Ви є тут

ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ЯКОСТІ МОЛОКА ЗА ВИКОРИСТАННЯ РОБОТИЗОВАНИХ СИСТЕМ ДОЇННЯ

У статті наведено аналітичний огляд стану та перспектив молочної галузі України в умовах СОТ та Євроінтеграції. Визначено якість молока, отриманого в умовах технології роботизованого доїння згідно з вимогами українського стандарту і параметрів якості молока в країнах ЄС. Виконано попереднє зрівняння показників чинного стандарту ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі» та майбутнього ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». Проведено порівняльну оцінку якості молока, отриманого при використанні роботизованих систем доїння та наявних в Україні традиційних систем доїння на установках-майданчиках типу «Паралель» та «Карусель».

Згідно з нашим дослідженням на базі ТДВ «Терезине»  у селі Вільна Тарасівка, встановлено, що технологія доїння корів з використанням роботизованої системи протягом експлуатації забезпечує отримання молока гарантованої якості відповідно чинного ДСТУ 3662-97, майбутнього ДСТУ 3662:2015 та вимог ЄС. Також, порівняно з традиційними системами доїння якість молока, отриманого на роботизованій системі доїння, стоїть на порядок вище зі збереженням первинних властивостей молока, що надходить у доїльний апарат з вимені корів. Усе це допомагає забезпечити молокопереробну галузь високоякісною сировиною та виготовити безпечні, якісні  та конкурентоспроможні як на внутрішньому, так і на світовому ринку, молочні продукти. За таких умов роботизоване доїння є перспективним для подальшого поширення і використання в Україні.

Ключові слова: молочна галузь, молоко-сировина, якість молока, роботизоване доїння, бактеріальне обсіменіння.

 

  1. Ладика В.І., Бондарчук Л.В. Молочне тваринництво України: стан та перспектива. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво. Суми, 2014. № 2(2). С. 3–9.
  2. Бінерт О. В. Якість молочної продукції як конкурентна перевага на ринку. Інноваційна економіка. Тернопіль, 2013. № 1. С. 205–207.
  3. Осадчук О. П. Стан та проблеми якості молочної сировини в Київської області. Вісник Житомирського державного технологічного університету. Житомир, 2012. № 2 (60). С. 248−254.
  4. Янишин Я. Проблеми якості молочної продукції в Україні. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія: Економіка АПК. Львів, 2013. № 20(1). С. 375–380.
  5. Кернасюк Ю. Молочний сектор: реалії і перспективи. Агробізнес сьогодні. Київ, 2015. С. 10–14.
  6. Ціхановська В. М. Стан та перспективи розвитку ринку молока та молочних продуктів України. Економіка. Управління. Інновації. Серія: Економічні науки. Вінниця, 2016. № 1.
  7. Лопанчук А. А. Конкурентоспроможність виробництва продукції скотарства сільськогосподарських підприємствах. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: Економіка, аграрний менеджмент, бізнес. Київ, 2013, № 181(6). С. 337–343.
  8. Гапоненко Т.М. Якість та безпечність молочної продукції як важливі чинники її конкурентоспроможності. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Київ, 2009. № 142(1).
  9. Безсмертна О. В. Управління якістю молока в системі антикризового управління. Вісник Вінницького політехнічного інституту. Вінниця, 2015. № 1. С. 43–48.
  10. Смоляр В. І. Комплекс заходів з підвищення якості молока. Вісник Дніпропетровського ДАУ. Дніпропетровськ, 2011. № 2. С. 151–155.
  11. ДСТУ 3662-97. Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі. [Чинний від 01.07.2002 по 01.07.2018]. Вид. офіц. Київ: Держстандарт України, 1997. 9 с.
  12. Луценко М. М., Іванишин В.В., Смоляр В.І. Перспективні технології виробництва молока: монографія. Академія, 2006, 192 с.
  13. Барилович О. М. Стан, проблеми та перспективи розвитку молочного скотарства. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: Економіка, аграрний менеджмент, бізнес. Київ, 2013. № 181(6). С. 64–69.
  14. Дудок А.Р. Молочне скотарство – стан і перспективи розвитку. Науковий вісник «Асканія нова»: науково-теоретичний фаховий журнал. Асканія-Нова, 2012. ч. 2. С. 72–80.
  15. Кушнір І. В. Проблеми і перспективи виробництва молока в Україні. Вісник агарної науки Причорномор’я МДАУ. Миколаїв, 2007. С. 29–32.
  16. Луценко М., Зволейко Д. Ефективність використання роботизованих систем доїння. Техніка і технології АПК. Дослідницьке, 2013. № 5. С. 13–15.
  17. Зволейко Д. Удосконалення систем доїння в Україні. Тваринництво України. Київ, 2013. № 11. С. 39–42.
  18. Керсанюк Ю. Роботизоване доїння корів: окупність. Агробізнес сьогодні. Київ, 2015. № 17 (312). С. 48–52
  19. ДСТУ ISO 488:2007. Молоко. Визначання масової частки жиру. Жироміри Ґербера (ISO 488:1983, IDT) [Чинний від 01.01.2009]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 12 с.
  20. ГОСТ 25179-2014. Молоко и молочные продукты. Методы определения массовой доли белка. [Введен с 01.07.2015]. Офиц. изд. Москва: Стандартинформ, 2015. 12 с.
  21. ГОСТ 3624-92. Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности [Введен с 01.01.1994, переиздан 01.10.2009]. Офиц. изд. Москва: Стандартинформ, 2009. 8 с.
  22. ДСТУ IDF 100В:2003. Молоко і молочні продукти. Визначення кількості мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 30 °С [Чинний від 01.01.2005]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2005. 10 с.
  23. ГОСТ 23453-2014 Молоко сырое. Методы определения соматических клеток (с Поправкой). [Введен с 01.01.2016]. Офиц. изд. Москва: Стандартинформ, 2015. 16 с.
  24. REGULATION (EC) No 853/2004 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 29 April 2004 laying down specific hygiene rules for on the hygiene of foodstuffs. Strasbourg, 2004. 150 р.
  25. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту першої редакції ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». URL: http://iprkyiv.com/index.php/87-poyasnyuvalna-zapyska-do-proektu-pershoi-redaktsii-dstu-36622015-moloko-syrovyna-korov-iache-tekhnichni-umovy.

 

ДолученняРозмір
PDF icon legkoduh_1_2018.pdf212.1 КБ