Ви є тут

ОБМІН НЕЕСТЕРИФІКОВАНИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ У РІДКОМУ ВМІСТИМОМУ РУБЦЯ ТА ПРОДУКТИВНІ ОЗНАКИ КОРІВ ЗА НАЯВНОСТІ В ЇХ РАЦІОНІ КАВОВОГО ШЛАМУ

Біохімічні механізми впливу наявного в раціоні у літній період кавового шламу на обмінні процеси в організмі та продуктивні показники корів є маловивченими. Мета роботи полягала в дослідженні обмінних процесів неестерифікованих жирних кислот у рідкому вмістимому рубця, молочної продуктивності й складу молока корів за наявності кавового шламу в раціоні у літній період. Вищий рівень клітковини одержали за рахунок додавання до раціону корів кавового шламу. Коровам у складі комбікорму згодовували кавовий шлам у кількості 8 і 16 %. Встановлено, що середньодобово з кормами в організм корів, яким разом з молодою злаково-бобовою травою та комбікормом згодовували кавовий шлам надходило на 12,1 і 20,2 % більше нейтральнодетергентної (НДК), 29,1 і 64,9 % кислотнодетергентної (КДК) клітковини. Встановлено, що вміст неестерифікованих жирних кислот у рубцевій рідині корів, яким разом з молодою злаково-бобовою травою та комбікормом згодовують кавовий шлам у кількості 8 і 16 % від маси комбікорму, залежно від часу відноcно початку ранкової годівлі змінюється з боку насичених жирних кислот з парною й непарною кількістю вуглецевих атомів у ланцюгу, мононенасичених жирних кислот родин n-7 й n-9 та, особливо, поліненасичених жирних кислот родин n-3 і n-6. У результаті згодовування молодої трави, комбікорму та кавового шламу у корів підвищуються середньодобові надої молока. Одночасно в молоці дослідних корів збільшується вміст білка, жиру та лактози.

Ключові слова: кавовий шлам, кислотнодетергентна клітковина, неестерифіковані жирні кислоти, рідина рубця, корови, продуктивність, склад молока.

1. Столярчук П. З. Раціональна годівля дійних корів у літньопасовищний період / П. З. Столярчук, Р. А. Петришак, О. С. Наумюк // Сільський господар. – Львів, 2000. – № 7–8. – С. 20–21.

2. Шелевач А. В. Направленість обмінних процесів жирних кислот у рубці жуйних тварин за згодовування клітковиновмісного корму / А. В. Шелевач // Матеріали ІХ Укр. біохім. з'їзду. – Харків, 2006. – Т. 1. – С. 194–195.

3. Ібатуллін І. І. Харчування сільськогосподарських тварин / І. І. Ібатуллін, Д. О. Мельничук, Х. О. Богданов. – Вінниця: Нова Книга, 2007. – 616 с.

4. Харчування високоприбуткових корів / В. І. Гноевий, В. О. Головко, О. К. Тришин, І. В. Гноевий. – Харків, 2009. – 367 с.

5. Рівіс Й. Ф. Газохроматографічне визначення рівня окремих летких жирних кислот в біологічному матеріалі / Й. Ф. Рівіс, І. В. Скорохід, Я. М. Процик // Наук.-техн. бюл. Ін-ту біології тварин. – Львів, 2004. – Вип. 5, № 3. – С. 61–65.

6. Рівіс Й. Ф. Азотовий обмін у рубці бугайців при згодовуванні різних форм клітковиновмісного корму / Й. Ф. Рівіс, А. В. Шелевач // Біологія тварин. – Львів, 2006. – Т. 8, № 1–2. – С. 191–195.

7. Рівіс Й. Ф. Кількісні хроматографічні методи визначення окремих ліпідів і жирних кислот у біологічному матеріалі / Й. Ф. Рівіс, Р. С. Федорук. – Львів: Сполом, 2010. – 109 с.

8. Гордійчук Л. М. Бродильні процеси у травному каналі корів за згодовування січки сіна в літній період / Л. М. Гордійчук, Й. Ф. Рівіс // Наук. вісник ЛHУВМ та БТ ім. С. З. Гжицького. – Львів, 2010. – Т. 12, № 3 (45), ч. 2. – С. 33–40.

9. Vudmaska I. V. Comparative characteristics of the fatty acid composition of lipids of cows rumen contents incubated with starch or sugar / I. V. Vudmaska, O. V. Holubets // NTB of the Institute of Animal Biology and State Scientific Research Control Institute of Veterinary Medical Products and Fodder Additives. – 2007. – Vol. 8, № 1–2. – P. 24–26.

10. Combined rations of cows during the summer period / V. I. Hnoyevyy, O. K. Trishyn, I. V. Hnoyevyy, H. N. Popova // Feed and Fodder. – 2005. – № 55. – P. 152–160.

11. Chaplin R. Experiments in straw handling / R. Chaplin // J. Agric. Sci. – 2007. – Vol. 178. – Р. 11–30.

12. Fondevila M. Influence of Fibrobacter succinogenes on the digestion of cellulose from forages / M. Fondevila, B. Dehority // J. Anim. Sci. – 2007. – Vol. 74 (3). – Р. 678–684. 

ДолученняРозмір
PDF icon 2016_2_romanchuk_ua.pdf423.98 КБ