Ви є тут

М’ЯСНА ПРОДУКТИВНІСТЬ ОВЕЦЬ УКРАЇНСЬКОЇ ГІРСЬКОКАРПАТСЬКОЇ ПОРОДИ

Наведено результати досліджень вагового росту молодняку української гірськокарпатської породи овець в різних зонах розведення. Встановлено, що за забійними показниками та морфологічним складом туш, баранчики з низинної зони мали перевагу над ровесниками з гірської зони. Проте, ця перевага була вірогідною лише у 8-місячних тварин за передзабійною живою масою, забійною масою, масою туші та масою м’якоті. М'ясо тварин з низинної зони розведення, порівняно з м’ясом баранців з гірської зони, відзначалося більшим вмістом сухої речовини, протеїну та жиру і вищою калорійністю.

Ключові слова: українська гірськокарпатська порода овець, ваговий ріст, м’ясна продуктивність, морфологічний та сортовий склад туш, хімічні показники м’яса.

1. Вівчарство України / [Іовенко В.М., Польська П.І., Антонець О.Г. та ін.]; за ред. В.П. Бурката. – К.: Аграрна наука, 2006. – С. 19–40.

2. Довідник з вівчарства / [Вороненко В.І., Іовенко В.М., Польська П.І. та ін.]. – Нова Каховка: ПИЕЛ, 2008. – С. 33–89.

3. Сулима Л.Ф. Порода овець народжена в українських Карпатах / Л.Ф. Сулима // Вівчарство: зб. – К.: Аграрна наука, 1995. – С. 18–19.

4. Стапай П.В. Гірськокарпатське вівчарство / П.В. Стапай, В.М. Ткачук, Т.В. Чока. – Львів: Добра справа, 2014. – С. 6–15.

5. Біологічні та господарсько-корисні ознаки гірськокарпатських овець з вовною природного забарвлення / [Макар І.А., Гуменюк В.В., Мартищук М.В. та ін.]. – Львів: Афіша, 2004. – С. 8–23.

6. Лабораторні методи досліджень у біології, тваринництві та ветеринарній медицині: довідник / [Влізло В.В., Федорук Р.С., Ратич І.Б. та ін.]; за ред. В.В. Влізла. – Львів: Сполом, 2012. – 761 с.

ДолученняРозмір
PDF icon 2014_2_chokan_ua.pdf293.1 КБ