Ви є тут

Ергономічні та економічні показники виробництва молока за різних технологій доїння корів

Метою цієї роботи було вивчити вплив зміни способу утримання та доїльного обладнання на ергономічні та економічні показники. Дослідження проводили у ТОВ «Острійківське» Білоцерківського району Київської області, де дійне стадо було переведене із приміщення капітального типу з прив’язним утриманням та доїнням у молокопровід в легкозбірне приміщення із безприв’язним утриманням та доїнням у доїльному залі на установці «Карусель». Матеріалом для досліджень були лактуючі корови української чорно-рябої молочної породи ІІ та ІІІ лактацій. Для точного визначення тривалості виконання технологічних операцій процесу доїння молокопроводом та на доїльній установці «Карусель» її фільмували упродовж ранкових доїнь корів. Зміна способу утримання (із прив’язного на безприв’язний) та варіанту доїння (в стійлі у молокопровід на доїльний зал) суттєво вплинула на затрати часу при виконанні технологічних операцій доїння однієї корови. Загальний час перебування операторів машинного доїння у нахилі знизився на 31,35 с. При переведенні тварин до доїльного залу тривалість таких операцій як обмивання, витирання і масажу вимені зменшилась на 4,8 с, здоювання перших цівок молока – на 0,6 с, а надягання доїльних стаканів на дійки – на 1,3 с. Тривалість підготовчих та заключних операцій доїнням знизилась на 7,2 с, а інші операції, котрі пов’язані з доїнням – на 58,2 с. При цьому комплексний показник ергономічності доїльної установки при переведенні корів до доїльної зали значно збільшився (на 0,60) та відповідав вимогам стандарту. Загальні затрати праці при зміні умов утримання і доїння знизились на 52,96 люд·год/ рік на корову. Найбільш суттєво знизились затрати праці за наступними видами робіт: доїння і первинна обробка молока; чищення стійл і гнойових проходів; внесення підстилки та експлуатаційні затрати: на 22,00; 19,40; 2,60 і 6,60 люд. год/рік на корову, відповідно. Витрати електроенергії у розрахунку на 1 корову в рік збільшились на 22 кВт/год, а води для здійснення процесу доїння – на 560 л.

Ключові слова: молочні корови, ергономіка доїння, зміна умов утримання, доїльні установки, витрати енергетичних ресурсів.

 

  1. Ruban, S. Yu., Borshch, O. V., Borshch, O. O. (2017). Suchasni tekhnolohiyi vyrobnytstva moloka. (osoblyvosti ekspluatatsiyi, tekhnolohichni rishennya, eskizni proekty) [Modern milk production technologies. (peculiarities of operation, technological decisions, sketch designs)]. Kharkiv: STYLIZDAT, 172 p. (in Ukrainian).
  2. Ruban, S., Borshch, O. O., Borshch, O. V., Orischuk, O., Balatskiy, Y., Fedorchenko, M., Kachan, A., Zlochevskiy, M. (2020). The impact of high temperatures on respiration rate, breathing condition and productivity of dairy cows in different production systems. Animal Science Papers and Reports, Vol. 38, no. l, pp. 61–72. Available at:https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/ 20203167447.
  3. Borshch, O. O., Borshch, O. V., Donchenko, T. A., Kosior, L. T., Pirova, L. V. (2017). Influence of low temperatures on behavior, productivity and bioenergy parameters of dairy cows kept in cubicle stalls and deep litter system. Ukrainian Journal of Ecology, Vol. 7, no. 3, pp. 73–77. DOI:10.15421/2017_51.
  4. Fedota, O., Puzik, N., Skrypkina, I., Babalyan, V., Mitiohlo, L., Ruban, S., Belyaev, S., Borshch, O.O., Borshch, O.V. (2022). Single nucleotide polymorphism C994g of the cytochrome P450 gene possess pleiotropic effects in Bos taurus, L. Acta Biologica Szegediensis, Vol. 66, no. 1, pp. 7–15. DOI:10.14232/ abs.2022.1.7-15.
  5. Borshch, O. O., Borshch, O. V. (2022). The influence of changing conditions for keeping and cows’ milking on their behavior, productivity and condition. Research for Rural Development. Vol. 37, pp. 7–12. DOI:10.22616/rrd.28.2022.001.
  6. Ruban, S., Danshyn, V., Matvieiev, M., Borshch, O.O., Borshch, O.V., Korol-Bezpala, L. (2022). Characteristics of lactation curve and reproduction in dairy cattle. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. Vol. 70, no. 6, pp. 373–381.
  7. Broucek, J., Uhrincat, M., Mihina, S., Soch, M., Mrekajova, A., Hanus, A. (2017). Dairy Cows Produce Less Milk and Modify Their Behaviour during the Transition between Tie-Stall to Free-Stall. Animals, Vol. 7, no. 16. DOI:10.3390/ani7030016.
  8. Cook, N. B. (2020). Symposium review: The impact of management and facilities on cow culling rates. Journal of Dairy Science, Vol. 103, pp. 3846–3855. DOI:10.3168/jds.2019-17140.
  9. Pavlenko, A., Lidfors, L., Arney, D.R., Kaart, T., Aland, A. (2018). Behavior and Performance of Dairy Cows after Transfer from Tied to Cubicle Housing. Journal of Applied Animal Welfare Science, Vol. 21, no. 1, pp. 82–92. DOI:10.1080/10888705.20 17.1376204.
  10. Sitkowska, B., Piwczyński, D., Aerts, J., Waś- kowicz, M. (2015). Changes in milking parameters with robotic milking. Archive Animal Breeding. Vol. 58, pp. 137–143. DOI: 10.5194/aab-58-137-2015.
  11. Angrecka, S., Herbut, P. (2016). Impact of barn orientation on insolation and temperature of stalls surface. Annals of Animal Science, Vol. 16, pp. 887–896. DOI:10.1515/aoas-2015-0096.
  12. Ding, T., Sun, B., Shi, Z., Li, B. (2019). Optimizing Water Droplet Diameter of Spray Cooling for Dairy Cow in Summer Based on Enthalpy Difference Theory. Energies, Vol. 12. Article number: 3637. DOI:10.3390/ en12193637.
  13. Lovarelli, D., Finzi, A., Mattachini, G., Riva, E. (2020). A Survey of Dairy Cattle Behavior in Different Barns in Northern Italy. Animals, Vol. 10. Article number: 713. DOI:10. 3390/ani10040713.
  14. Jakob, M. C. (2019). Evaluation of a Physical Ergonomic Intervention for Milking Parlor Operatives – A Case Study. Journal of Agromedicine, Vol. 24, no. 3, pp. 215–223. DOI:10.1080/ 1059924X.2019.1590270.
  15. Braun, L., Terhorst, Y., Titzler, I., Freund, J., Thielecke, J., Ebert, D.D., Baumeister, H. (2022). Lessons Learned from an Attempted Pragmatic Randomized Controlled Trial for Improvement of Chronic Pain-Associated Disability in Green Professions: Long-Term Effectiveness of a Guided Online-Based Acceptance and Commitment Therapy (PACT-A). International Journal of Environmental Research and Public Health, Vol. 19. Article number: 13858. DOI: 10.3390/ ijerph192113858.
  16. Edwards, J. P., Kuhn-Sherlock, B. (2021). Opportunities for improving the safety of dairy parlor workers. Journal of Dairy Science, Vol. 104, no. 1, pp. 419–430. DOI:10.3168/jds.2020-18954.
  17. Karimi, A., Dianat, I., Barkhordari, A., Yusefzade, I., Rohani-Rasaf, M. (2020). A multicomponent ergonomic intervention involving individual and organisational changes for improving musculoskeletal outcomes and exposure risks among dairy workers. Applied Ergonomics, Vol. 88, 103159 p. DOI:10.1016/j. apergo.2020.103159.
  18. Anjuly, S., Singh, T., Suryendra, S. (2020). Use of Improved tool (Revolving Pihri) for milking of dairy animals by farm women. Journal of Community Mobilization and Sustainable Development, Vol. 15, no. 1, pp. 92–94. Available at:https://www.researchgate.net/ profile/ Anannya-Chakraborty/publication/44431954_ community_mob_hunger_and_voice/ links/5f74933d- 458515b7cf59597c/community-mob-hunger-and-voice. pdf#page=98.
  19. Gurnani, U., Singh, S. K., Sain, M. K., Meena, M. L. (2022). Ergonomic Analysis of Manual Activities Among Dairy Farm Workers: A Literature Review. Ergonomics for Design and Innovation. Conference paper. Part of the Lecture Notes in Networks and Systems book series (LNNS, volume 391). pp. 661–673. DOI:10.1007/978-3-030-94277-9_57.
  20. Cockburn, M., Gómez, Y., Schick, M., Maffiuletti, N. A., Gygax, L., Savary, P., Umstätter, C. (2019). Effect of milking stall dimensions on upper limb and shoulder muscle activity in milkers. Journal of Dairy Science, Vol. 102, no. 5, pp. 4563–4576. DOI:10.3168/ jds. 2018-15316.
  21. Shablia, V. (2012). The new cow milking method elaboration for ergonomic investigations in animal husbandry. Scientific and Technical Bulletin Institute of animal science, Vol. 117, pp. 177–184. Available at:http://animal.kharkov.ua/archiv/ntb/NTB107_17-09- 12.pdf (in Ukrainian).
  22. Lutsenko, M. M., Ivanyshyn, V. V., Smolyar, V. I. (2006). Promising technologies of milk production. Kyiv, Academy. 192 p. (in Ukrainian).
ДолученняРозмір
PDF icon borshch_1_2023.pdf484.83 КБ