Ви є тут

ПОРІВНЯННЯ ПОКАЗНИКІВ СОРБЦІЇ НОСІЇВ – ЖЕЛАТИНУ ТА КРОХМАЛЮ

Одним із способів підвищення стабільності ензимів і мікроорганізмів, які містяться у заквасках для кисломолочних продуктів до умов зовнішнього середовища є їх іммобілізація на носіях. Носії, які використовуються для іммобілізації мають буди придатними до харчування, нетоксичними і володіти сорбційними властивостями або здатністю утворювати ковалентні зв’язки. Тому, були проведені порівняльні дослідження сорбційних властивостей желатину натурального, швидкорозчинного харчового (П-11) та крохмалю картопляного розчинного для йодометрії.

Встановлено, що із збільшенням кількості носіїв (крохмаль і желатин) у суміші кількість не адсорбованого вітаміну В2 зменшується. Порівнюючи носії виявлено, що сорбційні показники желатину у 2,0–2,4 рази вищі ніж крохмалю.

Ключові слова: місткість носія, сорбційні властивості, носії, іммобілізація, желатин, крохмаль, дистильована вода.  

1. Пат. СО9Н3/00. Способ получения желатина / Водолазов Л.И., Ковалкина Н.В., Пеганов В.А. – РФ 2035483; заявл. 27.01.92; публ. 20.05.95.

2. До Ле Хыу Нам. Технология получения желатина из продуктов разделки прудовых рыб / До Ле Хыу Нам, Л.В. Антипова // Актуал. пробл. выращивания и переработки прудовой рыбы: междунар. науч.-техн. интернет-конф. / КГТУ. – Краснодар, 2012. – С. 100–103.

3. Скородумова О.В. Инженерная энзимология (иммобилизованные ферменты и другие биологические активные вещества) / О.В. Скородумова, Н.Г. Рыбальский. – М.: ВНИИПИ, 1990. – 87 с.

4. Меркурьева Е.К. Биометрия в селекции и генетике сельскохозяйственных животных / Е.К. Меркурьева. – М.: Колос, 1970. – 422 с.

ДолученняРозмір
PDF icon 2016_2_vovkohon_ua.pdf323.61 КБ