Ви є тут

ОЦІНКА М`ЯСА КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗА УМОВ ВИКОРИСТАННЯ У СКЛАДІ КОМБІКОРМІВ БІОМАСИ ВЕРМИКУЛЬТУРИ, ЗБАГАЧЕНОЇ ЙОДОМ

Представлено результати дослідження хімічного складу м’яса курчат-бройлерів, яких вирощували на комбікормах з умістом біомаси вермикультури, збагаченої Йодом. У м’язовій тканині дослідної птиці спостерігали тенденцію щодо зростання вмісту білка та глікогену, а також незначне зменшення вмісту води і жиру.

Згодовування курчатам-бройлерам комбікорму з умістом біомаси вермикультури, збагаченої Йодом, не призводить до накопичення у м’язовій тканині птиці сполук, які мають токсичний вплив на культуру Tetraсhimena piriformis. Біологічна цінність зразків грудних і стегнових м’язів курчат-бройлерів І і ІІ дослідних груп, яким до комбікорму додавали біомасу вермикультури, збагачену Йодом, була вищою відповідно на 11,4 і 5,1 % та 2,0  і 4,4 % у порівнянні із контролем.

Ключові слова: Йод, курчата-бройлери, комбікорм, біомаса вермикультури, збагачена Йодом, м’язова тканина, хімічний склад м’яса, культура Tetraсhimena piriformis.

1. Поліщак В.В. Вплив факторів передзабійної підготовки свиней на вихід і якість м’яса та шинкових виробів / В.В. Поліщак // Екотрофологія. Сучасні проблеми: матеріали І міжнар. наук.-практ. конф. – Біла Церква, 2005. – С. 70−71.

2. Крастиня В. Продуктивность и качество мяса бройлеров в органическом сельском хозяйстве / В. Крастиня, А. Емельянов // Птахівництво: матеріали V Укр. конф. по птахівництву з міжнар. участю (м. Алушта, 20–24 вересня 2004 р.) – Харків, 2004. – С. 267–273.

3. Мерзлов С.В. Хімічний склад м’яса бройлерів за умов використання у складі комбікормів іммобілізованих ферментів, йоду та змішанолігандного комплексу Кобальту /С.В. Мерзлов, Г.П. Калініна, А.Д. Качан// Вісник Сумськ. нац. аграр. ун-ту. – Суми, 2012. Вип. 12 (21) – С. 127–130.

4. Дєбров В.В. Підвищення перо-пухової продуктивності гусей шляхом стимулювання розвитку щитовидної залози / В.В. Дєбров, Є.В. Ляшенко, О.І. Любенко // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – Вип. 4 (38). – Миколаїв, 2006. – С. 212–216.

5. Левицький Т.Р. Біотехнологія отримання та використання йод-білкового препарату в годівлі сільськогосподарських тварин: автореф. дис. на здоб. наук. ступ. канд. с.-г. наук / Т.Р. Левицький. – Біла Церква, 2002. – 20 с.

6. Сырье и продукты пищевые. Атомно-абсорбционный метод определения токсичных элементов : ГОСТ 30178–96. – [Введен в действие 1997-01-01]. – М.: Изд-во стандартов, 1996. – 7 с.

7. Мясо и мясные продукты. Методы определения белка: ГОСТ 25011–81. – [Действует с 1983–01–01]. – М.: Стандартинформ, 2003. – 7с.

8. Мясо и мясные продукты. Методы определения жира: ГОСТ 23042–86. – [Действует с 1988–01–01]. – М.: Стандартинформ, 2003. – 5 с.

9. Джорджеску, П. Биохимические методы диагноза и исследования [Текст] / П. Джорджеску. Перевод – Ж. Татарский.   –  Б.: Мед. изд., 1963. – 499 с.

10. Микитюк П.В. Методические рекомендации (микрометод) токсино-биологической оценки рыбы и других гидробионтов / П.В. Микитюк. – К., 1987. – 19 с.

11. Меркурьева Е.К. Биометрия в селекции и генетике сельскохозяйственных животных / Е.К.Меркурьева. – М.: Колос, 1970. – 422 с.

ДолученняРозмір
PDF icon 2014_2_vovkohon_ua.pdf282.82 КБ