Ви є тут
Процес молоковіддачі у високопродуктивних корів в умовах роботизованого доїння
Наукові дослідження проведено в ТДВ «Терезине» Білоцер ківського району Київської області, де вперше в Україні створено молочну ферму на 500 корів з роботизованими системами доїння. Ця ферма має нові об’ємно-планувальні та технологічні рішен ня приміщень, зокрема ширину 36 м, висоту 10,5 м і довжину 125 м. У приміщенні по центру розміщено 8 роботизованих сис тем доїння фірми De Laval. У статті висвітлено результати до сліджень процесу молоковіддачі у високопродуктивних корів голштинської породи в умовах роботизованого доїння залежно від віку, періоду лактації продуктивності корів та проведено оці нювання якості молока, отриманого в цих умовах. Дослідження проведено у 2023–2024 роках. Встановлено, що швидкість молоковиведення у корів різних лактацій залежить від їх продуктивності та періоду лактаційної діяльності. Вона підвищується разом із віком тварин і є наймен шою у корів-первісток, а найвищою – у корів IV лактації. Анало гічна ситуація спостерігається і за середньою та максимальною швидкістю молоковиведення. Дослідження також показали, що як середня, так і максимальна швидкість молоковиведення у корів залежить від добової продуктивності тварин. За будь-якої про дуктивності у корів другої, третьої і четвертої лактацій середня швидкість молоковиведення зростає порівняно з першою на 3,4 % та 11,38 % відповідно. Встановлено, що технологія роботизовано го доїння забезпечує повноцінний прояв рефлексу молоковіддачі, оскільки незалежно від продуктивності і стадії лактації макси мальна інтенсивність молоковиведення в усіх групах корів спо стерігається на першій хвилині доїння. Встановлено, що лактаці йна діяльність тварин в умовах «мотиваційного доїння характе ризується дещо подовженим її терміном. Найвищу масову частку жиру в молоці мали корови другої лактації (4,25 %), а найменшу (4,12 %) – четвертої. Співвідношення масової частки жиру і білка знаходиться в межах фізіологічних норм тварин на рівні 1,24–1,28 до 1,0. Ключові слова: мотиваційне доїння, молоковіддача, якість молока, роботизовані системами доїння.
- Зволейко Д. Удосконалення систем доїн ня в Україні. Тваринництво України. 2013. № 11. С. 39–43.
- Кудлай І. Технологічне вдосконалення мо лочних ферм. Тваринництво України. 2010. № 9. С. 14–18.
- Луценко М.М., Галай О.Ю. Ресурсоз берігаючі технології виробництва молока з ви користанням легкозбірних приміщень та висо копродуктивних доїльних установок. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Сільськогосподарські науки, 2018. 20. № 84. С. 166–170.
- Луценко М. Зволейко Д. Ефективність ви користання роботизованих систем доїння. Техніка і технології АПК. 2013. № 5. С. 13–16.
- Науменко А.А., Чигрин А.А., Палий А.П. Роботизовані системи в молочному тваринництві. Вісник Харківського ГТУСГ ім. П. Василенка. Харків, 2014. Вип. 144. 92–96.
- Науменко О.А., Чигрин А.А., Палий А.П. Застосування роботизованих систем у молоч ному скотарстві. Вісник Харківського НТУСГ ім. П. Василенка. Технічні системи і технології тваринництва. Харків, 2015. Вип. 157. С. 32–38.
- Палій А.П., Чигрин А.А. Доїльні роботи. The Ukrainian Farmer. 2016. № 8 (80). С. 166–167.
- Корівник щасливих корів «Журнал «Молоко і ферма». 2017. № 4 (41). URL:http:// magazinemilkua.info/inolexukr.phpid=254
- Куян А. Сучасні технології в тваринництві та їх адаптація до світових вимог. Ефективне тва ринництво. 2011. № 3. С. 9–12.
- Панічев Р. Роботи-дояри на молочній фер мі Пропозиція. 2011. № 1. С. 122–123.
- Керсанюк Ю. Роботизоване доїння корів: окупність інвестицій. Агробізнес сьогодні. 2015. № 17 (312). С. 48–52.
- Гвоздик О. «Не віриш – поїдь подивися». Як працює на Сумщині одна з трьох в Україні повністю роботизованих молоко фeрм. «Ділові новини». 2018. URL:http:xpress. sumy.ua/articles/ economy/205416/
- Луценко М., Зволейко Д. Ефективність використання роботизованих систем доїння. На уково-виробничий журнал: Техніка і технології. АПК, 2013. 5. С. 13–15.
- Венгляжи К., Крупінські Е. Технологія ви робництва молока у корівниках відкритого типу в Польщі на прикладі ферми молочних корів до слідної станції Інституту зоотехнії Гродзецшльо некі. Науково-технічний бюлетень. Харків, 2006. № 94. С. 460–462.
- Чепур С.С. Біометрія: метод. посіб. Ужго род: Видавництво УжНУ «Говерла», 2015. 40 с. URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/3184
- Луценко М.М., Зволейко Д.В. Дослідження процесу молоковіддачі у корів на різних доїльних установках. Науково-технічний бюлетень НААН, Ін-т тваринництва. Харків, 2011. № 104. С. 70–80.
- Hogeveen, H., Ouweltjes, W., de Koning C.J.A.M., Stelwagen K. Milking interval, milk production and milk flow-rate in an automatic milking system, Livestock Production Science. 2002. Vol. 72. Issues 1–2. P. 157–167. ISSN 0301-6226, DOI:10.1016/S0301-6226f0n00276-7.
- Increased take-off level in automatic milking systems - effects on milk flow, milk yield and milking efficiency at the quarter level / S. Femeborg et al. Journal of Dairy Research. 2019. 86 (1). P. 85–87. DOI:10.1017/S002202991800078X
- Wieland M., ten Have H. The Association of Delayed Milk Ejection and Milk Production in Dairy Cows Milked by an Automated Milking System. Animals. 2025. 15 (1). 1011 p. DOI:10.3390/ anil5071011
- Effects of automatic cluster removal and feeding during milking on milking efficiency, milk yield and milk fat quality / S. Ferneborg et al. Journal of Dairy Research. 2016. 83. P. 180–187.
- Milking time and risk of over-milking can be decreased with early teat cup removal based on udder quarter milk flow without loss in milk yield /P. Krawczel et al. Journal of Dairy Science. 2017. 100. P. 6640–6647.
- Vacuum Dynamics as an Alternative Method for Detection of Bimodal Milk Ejection in Dairy Cows / M. Wieland et al. Animals, 2021. 11. 1860 p.
- Herd-level variables associated with delayed milk ejection in Michigan dairy herds / R. Moore Foster et al. J. Dairy Sci. 2019. 102. P. 696–705.
- Wieland M., Watters R.D., Virkler P.D., Sipka, A.S. Risk factors for delayed milk ejection in Holstein dairy cows milked 3 times per day. J. Dairy Sci. 2022. 105. P. 6936–6946.
Долучення | Розмір |
---|---|
![]() | 474.63 КБ |