Ви є тут

×

Повідомлення про помилку

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable в bootstrap_table() (рядок 238 із /var/www/html/sites/all/themes/bootstrap/templates/system/table.func.php).

Продуктивність і м’ясні якості перепелів при додаванні до раціону часнику та імбиру

При вивченні впливу натуральних інгредієнтів часнику та імбиру на м’ясну продуктивність перепелів породи Фараон встановлено, що в 4-місячному віці вплив від згодовування часнику був мінімальним, порівняно з контрольною групою. Тенденція до збільшення живої маси перепелів 3-ї групи, яким додатково згодовували імбир, у 5 і 6-тижневому віці перевищувала на 12,6-17,1 % показник живої маси контрольної групи. За весь період відгодівлі показник середньодобового приросту у групах, яким згодовували часник та імбир, перевищував показник контрольної групи на 0,56 г (або на 10,5 %) та 0,69 г (або на 12,9 %) відповідно. Показник забійного виходу тушки в дослідних групах також мав тенденцію до зростання і становив 64,1 та 64,3 %, що було більше на 0,3 і 0,5 % порівняно з контрольною групою. Згодовування часнику перепелам 2-ї дослідної групи спричинило збільшення маси печінки до 2,26 % та шлунку до 2,05 % щодо маси патраної тушки, що було на 0,38 % та 0,59 % більше за показники контрольної групи. Тоді як при згодовуванні імбиру перепелам 3-ї групи збільшення цих органів було мінімальним, а саме: на 1,77 % та 0,45 % більше порівняно з показниками контрольної групи.

Ключові слова: перепели, часник, імбир, жива маса, забійний вихід, конверсія корму.

 

 

  1. Abd El-Hack, M., Alagawany, M., Shaheen, H., Samak, D., Allam, A.A., Othman, S.I., Taha, A.E., Khafaga, A.F., Arif, M., Osman, A., El Sheikh, A., Elnesr, S.S. and Sitohy, M. (2020). Ginger and its Derivatives as Promising Alternatives to Antibiotics in Poultry Feed. Animals. 10 (3). 452 p. DOI:10.3390/ani10030452
  2. Abd El-Hack, M.E., El-Saadony, M.T., Salem, H.M., El-Tahan, A.M., Soliman, A.F., Youssef, M.M., Taha, G.B., Soliman, A.E., Ahmed, S.M., ElKott, A.E., Al Syaad, K.M. (2022). Alternatives to antibiotics for organic poultry production: types, modes of action and impacts on bird's health and production. Poult. Sci., 101. DOI:10.1016/j.psj.2022.101696
  3. Abujradah, M.K., Pandey, N., Pandey, R. (2018). Effect of Probiotics, Garlic and Neem Leaf Powder Supplementation on Feed Efficiency in Caged Broiler. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 7 (6), pp. 78‒83. DOI:10.20546/ijcmas.2018.706.011
  4. Adibmoradi, M., B Navidshad, B., Saif, D.J., Royan, M. (2006). Effect of dietary garlic meal on histological structure of small intestine in broiler chickens. The Journal of Poultry Science, 43, pp. 378‒383. Availale at:https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpsa/43/4/43_4_378/_pdf
  5. Dosu, G., Obanla, T.O., Zhang, S., Sang, S., Adetunji, A.O., Nagabhushanam, T.K., Fasina, Y.O. (2023). Supplementation of ginger root extract into broiler chicken diet: effects on grow and immunocompetence. Poult. Sci., 102. DOI:10.1016/j.psj.2023.102897
  6. Dosoky, W.M., Farag, S.A., Almasmoum, H.A., Khisheerah, N.S., Youssef, I.M., Ashour, E.A., Mohamed, I.A., Moustafa, M., Al-Shehri, M., Jaremko, M., Abd El-Hack, M.E. (2023). Influences of dietary supplementation of ginger powder and frankincense oil on productive performance, blood biochemical parameters, oxi- and tissues histomorphology of laying Japanese quail. Poult. Sci., 102. DOI:10.1016/j.psj.2023.102988
  7. Esmail, S.H. (2012). Black cumin and garlic powder in poultry diets. World Poultry Journal, 28 (7), pp. 7‒9. DOI:10.4081/ijas.2012.e77?needAccess=true
  8. Karangiya, V.K., Savsani, H.H., Patil, S.S., Garg, D.D., Murthy, K.S., Ribadiya, N.K., Vekariya, S.J. (2016). Effect of dietary supplementation of garlic, ginger and their combination on rowth performance and economics in commercial broilers. Vet. World. 9, 245 p. DOI:10.14202/vetworld.2016.245‒250
  9. Kothari, D., Lee, W.D., Niu, K.M., Kim, S.K. (2019). The genus Alliumas poultry feed additive: a review. Animals. 9, 1032 p. DOI:10.3390/ani9121032
  10. Lukanov, H., Genchev, A., Ribarski, S. (2015). Effect of feed supplementation with garlic powder on meat productivity and meat quality traits of Classic Ross 308 male hybrid chickens. Trakia Journal of Science, 13 (1), pp. 66‒76. DOI:10.15547/tjs.2015.01.009
  11. Muhammad, A.S., Yahaya, K.M., Bello, I., Sani, I., Adamu, N. (2017). Effect of ginger on the performance, carcass, characteristics of Japanese quails in semi-aridzone of Nigeria. FTSTJ, 2, pp. 345–349. Availadle at:https://www.ftstjournal.com/uploads/docs/21B%20 Article%204.pdf
  12. Mulugeta, M., Worku, Z., Seid, A. And Debela, L. (2019). Effect of garlic powder (Allium sativum) on performance of broiler chicken. Livestock Research for Rural Development. 31 (4), pp. 56–62. Availadle at:https://www.researchgate.net/publication/332687018
  13. Qorbanpour, M., Fahim, T., Javandel, F., Nosrati, M., Paz, E., Seidavi, A., Ragni, M., Laudadio, V., Tufarelli, V. (2018). Effect of dietary ginger (Zingiber officinale Roscoe) and multi strain probiotic on growth and carcass traits, blood biochemistry, immune responses and intestinal microflora in broiler chickens. Animals. 8 (7), pp. 1–9. DOI:10.3390/ani8070117
  14. Ronquillo, M.G., Hernandez, J.C.A. (2017). Antibiotic and synthetic growth promoters in animal diets: review of impact and analytical methods. Food Control, 72, pp. 255–267. DOI:10.1016/j.foodcont.2016.03.001
  15. Saeed, M., Abd El-Hack, M.E., Arif, M., El-Hindawy, M.M., Attia, A.I., Mahrose, K.M., Noreldin, A.E. (2017). Impacts of distiller’s dried grains with solubles as replacement of soybean meal plus vitamin E supplementation on production, egg and blood chemistry of laying hens. Ann. Anim. Sci. 17, pp. 849–862. DOI:10.1515/aoas-2016-0091
  16. Vargas-S'anchez, R. D., Ibarra-Arias, F.J., Torres-Martínez, B., Sanchez-Escalante, A., Torrescano-Urrutia, G.R. (2019). Use of natural ingredients in Jap- ir effect on carcass and meat quality - a review. Asian Australas. J. Anim. Sci., 32, pp. 1641–1656. DOI:10.5713/ajas.18.0800
  17. Zhang, G.F., Yang, Z.B., Wang, Y., Yang, W.R., Jiang, S.Z., Gai, G.S. (2009). Effects of ginger root (Zingiber officinale) processed to different particle sizes on growth performance, antioxidant status and serum metabolites of broiler chickens. Journal of Poultry Science, 88, pp. 2159–2166. DOI:10.3382/ps.2009-00165
ДолученняРозмір
PDF icon karkach_2_2024.pdf500.81 КБ