Ви є тут
Порівняльна характеристика дезінфекційних засобів для молочного устаткування та якості молочної продукції за впливу паратипових факторів навколишнього середовища
Досліджено параметри мікроклімату корівника за безприв’язного способу утримання корів у весняний період. Встановлено, що температурний режим у корівнику становив у середньому 8,8±1,34° С, відносна вологість і швидкість руху повітря в порівнюваних приміщеннях перебувала в межах гігієнічних норм. Мікробіологічні показники бактеріального забруднення повітря відповідають верхнім показникам гігієнічних норм та становлять 116,64±6,32 КУО в 1 м3. Бактеріальне забруднення технологічного обладнання в середньому становило 119,33±14,71 тис. КУО/м3. Вміст шкідливих газів у приміщенні не перевищував допустимих санітарно-гігієнічних норм та знаходився в межах нормативів ВНТП-АПК-01.05. Скотарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми). Середній показник кількості МАФАнМ у змивах з об’єктів дослідження (дійкова гума, колектор, молочний шланг, молокопровід) після промивання водою становив 368,4±9,8 тис. КУО/см3, а 0,5 % розчином кальцинованої соди – 249,0±11,7 тис. КУО/см3. Вищий рівень мікробіологічної чистоти внутрішніх поверхонь молочного обладнання забезпечувала санітарна обробка за використання дезінфікувального засобу «Perfo Grif», при цьому кількість МАФАнМ у змивах у середньому становила 139,7±7,0 тис. КУО/см3. Найкращі показники мікробіологічної чистоти молочного обладнання отримано за санітарної обробки 0,5 % розчином «Higienic-K». Середня кількість МАФАнМ при цьому становила 126,2±1,5 тис. КУО/см3. У разі використання для санобробки молочного обладнання розчину кальцинованої соди кількість МАФАнМ у свіжовидоєному молоці, яке було відібране з охолоджувача, становила 198,3±12,16 тис. КУО/см3, що відповідає першому ґатунку, згідно з ДСТУ 3362:2018 «Молоко-сировина коров’яче». Технічні умови. Водночас під час санобробки обладнання кислотними мийно-дезінфікувальними засобами «Perfo Grif» і «Higienic-K» кількість МАФАнМ молока становила, відповідно, 114±8,14 і 102,0±16,3 тис. КУО/см3, що відповідає вищому ґатунку. Титр БГКП при цьому становив понад 1,0, а кількість соматичних клітин (КСК) була в межах допустимої норми (400 тис./мл). Отже, для ефективної санітарно-гігієнічної обробки доїльного устаткування робочі розчини дезінфектантів на основі пероцтової, азотної та фосфорної кислот повинні містити 0,5 % діючої речовини, що забезпечить знищення мікроорганізмів за експозиції 5–15 хв.
Ключові слова: молочне устаткування, молочна продукція, дезінфекція, гігієна виробництва молока, мікробіологічні показники молока, технологія виробництва молока, якість молока.
- Data for comparison of chlorine dioxide and chlorine disinfection power in a real dairy wastewater effluent/ M. Akhlaghi et al. Data Brief. 2018. 18. P. 886–890. DOI:10.1016/j.dib.2018.03.117. PMID: 29900255; PMCID: PMC5996494.
- ДСТУ 3662:2018 (2018). Молоко-сировина коровяче. Технічні умови. [Чинний від 2019-01-01]. Київ: Держспоживстандарт України.
- The association between bulk tank milk analysis for raw milk quality and on-farm management practices/ A.M. Elmoslemany et al. Preventive Veterinary Medicine, 2010. 95(1–2). P. 32–40. DOI:10.1016/j.prevetmed.2010.03.007.
- Касянчук В., Крижанівський Я. І., Даниленко, І. А. Ретельний контроль виробництва молока на фермі – основний важіль у забезпеченні населення високоякісною продукцією. Тваринництво Украиїни, 2006. 4. С. 20–22.
- Кухтин М. Д., Перкій Ю. Б., Покотило О. С. Ефективна санітарна обробка технологічного обладнання як основа безпечного виробництва. Молочна індустрія, 2015. 4. С. 26–27.
- Microbial Contamination in Milk Quality and Health Risk of the Consumers of Raw Milk and Dairy Products, Nutrition in Health and Disease – Our Challenges Now and Forthcoming Time, Gyula Mózsik and Mária Figler/ V. Velázquez-Ordoñez et al. Intech Open. 2019. DOI:10.5772/intechopen.86182.
- Implementation of HACCP to control the influence of milking equipment and cooling tank on the milk quality/ M.J. Vilar et al. Trends in Food Science & Technology, 2012. 23(1). P. 4–12. DOI:10.1016/j. tifs.2011. 08.002.
- Лайтер-Москалюк С. В. Вплив мікробних біоплівок на якість санітарної обробки доїльного устаткування. Оргкомітет, 2022. 207 с. URL:http://www.economy-confer.com.ua/full-article/4004/.
- Остапюк М. П., Касянчук В. В. Вдосконалення ветеринарно-санітарного контролю отримання молока на фермах. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького, Том 13. № 4(50). Частина. 2011. С. 314–318.
- Ільніцька Ю. В., Поляк Я. Ю., Слюсаренко С. В. Значення дезінфекції молочного обладнання в технології одержання безпечного та якісного молока. Сучасний розвиток ветеринарної медицини: матеріали міжнародної науково-практичної конференції. 21 жовтня 2021 р. м. Білоцерківський НАУ. С. 17–19.
- Розробка інструкції щодо технологічної мийки та санітарної обробки обладнання молочних підприємств звіт про НДР: 89.09. (ДР 0109П002638). К.: Технологічний інститут молока та м’яса НАНУ, 2010. 14 с.
- Шульга Н. М., Млечко Л. А. Санітарія та гігієна: навч. посіб. для студ. ВНЗ. К.: Міносвіти і науки, молоді та спорту України ІПДО НУХТ, 2011. 34 с.
- Method for cleaning sndustrial equipment with pre-treatment: пат. ЕІ88114222 В2 РІ8А: заявл. 25.10.05; опубл. 14.02.12. 13 с.
- Рекомендації щодо санітарномікробіологічного дослідження змивів з поверхонь тест-об'єктів та обєктів ветеринарноуо науляду і контролю: методичні рекомендації / О. М. Якубчак та ін. Київ: НАУ, 2005.
- Палій А. П. Техніко-технологічні іновації у молочному скотарстві: Монографія. Харків: Міськдрук. 2019. 324 с.
- Шкромада О. І., Дудченко Ю. А., Неджеря Т. І., Абубакарі І. К. Дослідження дезінфікуючих властивостей препарату контравір для дезінфекції об’єктів ветеринарного призначення. Вісник Сумського НАУ. Ветеринарна медицина. 2019. Вип. 3 (46). С. 29–35.
- Airborne dissemination of Escherichia coli in a dairy cattle farm and its environment/ S. Sanz et al. Int. J. Food Microbiol. 2015. 197. P. 40–44.
- Curiel G. J., Van Eijk H. M. J., Lelieveld H. L. M. Risk and control of airborne contamination. In Encyclopedia of Food Microbiology; Robinson, R.K., Batt, C.A., Patel, P.D., Eds.; Academic Press: London, UK, 2000. P. 1816–1822.
- Dungan R. S., Leytem A. B., Bjorneberg D. L. Concentrations of airborne endotoxin and microorganisms at a 10,000-cow open-freestall dairy. J. Anim. Sci. 2011. 89. P. 3300–3309.
- Quintana Á. R., Seseña S., Garzón A., Arias R. Factors Affecting Levels of Airborne Bacteria in Dairy Farms: A Review. Animals (Basel). 2020. 10(3). 526 p. DOI:10.3390/ani10030526. PMID: 32245161; PMCID: PMC7142656.
- Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology - Williams, Wilkins, 1948. 1984. Vol. 1,2,3.
Долучення | Розмір |
---|---|
gryshko_1_2023.pdf | 550.21 КБ |