Ви є тут

Склад молочного білка у корів різних генетичних груп

Метою цієї роботи було вивчити вплив схрещування корів айрширської породи фінської селекції з бугаями норвезької червоної породи в умовах помірного клімату України на вміст незамінних амінокислот та їх біологічну цінність. Дослідження проводили на комерційній фермі у Полтавській області на коровах породи фінський айршир та їх помісях із норвезькою червоною породою. На фермі корів утримують безприв’язно у легкозбірному приміщенні на глибокій довгонезмінюваній солом’яній підстилці. Доїння відбувається двічі на добу у доїльному залі на установці «Паралель» 2×12. Для дослідження було сформовано групи чистопородних (n=16) та помісних (n=20) корів першої лактації. Тварини перебували на третьому місяці лактації (74±17) діб та були нетільними. Використання міжпородного схрещування фінських айрширів із норвезькою червоною породою позитивно вплинуло на білковий склад молока помісей. Для білка молока фінських айрширів першою лімітуючою (нижчою за рекомендований вміст в еталонному білку) амінокислотою був метіонін + цистин (впливає на швидкість утворення згустку при сироварінні), вміст якого становив 96,3 %. У білку молока помісних корів не було виявлено амінокислот, в яких скор був менш ніж 100 %. Найбільш надлишковими були фенілаланін + тирозин – 143,7 % та лейцин – 122,1 %, котрі є ароматичними амінокислотами та впливають на смакові властивості молока. Білок молока помісей характеризувався дещо вищою величиною сумарного коефіцієнта утилітарності порівняно з чистопородними аналогами (на 12,77 %). Також амінограма групи помісей була найближчою до «ідеальної». За трьома досліджуваними функціональними групами амінокислот дещо переважали помісі фінського айршира з норвезькою червоною порівняно з чистопородними айрширами. Найкращим за білковим складом було молоко помісей фінських айрширів та норвезьких червоних, що дає підстави вважати його більш придатним для виробництва сирів і кисломолочних продуктів порівняно з чистопородними аналогами.

Ключові слова: молочні корови, порода, міжпородне схрещування, молочний білок, амінокислоти.

 

 

 

  1. Amalfitano, N., Stocco, G., Maurmayr, A., Pegolo, S., Cecchinato, A., Bittante, G. (2020). Quan titative and qualitative detailed milk protein profiles of 6 cattle breeds: Sources of variation and contri bution of protein genetic variants. Journal of dairy science, 103 (12), pp. 11190–11208. DOI:10.3168/ jds.2020-18497
  2. Benak, S., Bobić, T., Bilandžija, K., Steiner, Z., Aračić, A., Gregić, M., Gantner, V. (2020). The dif ferences in production of Holstein Friesian and Hol stein Friesian x Norwegian Red F1 crossbreeds. Ml jekarstvo: časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, 70 (4), pp. 284–291. DOI:10.15567/ mljekarstvo.2020.0406
  3. Berry, D.P. (2021). Invited review: Beef-on dairy – The generation of crossbred beef× dairy cat tle. Journal of Dairy Science, 104 (4), pp. 3789–3819. DOI:10.3168/jds.2020-19519
  4. Borshch, A., Lutsenko, M., Merzlov, S., Kosior, L., Lastovska, I., Pirova, L. (2018). Amino acid and mineral composition of milk from local Ukrainian cows and their crossbreedings with Brown Swiss and Montbeliarde breeds. Journal of the Indo nesian Tropical Animal Agriculture, 43 (3), pp. 238 246. DOI:10.14710/jitaa.43.3.238-246
  5. Borshch, O., Kosior, L., Lastovska, I., Piro va, L. (2019). The influence of crossbreeding on the protein composition, nutritional and energy value of cow milk. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 25 (1), pp. 117–123.
  6. Borshch, O., Ruban, S., Malyna, V., Fedorch enko, M., Kosior, L., Korol'-Bezpala, L. (2021). Pro ductivity, milk composition and reasons for leaving the herds of Ukrainian local cows and their cross breeds with Brown Swiss and Montbeliarde breeds during five lactations. Roczniki Naukowe Zootechni ki. 48 (2), pp. 205–216.
  7. Chenyambuga, S.W., Mseleko, K.F. (2009). Reproductive and lactation performances of Ayrshire and Boran crossbred cattle kept in smallholder farms in Mufindi district, Tanzania. Livestock Research for Rural Development, 21 (7), 100 p.
  8. Cielava, L., Jonkus, D., Paura, L. (2017). The effect of cow reproductive traits on lifetime produc tivity and longevity. International Journal of Animal and Veterinary Sciences, 11 (3), pp. 220–223.
  9. Ezra, E., Van Straten, M., Weller, J.I. (2016). Comparison of pure Holsteins to crossbred Holsteins with Norwegian Red cattle in first and second genera tions. Animal, 10 (8), pp. 1254–1262. DOI:10.1017/ S1751731116000239
  10. Galukande, E., Mulindwa, H., Wurzinger, M., Roschinsky, R., Mwai, A. O., Sölkner, J. (2013). Cross-breeding cattle for milk production in the tropics: achievements, challenges and opportunit 52, pp. 111–125. DOI:10.1017/s2078633612000471
  11. Górska-Warsewicz, H., Rejman, K., Laskow ski, W., Czeczotko, M. (2019). Milk and dairy prod ucts and their nutritional contribution to the average polish diet. Nutrients, 11 (8), 1771 p. DOI:10.3390/ nu11081771
  12. Hatungumukama, G., Sidikou, D.I., Leroy, P., Detilleux, J. (2007). Effects of non-genetic and cross breeding factors on daily milk yield of Ayrshire×( Sahiwal× Ankole) cows in Mahwa station (Burun di). Livestock Science, 110 (1–2), pp. 111–117. DOI:10.1016/j.livsci.2006. 10.010
  13. Hazel, A.R., Heins, B.J., Hansen, L.B. (2021). Herd life, lifetime production, and profitabili ty of Viking Red-sired and Montbéliarde-sired cross bred cows compared with their Holstein herdmates. Journal of Dairy Science, 104 (3), pp. 3261–3277.
  14. Heins, B.J., Hansen, L.B. (2012). Fertility, somatic cell score, and production of Normande× Holstein, Montbéliarde× Holstein, and Scandina vian Red× Holstein crossbreds versus pure Holsteins during their first 5 lactations. Journal of dairy science, 95 (2), pp. 918–924. DOI:10.3168/jds.2016-11860
  15. Heins, B.J., Hansen, L.B. (2012). Short com munication: Fertility, somatic cell score, and produc tion of Normande × Holstein, Montbeliarde × Hol stein, and Scandinavian Red × Holstein crossbreds versus pure Holsteins during their first 5 lactations. Journal of Dairy Science, 95, pp. 918–924.
  16. Lopez-Villalobos, N., Blair, H.T., Garrick, D.J. (2021). Cumulative dairy cow genetic change from selection and crossbreeding over the last 2 decades in New Zealand closely aligns to model-based predic tions published in 2000. JDS communications, 2 (2), pp. 51–54. DOI:10.3168/ jdsc.2020-0043
  17. Mapekula, M., Chimonyo, M., Mapiye, C., Dzama, K. (2011). Fatty acid, amino acid and mineral composition of milk from Nguni and local crossbred cows in South Africa. Journal of food Composition and Analysis, 24 (4–5), pp. 529–536. DOI:10.1016/j. jfca.2011.01.014
  18. McClearn, B., Delaby, L., Gilliland, T.J., Guy, C., Dineen, M., Coughlan, F., McCarthy, B. (2020). An assessment of the production, reproduc tion, and functional traits of Holstein-Friesian, Jer sey× Holstein-Friesian, and Norwegian Red×(Jersey× Holstein-Friesian) cows in pasture-based systems. Journal of Dairy Science, 103 (6), pp. 5200–5214. DOI:10.3168/jds.2019-17476
  19. McDermott, A., De Marchi, M., Berry, D.P., Visentin, G., Fenelon, M.A., Lopez-Villalobos, N., McParland, S. (2017). Cow and environmental fac tors associated with protein fractions and free ami no acids predicted using mid-infrared spectroscopy in bovine milk. Journal of Dairy Science, 100 (8), pp. 6272–6284.
  20. Rinell, E., Heringstad, B. (2018). The effects of crossbreeding with Norwegian Red dairy cattle on common postpartum diseases, fertility and body condition score. Animal, 12 (12), pp. 2619–2626. DOI:10.1017/S17517311180 0037X
  21. Ruban, S., Borshch, O.O., Borshch, O.V., Orischuk, O., Balatskiy, Y., Fedorchenko, M., Zlo chevskiy, M. (2020). The impact of high tempera tures on respiration rate, breathing condition and productivity of dairy cows in different production systems. Animal Science Papers and Reports, 38 (l), pp. 61–72.
  22. Saravanan, K.A., Panigrahi, M., Kumar, H., Parida, S., Bhushan, B., Gaur, G.K., Singh, R.K. (2021). Genomic scans for selection signatures re vealed candidate genes for adaptation and production traits in a variety of cattle breeds. Genomics, 113 (3), pp. 955–963. DOI:10.1016/j. ygeno.2021.02.009
  23. Stojanovska, S., Tomovska, J., Krstanovski, A., Tasevska, J., Menkovska, M. (2018). Amino acid asparagine intake through milk enriched with supple ments. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 7 (4), pp. 392–394. DOI:10.15414/ jmbfs.2018.7.4.392-394
  24. Tham, P.E., Ng, Y.J., Sankaran, R., Khoo, K.S., Chew, K.W., Yap, Y.J., Show, P.L. (2019). Re covery of protein from dairy milk waste product us ing alcohol-salt liquid biphasic flotation. Processes, 7 (12), 875 p. DOI:10.3390/pr7120875
  25. VanRaden, P.M., Tooker, M.E., Chud, T.C.S., Norman, H.D., Megonigal Jr, J.H., Haagen, I.W., Wiggans, G.R. (2020). Genomic predictions for crossbred dairy cattle. Journal of dairy science, 103 (2), pp. 1620–1631.
  26. Wang, F., Shi, H., Wang, S., Wang, Y., Cao, Z., Li, S. (2019). Amino acid metabolism in dairy cows and their regulation in milk synthesis. Current drug metabolism, 20 (1), pp. 36–45. DOI:10.2174/138920 0219666180611084014
  27. Who, J. (2007). Protein and amino acid re quirements in human nutrition. World Health Organi zation technical report series. (935), 1 p.
  28. Ferris, C.P., Purcell, P.J., Gordon, A.W., Larsen, T., Vestergaard, M. (2018). Performance of Holstein and Swedish-Red× Jersey/Holstein cross bred dairy cows within low-and medium-concentrate grassland-based systems. Journal of Dairy Science, 101 (8), pp. 7258–7273.
  29. Curry, B.A., Dukkipati, V.R., López-Vil lalobos, N. (2024). Comparative study of first lac tation performance of Norwegian Red crossbred cows with traditional breeds in New Zealand dairy systems. New Zealand Journal of Agricultural Re search, pp. 1–6.
  30. Ferris, C.P., Patterson, D.C., Gordon, F.J., Watson, S., Kilpatrick, D.J. (2014). Calving traits, milk production, body condition, fertility, and sur vival of Holstein-Friesian and Norwegian Red dairy cattle on commercial dairy farms over 5 lactations. Journal of dairy science, 97 (8), pp. 5206–5218.
  31. Thorpe, W., Morris, C.A., Kang’Ethe, P. (1994). Crossbreeding of Ayrshire, Brown Swiss, and Sahiwal cattle for annual and lifetime milk yield in the lowland tropics of Kenya. Journal of Dairy Sci ence, 77 (8), pp. 2415–2427.
ДолученняРозмір
PDF icon lastovska_1_2025.pdf505.97 КБ