Ви є тут
Повідомлення про помилку
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable в bootstrap_table() (рядок 238 із /var/www/html/sites/all/themes/bootstrap/templates/system/table.func.php).Продуктивність і м’ясні якості перепелів при додаванні до раціону часнику та імбиру
При вивченні впливу натуральних інгредієнтів часнику та імбиру на м’ясну продуктивність перепелів породи Фараон встановлено, що в 4-місячному віці вплив від згодовування часнику був мінімальним, порівняно з контрольною групою. Тенденція до збільшення живої маси перепелів 3-ї групи, яким додатково згодовували імбир, у 5 і 6-тижневому віці перевищувала на 12,6-17,1 % показник живої маси контрольної групи. За весь період відгодівлі показник середньодобового приросту у групах, яким згодовували часник та імбир, перевищував показник контрольної групи на 0,56 г (або на 10,5 %) та 0,69 г (або на 12,9 %) відповідно. Показник забійного виходу тушки в дослідних групах також мав тенденцію до зростання і становив 64,1 та 64,3 %, що було більше на 0,3 і 0,5 % порівняно з контрольною групою. Згодовування часнику перепелам 2-ї дослідної групи спричинило збільшення маси печінки до 2,26 % та шлунку до 2,05 % щодо маси патраної тушки, що було на 0,38 % та 0,59 % більше за показники контрольної групи. Тоді як при згодовуванні імбиру перепелам 3-ї групи збільшення цих органів було мінімальним, а саме: на 1,77 % та 0,45 % більше порівняно з показниками контрольної групи.
Ключові слова: перепели, часник, імбир, жива маса, забійний вихід, конверсія корму.
- Abd El-Hack, M., Alagawany, M., Shaheen, H., Samak, D., Allam, A.A., Othman, S.I., Taha, A.E., Khafaga, A.F., Arif, M., Osman, A., El Sheikh, A., Elnesr, S.S. and Sitohy, M. (2020). Ginger and its Derivatives as Promising Alternatives to Antibiotics in Poultry Feed. Animals. 10 (3). 452 p. DOI:10.3390/ani10030452
- Abd El-Hack, M.E., El-Saadony, M.T., Salem, H.M., El-Tahan, A.M., Soliman, A.F., Youssef, M.M., Taha, G.B., Soliman, A.E., Ahmed, S.M., ElKott, A.E., Al Syaad, K.M. (2022). Alternatives to antibiotics for organic poultry production: types, modes of action and impacts on bird's health and production. Poult. Sci., 101. DOI:10.1016/j.psj.2022.101696
- Abujradah, M.K., Pandey, N., Pandey, R. (2018). Effect of Probiotics, Garlic and Neem Leaf Powder Supplementation on Feed Efficiency in Caged Broiler. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 7 (6), pp. 78‒83. DOI:10.20546/ijcmas.2018.706.011
- Adibmoradi, M., B Navidshad, B., Saif, D.J., Royan, M. (2006). Effect of dietary garlic meal on histological structure of small intestine in broiler chickens. The Journal of Poultry Science, 43, pp. 378‒383. Availale at:https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpsa/43/4/43_4_378/_pdf
- Dosu, G., Obanla, T.O., Zhang, S., Sang, S., Adetunji, A.O., Nagabhushanam, T.K., Fasina, Y.O. (2023). Supplementation of ginger root extract into broiler chicken diet: effects on grow and immunocompetence. Poult. Sci., 102. DOI:10.1016/j.psj.2023.102897
- Dosoky, W.M., Farag, S.A., Almasmoum, H.A., Khisheerah, N.S., Youssef, I.M., Ashour, E.A., Mohamed, I.A., Moustafa, M., Al-Shehri, M., Jaremko, M., Abd El-Hack, M.E. (2023). Influences of dietary supplementation of ginger powder and frankincense oil on productive performance, blood biochemical parameters, oxi- and tissues histomorphology of laying Japanese quail. Poult. Sci., 102. DOI:10.1016/j.psj.2023.102988
- Esmail, S.H. (2012). Black cumin and garlic powder in poultry diets. World Poultry Journal, 28 (7), pp. 7‒9. DOI:10.4081/ijas.2012.e77?needAccess=true
- Karangiya, V.K., Savsani, H.H., Patil, S.S., Garg, D.D., Murthy, K.S., Ribadiya, N.K., Vekariya, S.J. (2016). Effect of dietary supplementation of garlic, ginger and their combination on rowth performance and economics in commercial broilers. Vet. World. 9, 245 p. DOI:10.14202/vetworld.2016.245‒250
- Kothari, D., Lee, W.D., Niu, K.M., Kim, S.K. (2019). The genus Alliumas poultry feed additive: a review. Animals. 9, 1032 p. DOI:10.3390/ani9121032
- Lukanov, H., Genchev, A., Ribarski, S. (2015). Effect of feed supplementation with garlic powder on meat productivity and meat quality traits of Classic Ross 308 male hybrid chickens. Trakia Journal of Science, 13 (1), pp. 66‒76. DOI:10.15547/tjs.2015.01.009
- Muhammad, A.S., Yahaya, K.M., Bello, I., Sani, I., Adamu, N. (2017). Effect of ginger on the performance, carcass, characteristics of Japanese quails in semi-aridzone of Nigeria. FTSTJ, 2, pp. 345–349. Availadle at:https://www.ftstjournal.com/uploads/docs/21B%20 Article%204.pdf
- Mulugeta, M., Worku, Z., Seid, A. And Debela, L. (2019). Effect of garlic powder (Allium sativum) on performance of broiler chicken. Livestock Research for Rural Development. 31 (4), pp. 56–62. Availadle at:https://www.researchgate.net/publication/332687018
- Qorbanpour, M., Fahim, T., Javandel, F., Nosrati, M., Paz, E., Seidavi, A., Ragni, M., Laudadio, V., Tufarelli, V. (2018). Effect of dietary ginger (Zingiber officinale Roscoe) and multi strain probiotic on growth and carcass traits, blood biochemistry, immune responses and intestinal microflora in broiler chickens. Animals. 8 (7), pp. 1–9. DOI:10.3390/ani8070117
- Ronquillo, M.G., Hernandez, J.C.A. (2017). Antibiotic and synthetic growth promoters in animal diets: review of impact and analytical methods. Food Control, 72, pp. 255–267. DOI:10.1016/j.foodcont.2016.03.001
- Saeed, M., Abd El-Hack, M.E., Arif, M., El-Hindawy, M.M., Attia, A.I., Mahrose, K.M., Noreldin, A.E. (2017). Impacts of distiller’s dried grains with solubles as replacement of soybean meal plus vitamin E supplementation on production, egg and blood chemistry of laying hens. Ann. Anim. Sci. 17, pp. 849–862. DOI:10.1515/aoas-2016-0091
- Vargas-S'anchez, R. D., Ibarra-Arias, F.J., Torres-Martínez, B., Sanchez-Escalante, A., Torrescano-Urrutia, G.R. (2019). Use of natural ingredients in Jap- ir effect on carcass and meat quality - a review. Asian Australas. J. Anim. Sci., 32, pp. 1641–1656. DOI:10.5713/ajas.18.0800
- Zhang, G.F., Yang, Z.B., Wang, Y., Yang, W.R., Jiang, S.Z., Gai, G.S. (2009). Effects of ginger root (Zingiber officinale) processed to different particle sizes on growth performance, antioxidant status and serum metabolites of broiler chickens. Journal of Poultry Science, 88, pp. 2159–2166. DOI:10.3382/ps.2009-00165
Долучення | Розмір |
---|---|
karkach_2_2024.pdf | 500.81 КБ |