Ви є тут

ОЦІНЮВАННЯ МОЛОЧНОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ КОРІВ У ЗВ’ЯЗКУ З ПОЛІМОРФІЗМОМ ГЕНА АЛЬФА-ЛАКТАЛЬБУМІНУ

Метою дослідження було з’ясувати вплив поліморфізму гена альфа-лактальбуміну (α-LA) на показники молочної продуктивності, зокрема надій, склад та технологічні властивості молока, в української чорно-рябої молочної худоби (n=200). Для визначення генотипів тварин за локусом гена α-LA було використано метод ПЛР-ПДРФ. У дослідженому стаді частота алелів α-LA А і α-LA В становила відповідно 0,590 і 0,410, частота генотипів AA, AВ і ВВ – відповідно 0,365, 0,450 і 0,185.

Статистично значущі відмінності між тваринами різних генотипів за локусом α-LA було виявлено за масовою часткою білка (АВ>АА>ВВ) та надоєм (ВВ>AB>АА). Встановлено достовірні значення сили впливу генотипу за геном α-LA на надій та масову частку білка – 1,4 та 2,5 % відповідно. Результати досліджень доводять доцільність використання поліморфізму гена α-LA для оцінювання молочної продуктивності корів української чорно-рябої молочної породи.

Ключові слова: молочна продуктивність, ген альфа-лактальбуміну, ПЛР-ПДРФ, генотипи, надій, склад молока, сиропридатність, термостійкість. 

1. Горбатова К.И. Химия и физика белков молока / К.И. Горбатова. – М.: Колос, 1993. – 192 с.
2. Грибанова Ж.А. Полиморфизм гена альфа-лактальбумина и его влияние на молочную продуктивность и качественные показатели молока коров белорусской черно-пестрой породы / Ж.А. Грибанова, О.П. Курак // Экологические и селекционные проблемы племенного животноводтва. – Брянск: Изд. БГСХА, 2012. – Вып. науч тр. 13. – С. 25–29.
3. Влияние генотипов по ДНК-маркерам на показатели молочной продуктивности коров черно-пестрой породы / О.В. Костюнина, А.М. Бакай, Г.А. Бушова [и др.] // Достижения науки и техники АПК. – 2011. – № 10. – С. 33–34.
4. Львина О.А. Молекулярно-генетические и продуктивные особенности симментальского скота различного происхождения: автореф. дис. на соискание ученой степени канд. биол. наук / О.А. Львина. – Дубровицы, 2011. – 18 с.
5. Ракина Ю.А. Взаимосвязь полиморфизма генов альфа-лактальбумина и бета-лактоглобулина коров с продуктивностью и технологическими свойствами молока: автореф. дис. на соискание ученой степени канд. с.-х. наук / Ю.А. Ракина. – Уфа, 2013. – 24 с.
6. Oценка молочной продуктивности коров разных пород в связи с полиморфизмом по гену альфа-лактальбумина / В.И. Сельцов, О.В. Костюнина, Ю.П. Загороднев, Е.А. Гладырь // Достижения науки и техники АПК. – 2013. – № 3. – С. 57–60.
7. Bleck T.G. Correlation of the α-lactalbumin (+15) polymorphism to milk production and milk composition of Holsteins / T.G. Bleck, R.D. Bermel // Dairy Sci. – 1993. – Vol. 76. – P. 2292–2298.
8. Caroli A.M. Invited review: milk protein polymorphisms in cattle; effect on animal breeding and human nutrition / A.M. Caroli, S. Chessa, G.J. Erhardt // Dairy Sci. – 2009. – Vol. 92. – P. 5335–5352.
9. Michalova A. Influence of composite k-casein and β-lactoglobulin genotypes on composition, rennetability and heat stability of milk of cows of Slovak Pied breed / A. Michalova, Z. Krupova // Czech J. Anim. Sci. – 2007. – Vol. 52 (9). – P. 292–298.
ДолученняРозмір
PDF icon 2015_2_plivachuk.pdf285.36 КБ