіючої сталі розміром 80×40×2 мм, які піддаються забрудненню молоком протягом 10 годин за температури 20–23 °С та наступним порівнянням за масою з незабрудненими зразками, що дає можливість для кожного виду молока досліджувати процес утворення молочних біоплівок.
Ключові слова: молоко, доїльне обладнання, забруднення, біоплівка, спосіб.
1. Калмыкова О. Технология доения и качество молока / О. Калмыкова, Т. Ананьева, И. Колпакова // Животноводство России. – 2013. – № 6. – С. 41–42.
2. Палій А. П. Встановлення чинників, які впливають на процес промивання молокопроводу / А. П. Палій // Вісник Полтав. держ. аграр. акад. – 2015. – № 1–2. – С. 80–83.
3. Краснов И. Н. Совершенствование технологии очистки от загрязнений молокопроводов увеличенного диаметра / И. Н. Краснов, A. M. Жмырко // Известия высш. уч. заведений. Северокавказский регион. Техн. науки. – Ростов-на-Дону, 2005. – С. 56–62.
4. Палій А. П. Оцінювання чистоти зовнішньої поверхні доїльно-молочного устаткування / А. П. Палій // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – Миколаїв, 2016. – Вип. 1 (88). – С. 118–124.
5. Review of practices for cleaning and sanitation of milking machines / D. J. Reinemann, G. M. Wolters, P. Billon [et al.] // Bulletin: Int. Dairy Federation 381. – 2003. – Р. 4–19.
6. Дегтерев Г. П. Качество молока в зависимости от санитарного состояния доильного оборудования / Г. П. Дегтерев // Молочная промышленность. – 2000. – № 5. – С. 23–26.
7. Палій А. П. Інновації у забезпеченні контролю чистоти молокопровідних систем доїльних установок / А. П. Палій // Таврійський науковий вісник. – Херсон, 2016. – № 95. – С. 123–129.
8. Кухтин М. Одержання якісного і безпечного молока / М. Кухтин // Тваринництво України. – 2007. – № 7. – С. 7–8.
9. Палій А. П. Визначення якості виконання технологічної операції з очищення молокопроводу / А. П. Палій // Наук.-техн. бюл. 113. – Харків, 2015. – С. 178–182.
10. Млечко Л. А. Вплив зовнішніх факторів на точність результатів аналізів / Л. А. Млечко // Молочное дело. – 2008. – № 7. – С. 20–21.
11. Новаленко Н. Сучасні поняття про якість молока / Н. Новаленко, О. Поліщук, О. Вишневська // Зб. наук. праць Вінниц. нац. аграр. ун-ту. – Вінниця, 2013. – Вип. 1 (71). – С. 82–87.
12. Палій А. П. Технологічні інновації у визначення чистоти доїльного обладнання / А. П. Палій // Тваринництво України. – 2015. – № 9. – С. 5–8.
Долучення | Розмір |
---|---|
2016_2_paliy_ua.pdf | 289.74 КБ |