Ви є тут

Підвищення рівня імунітету за допомогою фітогенних кормових добавок у раціоні тварин

Встановлено, що антибіотики є одним із найпотужніших відкриттів у медицині ⅩⅩ століття і залишаються найефективнішим способом лікування багатьох хвороб як тварин, так і людей. Люди отримують м’ясо, молоко, яйця тощо від тварин, що є важливою і невід’ємною частиною щоденного харчування. Нераціональне, систематичне та широке використання антибіотиків для сільськогосподарських тварин, особливо для стимулювання росту, спричинило розвиток резистентності до антибіотиків, мікробної стійкості та можливої залишкової загрози для людей через споживання молока, м’яса, яєць та ін. З’ясовано, що під час нормального перебігу фізіологічних процесів тварини зазнають різних стресів, зокрема екологічного, патогенного походження тощо, які пригнічують імунну систему, а також діяльність шлунково-кишкового тракту тварин. Унаслідок цього тварини стають уразливими до різних захворювань, що призводить до імуносупресії, поганого стану здоров’я, збільшення смертності та зниження продуктивності. Через заборону на використання синтетичних антибіотиків – стимуляторів росту у тваринництві, є альтернативний підхід, який полягає у використанні фітопрепаратів у кормах тварин для стимуляції росту, оптимізації виробництва та підвищення або корекції рівня імунного статусу тварини. Ці фітогенні кормові добавки як складники раціону є важливими і мають багато властивостей, зокрема протигрибкові, антибіотичні, протизапальні, антиоксидантні, противірусні та ін., забезпечують захист та поліпшення стану здоров’я, цілісність ШКТ та підвищення рівня імунітету тварини. Цей огляд ілюструє важливість рослинних кормових добавок, що додаються до кормосумішей і згодовуються тваринам, особливо їх значення в імуномодуляції для підвищення рівня імунітету у тварин в стресових умовах. Ключові слова: кормові добавки, фітобіотики, альтернатива антибіотикам, годівля тварин, імунітет.

 

  1. Al-Kassie, G.A.M. (2009). Influence of Two Plant Extracts Derived From Thyme and Cinnamon on Broiler Performance. Pakistan Vet. J. Vol. 29(4), pp. 169–173.
  2. Alp, M., Midilli, M., Kocabaǧli, N., Yilmaz, H., Turan, N., Gargili, A., Acar, N. (2012). The effects of dietary oregano essential oil on live performance, carcass yield, serum immunoglobulin G level, and oocyst count in broilers. Journal of Applied Poultry Research. Vol. 21(3), pp. 630–636. Available at: https://doi.org/10.3382/japr.2012-00551
  3. Applegate, T. J., Klose, V., Steiner, T., Ganner, A., Schatzmayr, G. (2010). Probiotics and phytogenics for poultry: Myth or reality ? J. Appl. Poult. Res. Vol. 19(June), pp. 194– 210. Available at: https://doi.org/10.3382/japr.2010-00168
  4. Blackwell, T.S., Blackwell, T.R., Holden, E.P., Christman, B.W., Christman, J.W. (1996). In vivo antioxidant treatment suppresses nuclear factor-kappa B activation and neutrophilic lung inflammation. Journal of Immunology Baltimore, Md. 1950 p.
  5. Böhmer, B.M., Salisch, H., Paulicks, B R., Roth, F. X. (2009). Echinacea purpurea as a potential immunostimulatory feed additive in laying hens and fattening pigs by intermittent application. Livestock Science. Vol. 122(1), pp. 81–85. Available at: https://doi.org/10.1016/j.livsci.2008.07.013
  6. Brooks, V.J., Schäfer, M., Sharp, P., Xu, J., Cai, J., Keuler, N.S, Godbee, R.G., Peek, S.F., Schultz, R.D., Suresh, M., Darien, B.J. (2009). Effects of Morinda citrifolia (Noni) on CD4 and CD8 T-Cell Activation in Neonatal Calves. The Professional Animal Scientist. Vol. 7446(June), pp. 262–265. Available at:https://doi.org/10.15232/S1080-7446(15)30716-6
  7. Cuzzocrea, S., Riley, D.P., Caputi, A.P., Salvemini, D. (2001). Antioxidant therapy: a new pharmacological approach in shock, inflammation, and ischemia/reperfusion injury. Pharmacological Reviews. Vol. 53(1), pp. 135–159.
  8. Dong, X.F., Gao, W.W., Tong, J.M., Jia, H.Q., Sa, R.N., Zhang, Q. (2007). Effect of Polysavone (Alfalfa Extract) on Abdominal Fat Deposition and Immunity in Broiler Chickens. Poultry Science. Vol. 86(9), pp. 1955–1959. Available at:https://doi.org/10.1093/ps/86.9.1955
  9. Emadi, M., Kermanshahi, H. (2007). Effect of Turmeric Rhizome Powder on Immunity Responses of Broiler Chickens. Journal of Animal and Veterinary Advances. 6(7), pp. 833–836.
  10. FAO (2007). FAO technical meeting on prebiotics. Available at:http://www.fao.org/ag/agn/files/prebiotics_tech_ meeting.report.pdf.
  11. FDA. Food and drugs. CFR. Title 21. Vol. 6, Part 582. Available at:http://www.access.gpo.gov/cgi-bin/ cfrassemble. cgi?title=200221
  12. Friedman, M., Henika, P.R., Mandrell, R.E. (2002). Bactericidal activities of plant Essential Oils and some of their isolated constituents against Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, and Salmonella enterica. J. Food Prot. Vol. 65(10), pp. 1545–1560. Available at:https:// doi.org/10.4315/0362-028x-65.10.1545
  13. Galal, A.A.A.E.G., El-Araby, I.E.S., Hassanin, O., Omar, A.E.S. (2015). Positive Impact of Oregano Essential Oil on Growth Performance, Humeral Immune Responses and Chicken Interferon Alpha Signalling Pathway in Broilers. Advances in Animal and Veterinary Sciences. Vol. 4(1), pp. 57–65. Available at:https://doi.org/10.14737/journal. aavs/2016/4.1.57.65
  14. Giannenas, I., Tontis, D., Tsalie, E., Chronis, E.F., Doukas, D., Kyriazakis, I. (2010). Influence of dietary mushroom Agaricus bisporus on intestinal morphology and microflora composition in broiler chickens. Research in Veterinary Science. Vol. 89, pp. 78–84. Available at:https://doi. org/10.1016/j.rvsc.2010.02.003
  15. Guyue, Ch., Haihong, H., Shuyu, X., Xu, W., Menghong, D., Lingli, H., Zonghui, Yu. (2014). Antibiotic Alternatives: The Substitution of Antibiotics in Animal Husbandry? Frontiers in Microbiology. Vol. 5, 217 p. Available at:https:// doi.org/10.3389/fmicb.2014.00217
  16. Hanieh, H., Gerile, C., Narabara, K., Gu, Z., Abe, A., Kondo, Y. (2010). In vivo immunomodulatory effects of dietary purple sweet potato after immunization in chicken. Animal Science Journal. Vol. 44(12), pp. 2078–2085. Available at:https://doi.org/10.1111/j.1740-0929.2009.00715.x
  17. Hassanpour, H., Moghaddam, A.K.Z., Yazdani, A., Bashi, M.C. (2010). Evaluation of intestinal morphology and nitric oxide metabolites in broiler chickens supplemented by green tea. Comparative Clinical Pathology. Vol. 19(1), pp. 43– 47. Available at:https://doi.org/10.1007/s00580-009-0831-x
  18. Janardhana, V., Broadway, M.M., Bruce, M.P., Lowenthal, J.W., Geier, M.S., Hughes, R.J., Bean, A.G.D. (2009). Prebiotics Modulate Immune Responses in the Gut-Associated Lymphoid Tissue of Chickens. J. Nutr. Vol. 139 (November 2015), pp. 1404–1409. Available at:https://doi.org/10.3945/ jn.109.105007
  19. Jiang, Z.Y., Jiang, S.Q., Lin, Y.C., Xi, P.B., Yu, D.Q., Wu, T.X. (2007). Effects of soybean isoflavone on growth performance, meat quality, and antioxidation in male broilers. Poultry Science. Vol. 86(7), pp. 1356–1362. Available at:https://doi.org/10.1093/ps/86.7.1356
  20. Kamboh, A.A., Zhu, W. (2014). Individual and combined effects of genistein and hesperidin on immunity and intestinal morphometry in lipopolysacharide-challenged broiler chickens. Poult Sci. Vol. 93(9), pp. 2175–2183. Available at:https://doi.org/10.3382/ps.2014-03971
  21. Kang, M., Mun, S.P. (2019). Effect of proanthocyanidin-rich extract from Pinus radiata bark on immune response of specific-pathogen-free White Leghorn chickens. Poultry Science. Vol. 90, pp. 977–982. Available at:https://doi. org/10.3382/ps.2010-01160
  22. Kim, D.K., Lillehoj, H.S., Lee, S.H., Jang, S.I., Bravo, D. (2010). High-throughput gene expression analysis of intestinal intraepithelial lymphocytes after oral feeding of carvacrol, cinnamaldehyde, or Capsicum oleoresin. Poultry Science. Vol. 89, pp. 68–81. Available at:https://doi.org/10.3382/ ps.2009-00275
  23. Kollanoor-Johny, A., Mattson, T., Baskaran, S. A., Amalaradjou, M.A.R., Hoagland, T.A., Darre, M.J., Venkitanarayanan, K. (2012). Caprylic acid reduces salmonella Enteritidis populations in various segments of digestive tract and internal organs of 3- and 6- week-old broiler chickens, therapeutically. Poultry Science. Vol. 91(7), pp. 1686–1694. Available at:https://doi.org/10.3382/ps.2011-01716
  24. Landy, N., Ghalamkari, G. (2011). The effects of Echinacea purpurea L. (Purple Coneflower) as an antibiotic growth promoter substitution on performance, carcass characteristics and humoral immune response in broiler chickens. Journal of Medicinal Plants Research. Vol. 5(11), pp. 2332–2338.
  25. Lee, M.T., Lin, W.C., Yu, B., Lee, T.T. (2017). Antioxidant capacity of phytochemicals and their potential effects on oxidative status in animals - A review. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. Vol. 30(3), pp. 299–308. Available at:https://doi.org/10.5713/ajas.16.0438
  26. Lee, S.H., Lillehoj, H.S., Jang, S.I., Lee, K.W., Bravo, D., Lillehoj, E.P. (2011). Effects of dietary supplementation with phytonutrients on vaccine-stimulated immunity against infection with Eimeria tenella. Veterinary Parasitology. Vol. 181(2–4), pp. 97–105. Available at:https://doi. org/10.1016/j.vetpar.2011.05.003
  27. Lin, S.S.C., Lu, T.M., Chao, P.C., Lai, Y.Y., Tsai, H.T., Chen, C.S., Yang, C.C. (2011). In vivo cytokine modulatory effects of cinnamaldehyde, the major constituent of leaf essential oil from Cinnamomum osmophloeum Kaneh. Phytotherapy Research. Vol. 25(10), pp. 1511–1518. Available at: https://doi.org/10.1002/ptr.3419
  28. Liu, H.N., Liu, Y., Hu, L.L., Suo, Y.L., Zhang, L., Jin, F., Li, Y. (2014). Effects of dietary supplementation of quercetin on performance, egg quality, cecal microflora populations, and antioxidant status in laying hens. Poultry Science. Vol. 93(2), pp. 347–353. Available at: https://doi.org/10.3382/ps.2013-03225
  29. McLamb, B.L., Gibson, A.J., Overman, E.L., Stahl, C., Moeser, A.J. (2013). Early Weaning Stress in Pigs Impairs Innate Mucosal Immune Responses to Enterotoxigenic E. coli Challenge and Exacerbates Intestinal Injury and Clinical Disease. PLoS ONE. Vol. 8(4), pp. 1–12. Available at: https://doi. org/10.1371/journal.pone.0059838
  30. Mohiti-Asli, M., Ghanaatparast-Rashti, M. (2017). Comparison of the effect of two phytogenic compounds on growth performance and immune response of broilers. Journal of Applied Animal Research. Vol. 45(1), pp. 603–608. Available at: https://doi.org/10.1080/09712119.2016.1243119
  31. Najafi, S, Taherpour, K. (2014). Effects of dietary ginger (Zingiber Officinale), cinnamon (Cinnamomum), synbiotic and antibiotic supplementation on performance of broilers. J Anim Sci Adv. Vol. 4, pp. 658–667.
  32. Pourhossein, Z., Qotbi, A.A.A., Seidavi, A., Laudadio, V., Centoducati, G., Tufarelli, V. (2015). Effect of different levels of dietary sweet orange (Citrus sinensis) peel extract on humoral immune system responses in broiler chickens. Animal Science Journal. Vol. 86, pp. 105–110. Available at: https://doi. org/10.1111/asj.12250
  33. Sadeghi, G., Karimi, A., Padidar, Jahromi, S., Azizi, T., Daneshmand, A. (2012). Effects of cinnamon, thyme and turmeric infusions on the performance and immune response in of 1- to 21-day-old male broilers. Brazilian Journal of Poultry Science. Vol. 14(1), pp. 15–20. Available at:https://doi. org/10.1590/s1516-635x2012000100003
  34. Shanmugasundaram, R., Selvaraj, R.K. (2011). Effect of killed whole yeast cell prebiotic supplementation on broiler performance and intestinal immune cell parameters. Poultry Science Vol. 91(1), pp. 107–111. Available at:https://doi. org/10.3382/ps.2011-01732
  35. Sunder, J., Rb, R., Kundu, A., Sakthivel, J. (2007). Immunomodulator effect of Morinda citrifolia in poultry. Indian Journal of Animal Sciences. Vol. 77(11), pp. 1126–1128.
  36. Taylor, P. (2010). In vitro effects of plant and mushroom extracts on immunological function of chicken lymphocytes and macrophages. British Poultry Science. Vol. 51(2), pp. 213–221. Available at: https://doi. org/10.1080/00071661003745844
  37. Ting, S., Yeh, H.S., Lien, T.F. (2011). Effects of supplemental levels of hesperetin and naringenin on egg quality, serum traits and antioxidant activity of laying hens. Animal Feed Science and Technology. Vol. 163(1), pp. 59–66. Available at: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2010.10.001
  38. Wallace, R.J., Oleszek, W., Franz, C., Hahn, I., Baser, K.H.C., Mathe, A., Teichmann, K. (2010). Dietary plant bioactives for poultry health and productivity. British Poultry Science. Vol. 51(4), pp. 461–487. Available at: https://doi.org /10.1080/00071668.2010.506908
  39. Wielen, P.V.D., Urlings, B.A.P., Knapen, F.V. (2000). Role of Volatile Fatty Acids in Development of the Cecal Microflora in Broiler Chickens during Growth. Applied And Environmental Microbiology. Vol. 66(6), pp. 2536–2540. Available at: https://doi.org/10.1128/AEM.66.6.2536-2540.2000
  40. Windisch, W., Schedle, K., Plitzner, C., Kroismayr, A. (2008). Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal of Animal Science. Vol. 86(14), pp. 140– 148. Available at:https://doi.org/10.2527/jas.2007-0459
  41. Zhang, Z.F., Kim, I.H. (2014). Effects of multistrain probiotics on growth performance, apparent ileal nutrient digestibility, blood characteristics, cecal microbial shedding, and excreta odor contents in broilers. Poultry Science. Vol. 93, pp. 364– 370. Available at:https://doi.org/10.3382/ps.2013-03314

 

ДолученняРозмір
PDF icon aamir_2_2020.pdf502.27 КБ