Ви є тут

СКЛАД МІКРОФЛОРИ КИШЕЧНИКУ, ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗА ЗГОДОВУВАННЯ РІЗНИХ ФОРМ І ДОЗ ПІДКИСЛЮВАЧА

Наведено склад мікрофлори кишечнику та показники збереженості і продуктивності курчат-бройлерів за згодовування з комбікормом сухого і випоювання з водою рідкого підкислювача FRA LBBDRY, відповідно, в дозах 3 і 5 кг/т та 1,0; 1,33; 1,66 і 2,0 мл/л води.

Досліджувані дози підкислювала у сухій і рідкій формах збільшували накопичення в кишечнику курчат-бройлерів біфідобактерій, відповідно, на 18,3–24,1 та 17,9–21,3 %, лактобактерій– на 16,5–17,8 та 14,4–16,5 %, що, у свою чергу, покращувало збереженість поголів’я птиці на 4,3 та 6,0 і 7,0 абсолютних %, підвищувало середньодобові прирости живої маси бройлерів дослідних груп, порівняно з контролем, відповідно, на 5,0–5,2 та 3,8–4,5 %, зменшувало затрати корму на 1 кг приростуживої маси на 3,4 та 2,7–4,3 %, а Європейський індекс ефективності вирощування курчат-бройлерів зростав при цьому, відповідно, на 37,8–38,6 та 32,0–50,1 од.

За випоювання курчатам-бройлерам з водою антибіотика Норфолк (1 мл/л) досліджувані показники складу мікрофлори кишечнику, збереженості поголів’я, продуктивності тощо однозначно перевищували контроль, проте знаходилися у межах значень показників птиці інших дослідних груп.

Ключові слова: курчата-бройлери, підкислювач, антибіотик, мікрофлора кишечнику, збереженість, продуктивність.

 

doi: 10.33245/2310-9289-2018-145-2-14-23

 

1. Жейнова Н.М. Фумарова кислота: пребіотикширокого спектру дії. Ефективне птахівництво. 2011. № 2. С. 26–28.
2. Поліщук А.А. Сучасні кормові добавки в годівлі тварин і птиці. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2010. №2. С. 63–66.
3. Феркет П. Здоровье животных и птицы в мире без антибиотиков. Комбикорма. 2009. №2. С. 87.
4. Имангулов Ш.А. Использование пробиотиков, пребиотиков и симбиотиков в птицеводстве. Методические рекомендации. Сергиев Посад, 2008. 42 с.
5. Лушников К.В., Желамский С.В. Органические кислоты: свойства и спектр применения в сельском хозяйстве. Eurofarmer. №2. 2010. С.14–16.
6. Коцюмбас І.Я., Гунчак В.М., Стецько Т. І. Проблеми використання антимікробних препаратів для стимулювання росту продуктивних тварин та альтернативи їх застосуванню. Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин і Державного науково-дослідного контрольного інституту ветпрепаратів та кормових добавок. 2013. Вип. 14. № 3–4. С. 381–389.
7. Шнейберг Я.И. Морфофункциональная характеристика цыплят и кур по периодам и фазам постинкубационного онтогенеза. Эколого-экспериментальные аспекты функциональной и возрастной физиологии домашних птиц: межвуз. сб. тр. Воронеж, 2009. С. 109–117.
8. Бессарабов Б.Ф., Крыканов А.И., Мельникова И.М. Влияние пробиотиков на рост и сохранность цыплят. Птицеводство. 2008. №1. С. 25.
9. Егоров И., Паньков П., Розанов Б. Пробиотик лактоамиловарин стимулирует рост цыплят. Птицеводство. 2010. № 8. С. 32–33.
10. Gruhn K.A., Zander R., Hennig A. Verdaulichkeit der Rjhnaehrstoffe und Aminosaure von Sojaextraktionssrot und Fischmehl bei Gefluegel. Getreidewirtschaft. 2009. T 23. N. 11. S. 248–250.
11. Gerardo Santoma Nutrition Manager, Trouw Nutrition Spain, submitted for publication by ASA-IM (American Soybean Association International Marketing). : матеріали IV Міжн. наук.-практ. конф. по птахівництву, (м. Судак,
АР Крим, 22–25 вересня 2008 р.) УААН, Інститут птахівництва, Асоціація «Союз птахівників України» Птахівництво: Міжвід. темат. наук. зб. Х.: ІП УААН, 2008. Вип. 61 (62). Ч. 1. С. 9–16.
12. Camhbell Y.Y., Bedford M.R. Ensyme application for monogastric feeds: Areview. Can. Y. Anim. 2012. V. 72. № 5. Р. 449–466.
13. Van Immerscel F., Russell J.B., Flythe V.D. The use of organic acids to combat Salmonella in poultry: a mechanistic explanation of the efficacy. Avian Pathology. 2006. Vol. 35. P. 182–188.
14. Abdel-Fattah S.A., El-Sanhoury M.H., El-Mednay N.M., Abdel-Azeem F. Thyroid Activity, Some Blood Constituents, Organs Morphology and Performance of Broiler Chicks Fed Supplemental Organic Acids. International Journal of Poultry Science. 2008. Vol. 7 (3) P.215–222.
15. Особенность подхода компании NOVUS к органическим кислотам. Ефективне птахівництво. 2009. №12. С. 22–25.
16. Органические кислоты – эффективная альтернатива стимуляторам роста. Ефективні корми та годівля. 2010. №6. С. 26–28.
17. Касаткин Н.Е. К вопросу о генезе стенки желудочно-кишечного тракта у цыплят «Кросс-288». Новое в морфологии и физиологии и биохимии домашних животных в условиях крупных ферм. Ульяновск, 2013. С. 26–29.
18. Anderson T.S. Ensyme supplements in high bart laying ration with different protein levels. Feedstuffs. 2010. V. 5. P. 56–78.
19. Петрина З.А., Трещев В.Г. Эффективность различных режимов кормления цыплят-бройлеров. Научные основы технологии произвоства бройелров: сб. науч. тр. ВНИТИП. Сергиев Посад, 2010. С. 124–131.
20. Фисинин В.И., Журавлев И.В., Айдинян Т.Г. Эмбриональное развитие птицы. М.: ВО Агропромиздат, 2011. 239 с.
21. Iben B. Ferkelfruhanfestes Flitter gewohnenmit Probiotika. Absetzstessbesserbewaltigen. DLZ Agrarmag. Agrobonus.1999. Ig.50. N3. S.148–152.
22. Jadamus A., Vahjen W., Kuhn I. Zurwirkung des Probiotikums Toyo-Cerin in der Geflugelmast. Lomann Inform.,Cuxhaven. 1999. N.2. S. 3–6.
23. Samudovska Alena., Demeterova M. Effect of water acidification on performance, carcass characteristic andsome variables of intermediary metabolism in chscks. ActaVeterinaria (Beograd). 2010. Vol. 60. (№ 4). Р. 363–370.
24. Holder D. ZumEinzatz von antibiotischen und probiotischenLeistungsforderer in der Nutztierhaltung. Sch. – R. Agrarwiss. Fak.Univ. 2008. H. 86. S. 123–129.
25. Mulder R.W.A.W. Probiotics as a tool against Salmonella cuntaminaition. Misset World Poultry. 2011. V. 7. P. 36–37.
26. Brzoska F., Grzybowski R., Stecka K., Pieszka M. Nutritive efficiency ofselected probiotic microorganisms in chicken broilers. Annals of animal science.– Krakow, 2009. V. 26. N4. P.2291–301.
27. Mountzouris K.C., Beneas H., Tsirtsicos P. Efficacy of a new multi-strain probiotic product in promoting broiler performance and modulating the composition and activities of cecal microflora. International Poultry Scientific Forum, Atlanta, Georgia. 2006. P. 59.
28. Кавтарашвили А.И., Голубов Я.И. Определение эффективности производства птицеводческой продукции экспресс-методами. Сучасне птахівництво. 2013. № 2. С. 6–9.
 
ДолученняРозмір
PDF icon dyachenko_2_2018.pdf226.55 КБ