Ви є тут

ХАРАКТЕРИСТИКА ГЕНЕТИЧНОЇ СТРУКТУРИ ЗА ГЕНОМ β-КАЗЕЇНУ ПЛІДНИКІВ, ДОПУЩЕНИХ ДО ВИКОРИСТАННЯ В УКРАЇНІ У 2020 РОЦІ

Актуальним питанням селекції молочної худоби є вивчення взаємозв’язку спадкових чинників, які обумовлюють типи білків у молоці. Казеїн є основним компонентом молочних білків і представлений трьома фракціями – альфа (CSN1S1), бета (CSN2) і капа (CSN3). Вміст окремих фракцій казеїну залежить від породи корів. Науковці зазначають про сприяння білків молока, зокрема β-казеїну, захворюваності людей на діабет першого типу, шизофренію, аутизм та синдром раптової смерті немовляти. Економічним складником, що забезпечить привабливість створення молочних стад, укомплектованих тваринами з генотипом А2А2 , є більша ціна на молочну сировину порівняно зі звичайним молоком. Метою роботи є оцінювання генотипу за геном бета-казеїну бугаїв-плідників, які допущені до використання в господарствах України у 2020 році. Встановлено, що більшість бугаїв-плідників, яких допущено до використання, оцінено за генотипом бета-казеїну. Найбільшу частку бугаїв з бажаним генотипом А2А2 відмічено у бугаїв червоної данської та червоної норвезької порід. Більшою часткою генотипів А1А1 характеризуються бугаї голштинської породи червоно-рябої масті. Найбільшу частку бажаного алеля А2 виявлено у бугаїв червоної данської, червоної норвезької та джерсейської порід. Меншою часткою цього алеля характеризувалися плідники голштинської та айрширської порід. Встановлено, що застосування спермопродукції бугаїв, допущених до використання у 2020 році, з генотипом А2А2 за β-казеїном на маточному поголів’ї худоби вітчизняних порід покращить господарсько корисні ознаки потомства і сприятиме отриманню бажаного генотипу корів. За даними дослідження генотипу бугаїв-плідників голштинської та швіцької порід, яких використовували в племінних господарствах Сумської області впродовж останніх трьох років, встановлено, що на племрепродукторах та племзаводах використовували 38 бугаїв-плідників голштинської породи, серед яких 11 % було оцінено за геном β-казеїну, з 12 бугаїв швіцької породи, яких використовували в господарствах області, лише 42 % було оцінено за генотипом β-казеїну. Це підтверджує, що роботу з формування молочних стад, укомплектованих тваринами з генотипом А2А2, у Сумській області не проводили.

Ключові слова: порода, бугай-плідник, β-казеїн, генотип, алель, молочна продуктивність дочок.

  1. Marchi De M., Dal Zotto R., Cassandro M., Bittante G. Milk Coagulation Ability of Five Dairy Cattle Breeds. Journal of Dairy Science. 2007. Vol. 90. No. 8. Р. 3986–3992. Doi: https://doi.org/10.3168/jds.2006-627
  2. Ильина А. В. Генетическая оценка состояния популяционного генофонда крупного рогатого скота Ярославской породы в ОАО «Михайловское» Ярославского района. Весник АПК Верхневолжья. 2014. № 4 (28). С. 39–43. URL:http://www.yaragrovuz.ru/images/Vestnik_ APK/14-4/4-2014_39-43.pdf
  3. Хлесткина Е.К. Молекулярные маркеры в генетических исследованиях и в селекции. Вавиловский журнал генетики и селекции. 2013. Том 17. № 4/2. С. 1044– 1054. URL:http://www.bionet.nsc.ru/vogis/download/17- 4/2/21Khlestkina.pdf
  4. Principal Milk Components in Buff alo, Holstein Cross Indigenous Cattle and Red Chittagong Cattle from Bangladesh Islametal / Islam M. A., et al. Asian Australas. J. Anim. Sci. 2014. Vol. 27. P.886-897.
  5. Type I (insulin-dependent) diabetes me llitus and cow milk:casein variant consumption / Elliott R.B., et al. Diabetologia. 1999. Vol. 42. P. 292–296. Doi: https://doi. org/10,1007 / s001250051153
  6. Milk protein genes CSN1S1, CSN2, CSN3, LGB and their relation to genetic values of milk production parameters in Czech Fleckvieh / Kučerova J., et al. Czech Journal Animals Science. 2006. Vol. 51(6). Р. 241–247. URL: https:// www.agriculturejournals.cz/publicFiles/52288.pdf
  7. Дроздов Е.В., Заякин В.В., Нам И.Я. Анализ полиморфизма генов каппа-казеина, β-лактоглобулина, пролактина, ген рилизинг-фактора и соматотропина по alui и mspi маркерам у коров айрширской породы. Вестник Брянского госуниверситета. 2009. № 4. С. 152–156. URL:https:// cyberleninka. Ru / article / n / analiz-polimorfi zma-genov-kappa-kazeina-laktoglobulinaprolaktina-gen-rilizing-faktora-i-somatotropina-po-alui-imspi-markeram-u-korov/ viewer
  8. Physiochemical characteristic sand fermentation ability of milk from Czech Fleck vieh cow sarerelated to genetic polymorphisms of β-casein, κ-casein, and β-lactoglobulin / Kyselová J., et al. Asian-Australas J Anim Sci. 2019. Vol. 32. P. 14–22. Doi: https://doi.org/10.5713/ajas.17.0924
  9. Ковалюк Н. В., Сацук В. Ф., Ковалюк М. А., Мачульская Е. В. Селекция крупного рогатого скота по полиморфному гену бета-казеина в Краснодарском Крае. Генетика и разведениеживотных. 2019. № 1. С. 22–24. URL:http://vniigen.ru/zhurnal-1-2019-kovalyuk-n-v/
  10. Кононова Л.В., Сычова О.В., Омарова Р.С. Необыкновенное коровье молоко. Молочная река. 2016. № 3 (63). С.62–64.
  11. Кузьменко Н.Б., Кузина А.Н. Роль бета-казеина в питаниидетей первых лет жизни. Лечащий врач. 2016. № 01/16. С. 75–80.
  12. Трухачев В.И., Олейник С.А., Злыднев Н.З. Методические рекомендации по созданию молочных стад крупного рогатого скота с улучшенными показателями по содержанию белка в молоке на основе аллельных вариантов фракций казеина: рекомендации для зооветеринарних специалистов. Ставропольский государственный аграрный университет. 2017. 97 с.
  13. Царенко О.М., Злобін Ю.А., Скляр В.Г., Панченко С.М. Комп’ютерні методи в сільському господарстві та біології. Суми: Університетська книга, 2000. 203 с.
  14. Ковалюк Н.В., Сацук В.Ф., Мачульская Е.В., Шахназарова Ю.Ю. Перспективы использования полиморфизма гена β-казеина в селекции крупного рогатого скота молочного направления продуктивности. Молочное и мясное скотоводство. 2018. № 5. С. 14-16. URL:http:// skotovodstvo.com/Annotations/2018/05/ru/03.html/
  15. Parashar A., Saini R. A1 milk and its controversy-a review. International Journal of Bioassays. 2015. Vol. 4.12. P. 4611–4619. Doi: https://doi.org/10.21746 / ijbio.2015.12.007
  16. Milk Protein Polymorphism Characterization: a Modern Tool for Sustainable Conservation of Endangered Romanian Cattle Breeds in the Context of Traditional Breeding / Gradinaru A., et al. Sustainability. 2018. Vol. 10. Issue 2(534). Р. 2–23. Doi: https://doi.org/10.3390/su10020534
  17. Barany M., Aosze Zs., Buchberger J., Krause I. Genetic Polymorphism of Milk Proteins in Hungarian Spotted and Hungarian Grey Cattle: A Possible New Genetic Variant of , β-Lactoglobulin. Journal of Dairy Science. 2019. Vol. 76. No. 2. P. 630–635. Doi: https://doi.org/10.3168/jds.S0022- 0302(93)77384-1
  18. Genetic Polymorphism of β-Casein Gene in Polish Red Cattle-Preliminary Study of A1 and A2 Frequency in Genetic Conservation / Cieslinska A., et al. Herd Animals. 2019. № 9.77 p. Doi:https://doi.org/10.3390/ani9060377
  19. Bobe G., Lindberg G., Freeman A., Beitz D. Short Communication: Composition of Milk Proteinand MilkFatty Acids is Stablef or Cows Diff eringin Genetic Meritfor Milk Production. Journal of Dairy Science. 2007. Vol. 90. No. 8. P. 3955–3960. Doi: https://doi.org/10.3168/jds.2007-0099
  20. Marchi De M., Dal Zotto R., Cassandro M., Bittante G. Milk Coagulation Ability of Five Dairy Cattle Breeds. Journal of Dairy Science. 2007. Vol. 90. No. 8. P. 3986–3992. Doi: https://doi.org/10.3168/jds.2006-627
  21. Eff ects of β-κ-casein (CSN2-CSN3) haplo types and β-lactoglobulin (BLG) genotypes on milk production traits and detailed protein composition of individual milk of Simmental cows / Bonfatti V., et al. Journal of Dairy Science. 2010. Vol. 93. No. 8. P. 83797–3808. Doi:https:// doi.org/10.3168/jds.2009-2778/
ДолученняРозмір
PDF icon ladyka_pavlenko_1_2020.pdf1.93 МБ