Ви є тут
ХАРАКТЕРИСТИКА ГЕНЕТИЧНОЇ СТРУКТУРИ ЗА ГЕНОМ β-КАЗЕЇНУ ПЛІДНИКІВ, ДОПУЩЕНИХ ДО ВИКОРИСТАННЯ В УКРАЇНІ У 2020 РОЦІ
Актуальним питанням селекції молочної худоби є вивчення взаємозв’язку спадкових чинників, які обумовлюють типи білків у молоці. Казеїн є основним компонентом молочних білків і представлений трьома фракціями – альфа (CSN1S1), бета (CSN2) і капа (CSN3). Вміст окремих фракцій казеїну залежить від породи корів. Науковці зазначають про сприяння білків молока, зокрема β-казеїну, захворюваності людей на діабет першого типу, шизофренію, аутизм та синдром раптової смерті немовляти. Економічним складником, що забезпечить привабливість створення молочних стад, укомплектованих тваринами з генотипом А2А2 , є більша ціна на молочну сировину порівняно зі звичайним молоком. Метою роботи є оцінювання генотипу за геном бета-казеїну бугаїв-плідників, які допущені до використання в господарствах України у 2020 році. Встановлено, що більшість бугаїв-плідників, яких допущено до використання, оцінено за генотипом бета-казеїну. Найбільшу частку бугаїв з бажаним генотипом А2А2 відмічено у бугаїв червоної данської та червоної норвезької порід. Більшою часткою генотипів А1А1 характеризуються бугаї голштинської породи червоно-рябої масті. Найбільшу частку бажаного алеля А2 виявлено у бугаїв червоної данської, червоної норвезької та джерсейської порід. Меншою часткою цього алеля характеризувалися плідники голштинської та айрширської порід. Встановлено, що застосування спермопродукції бугаїв, допущених до використання у 2020 році, з генотипом А2А2 за β-казеїном на маточному поголів’ї худоби вітчизняних порід покращить господарсько корисні ознаки потомства і сприятиме отриманню бажаного генотипу корів. За даними дослідження генотипу бугаїв-плідників голштинської та швіцької порід, яких використовували в племінних господарствах Сумської області впродовж останніх трьох років, встановлено, що на племрепродукторах та племзаводах використовували 38 бугаїв-плідників голштинської породи, серед яких 11 % було оцінено за геном β-казеїну, з 12 бугаїв швіцької породи, яких використовували в господарствах області, лише 42 % було оцінено за генотипом β-казеїну. Це підтверджує, що роботу з формування молочних стад, укомплектованих тваринами з генотипом А2А2, у Сумській області не проводили.
Ключові слова: порода, бугай-плідник, β-казеїн, генотип, алель, молочна продуктивність дочок.
- Marchi De M., Dal Zotto R., Cassandro M., Bittante G. Milk Coagulation Ability of Five Dairy Cattle Breeds. Journal of Dairy Science. 2007. Vol. 90. No. 8. Р. 3986–3992. Doi: https://doi.org/10.3168/jds.2006-627
- Ильина А. В. Генетическая оценка состояния популяционного генофонда крупного рогатого скота Ярославской породы в ОАО «Михайловское» Ярославского района. Весник АПК Верхневолжья. 2014. № 4 (28). С. 39–43. URL:http://www.yaragrovuz.ru/images/Vestnik_ APK/14-4/4-2014_39-43.pdf
- Хлесткина Е.К. Молекулярные маркеры в генетических исследованиях и в селекции. Вавиловский журнал генетики и селекции. 2013. Том 17. № 4/2. С. 1044– 1054. URL:http://www.bionet.nsc.ru/vogis/download/17- 4/2/21Khlestkina.pdf
- Principal Milk Components in Buff alo, Holstein Cross Indigenous Cattle and Red Chittagong Cattle from Bangladesh Islametal / Islam M. A., et al. Asian Australas. J. Anim. Sci. 2014. Vol. 27. P.886-897.
- Type I (insulin-dependent) diabetes me llitus and cow milk:casein variant consumption / Elliott R.B., et al. Diabetologia. 1999. Vol. 42. P. 292–296. Doi: https://doi. org/10,1007 / s001250051153
- Milk protein genes CSN1S1, CSN2, CSN3, LGB and their relation to genetic values of milk production parameters in Czech Fleckvieh / Kučerova J., et al. Czech Journal Animals Science. 2006. Vol. 51(6). Р. 241–247. URL: https:// www.agriculturejournals.cz/publicFiles/52288.pdf
- Дроздов Е.В., Заякин В.В., Нам И.Я. Анализ полиморфизма генов каппа-казеина, β-лактоглобулина, пролактина, ген рилизинг-фактора и соматотропина по alui и mspi маркерам у коров айрширской породы. Вестник Брянского госуниверситета. 2009. № 4. С. 152–156. URL:https:// cyberleninka. Ru / article / n / analiz-polimorfi zma-genov-kappa-kazeina-laktoglobulinaprolaktina-gen-rilizing-faktora-i-somatotropina-po-alui-imspi-markeram-u-korov/ viewer
- Physiochemical characteristic sand fermentation ability of milk from Czech Fleck vieh cow sarerelated to genetic polymorphisms of β-casein, κ-casein, and β-lactoglobulin / Kyselová J., et al. Asian-Australas J Anim Sci. 2019. Vol. 32. P. 14–22. Doi: https://doi.org/10.5713/ajas.17.0924
- Ковалюк Н. В., Сацук В. Ф., Ковалюк М. А., Мачульская Е. В. Селекция крупного рогатого скота по полиморфному гену бета-казеина в Краснодарском Крае. Генетика и разведениеживотных. 2019. № 1. С. 22–24. URL:http://vniigen.ru/zhurnal-1-2019-kovalyuk-n-v/
- Кононова Л.В., Сычова О.В., Омарова Р.С. Необыкновенное коровье молоко. Молочная река. 2016. № 3 (63). С.62–64.
- Кузьменко Н.Б., Кузина А.Н. Роль бета-казеина в питаниидетей первых лет жизни. Лечащий врач. 2016. № 01/16. С. 75–80.
- Трухачев В.И., Олейник С.А., Злыднев Н.З. Методические рекомендации по созданию молочных стад крупного рогатого скота с улучшенными показателями по содержанию белка в молоке на основе аллельных вариантов фракций казеина: рекомендации для зооветеринарних специалистов. Ставропольский государственный аграрный университет. 2017. 97 с.
- Царенко О.М., Злобін Ю.А., Скляр В.Г., Панченко С.М. Комп’ютерні методи в сільському господарстві та біології. Суми: Університетська книга, 2000. 203 с.
- Ковалюк Н.В., Сацук В.Ф., Мачульская Е.В., Шахназарова Ю.Ю. Перспективы использования полиморфизма гена β-казеина в селекции крупного рогатого скота молочного направления продуктивности. Молочное и мясное скотоводство. 2018. № 5. С. 14-16. URL:http:// skotovodstvo.com/Annotations/2018/05/ru/03.html/
- Parashar A., Saini R. A1 milk and its controversy-a review. International Journal of Bioassays. 2015. Vol. 4.12. P. 4611–4619. Doi: https://doi.org/10.21746 / ijbio.2015.12.007
- Milk Protein Polymorphism Characterization: a Modern Tool for Sustainable Conservation of Endangered Romanian Cattle Breeds in the Context of Traditional Breeding / Gradinaru A., et al. Sustainability. 2018. Vol. 10. Issue 2(534). Р. 2–23. Doi: https://doi.org/10.3390/su10020534
- Barany M., Aosze Zs., Buchberger J., Krause I. Genetic Polymorphism of Milk Proteins in Hungarian Spotted and Hungarian Grey Cattle: A Possible New Genetic Variant of , β-Lactoglobulin. Journal of Dairy Science. 2019. Vol. 76. No. 2. P. 630–635. Doi: https://doi.org/10.3168/jds.S0022- 0302(93)77384-1
- Genetic Polymorphism of β-Casein Gene in Polish Red Cattle-Preliminary Study of A1 and A2 Frequency in Genetic Conservation / Cieslinska A., et al. Herd Animals. 2019. № 9.77 p. Doi:https://doi.org/10.3390/ani9060377
- Bobe G., Lindberg G., Freeman A., Beitz D. Short Communication: Composition of Milk Proteinand MilkFatty Acids is Stablef or Cows Diff eringin Genetic Meritfor Milk Production. Journal of Dairy Science. 2007. Vol. 90. No. 8. P. 3955–3960. Doi: https://doi.org/10.3168/jds.2007-0099
- Marchi De M., Dal Zotto R., Cassandro M., Bittante G. Milk Coagulation Ability of Five Dairy Cattle Breeds. Journal of Dairy Science. 2007. Vol. 90. No. 8. P. 3986–3992. Doi: https://doi.org/10.3168/jds.2006-627
- Eff ects of β-κ-casein (CSN2-CSN3) haplo types and β-lactoglobulin (BLG) genotypes on milk production traits and detailed protein composition of individual milk of Simmental cows / Bonfatti V., et al. Journal of Dairy Science. 2010. Vol. 93. No. 8. P. 83797–3808. Doi:https:// doi.org/10.3168/jds.2009-2778/
Долучення | Розмір |
---|---|
ladyka_pavlenko_1_2020.pdf | 1.93 МБ |