Ви є тут

НОВА АРОМАТИЧНО-СМАКОВА ДОБАВКА В ГОДІВЛІ ЛИСИЦЬ КЛІТКОВОГО РОЗВЕДЕННЯ

Подана характеристика та продуктивна дія нової ароматично-смакової добавки Актіво до раціонів сріблясто-чорних лисиць кліткового розведення. Біологічно активна добавка являє собою композицію сполук природного походження (ефірних олій кориці, орегано та розмарину, екстракту перцю чилі). Введення такого компоненту у кормосуміші самок сріблясто-чорних лисів у різні технологічні періоди мало неоднаковий продуктивний ефект. Так, експериментально установлено, що вагітні самки за поїдання раціонів з добавкою, знижували споживання корму і характеризувалися, порівняно із контрольною групою, гіршими відтворними показниками. Навпаки, лактуючі та холості самки краще поїдали корм з Актіво та мали вищі репродуктивні функції.

Ключові слова: ароматично-смакова добавка, сріблясто-чорні лиси, самки, споживання корму, жива маса, показники відтворення.

  1. Алимова Т.К. Использование вкусовых и ароматических веществ в кормлении животных / Т.К. Алимова, В.Я. Аксакова. – М.: Колос, 1983. – 174 с.
  2. Балакирев H.A. Постановка научно-хозяйственных опытов по кормлению пушных зверей / Н.А. Балакирев, В.К. Юдин // Методические указания. – М.:НИИПЗК, 1994. – 31 с.
  3. Берестов В.А. Справочник по звероводству в вопросах и ответах/ В.А. Берестов. – Петрозаводск: Карелия, 1987. – 356 с.
  4. Бондаренко С.П. Содержание лисиц / С.П. Бондаренко // Кролиководство и звероводство. – 2014. – №2 (12). – С. 54 – 59.
  5. Жизнь животных. В 7 т. / В.Е. Соколов и др. – М.: Просвещение, 1989. – 558 с.
  6. Киселев A.Л. Пушное звероводство / A.Л. Киселев // Частная зоотехния. – М., 2000. – С. 208-253.
  7. Китаева А.П. Загальне звірівництво / А.П. Китаева. – Одеса: Друк, 2001. – 216 с.
  8. Колосов A.M. Биология промыслово-охотничьих зверей СССР/ A.M. Колосов, Н.П. Лавров, С.П. Наумов. – М., 1979.– 416 с.
  9. Лисиці та песці // Домашня ферма. – 2004. – № 3. – C. 19-22.
  10. Плохинский Н.А. Руководство по биометрии для зоотехников / Н.А. Плохинский. –  М.: Колос, 1969.–256 с.
  11. Таранов М.Т. Биохимия кормов / М.Т. Таранов, А.Х. Сабиров. – М.: Агропромизат, 1987. – 224 с.
  12. Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва: підручник / В. І. Бала, Т. А. Донченко, І. Ф. Безпалий, А. А. Карченков. – Вінниця: Нова книга, 2009. – 271 c.
  13. TW Nutrition GmbH. Режим доступу: ncservis.com.ua. – Дата публікації: 10.10.2013.
ДолученняРозмір
PDF icon 2015_2_shevchuk.pdf253.07 КБ