Ви є тут

СУЧАСНИЙ СТАН ВИРОБНИЦТВА СВИНИНИ В УКРАЇНІ, ЗОКРЕМА В ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

У статті розкрито сучасний стан виробництва свинини в Україні, зокрема в Херсонській області. Виявлено головні причини занепаду свинарства, на основі проведення всебічної оцінки стану розвитку галузі впродовж 26 років періоду реформування сільськогосподарського виробництва й переходу до ринкових відносин за 1991–2017 рр., у порівняні з 1990 роком у сільськогосподарських підприємствах різних правових форм господарювання України, та більш детально – на прикладі Херсонської області. На основі цього – визначити можливі основні напрямки і резерви підвищення ефективності виробництва свинини.

Проаналізовано динаміку поголів’я свиней. Розглянута структура поголів’я свиней за категоріями господарств в Україні та Херсонської області у 2017 р. Визначено основні чинники спаду виробництва, що спричинили занепад галузі сьогодні.

Описано причини зменшення споживання населенням м’яса і м’ясних продуктів, які досягли критичної межі продовольчої безпеки держави.

Висвітлено актуальні питання визначення напрямів і резервів підвищення ефективності виробництва м’яса, зокрема свинини, в Україні до повного забезпечення ним потреби населення.

Обґрунтовано напрями розвитку галузі свинарства на найближчий період, висвітлено питання істотного зменшення виробництва свинини в Україні, шляхи підвищення економічної ефективності які потребують подальшого детального дослідження, об’єктивної оцінки, наукового обґрунтування та якнайшвидшого впровадження у виробництво сільськогосподарських підприємств.

Ключові слова: свинарство, м'ясо, виробництво, агрохолдинги, фермерські господарства, забійна маса, господарства населення, повнораціонні корми, Україна, Данія, Канада, США, FAO, WHO.

 

  1. Бірта Г. О. Товарознавча характеристика продукції свинарства: навч. посіб. Київ: Центр учбової літератури, 2011. 144 с.
  2. Шпичак О. М., Лупенко Ю. О., Присяжнюк М. В. Аналіз і прогноз кон’юнктури світових ринків продукції тваринництва / за ред. О. М. Шпичака. Київ: ННЦ ІАЕ, 2012. 250 с.
  3. Войтенко С. Л. Чи доцільно зберігати локальні породи сільськогосподарських тварин? Науковий вісник НУБіПУ. 2011. № 10. С. 19–22.
  4. Демчак І. М., Сеннь О. В., Микитюк Д. М., Чижевський О. Л. Моніторинг стану галузі тваринництва та ринків м’ясо-молочної продукції за січень-березень 2013 року в цифрах, графіках, діаграмах. Київ: НДІ «Украгропрпомпродуктивність». 2013. 47 с.
  5. Левченко М. В. Підвищення продуктивних якостей свиней української м'ясної породи шляхом оцінки і відбору за біологічними та індивідуальними особливостями росту: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук: 06.02.01. Полтава: Ін-т свинарства і агропромислового виробництва, 2014. 19 с.
  6. Лохоня О. І. До оцінки нинішнього стану й визначення напрямків підвищення ефективності виробництва свинини в Україні. Таврійський науковий вісник: наук. журнал. Херсон: Айлант, 2008. Вип. 58. Ч. 1. C. 264–272.
  7. Особенности и перспективы развития рынка мяса и мясопродуктов. URL: //www.meat. com.ua/pol/? id=4.
  8. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua.
  9. Пелих В. Г. Селекційні методи підвищення продуктивності свиней. Херсон: Айлант, 2002. 264 с.
  10. Пелих В. Г., Чернишов І. В., Левченко М. В. Генофонд м’ясних порід та перспективи його використання в свинарстві. Таврійський науковий вісник: наук. журнал. Херсон: Айлант, 2012. Вип. 78. Ч. ІІ. Т 1. C. 160–165.
  11. Рибалко В. П. Стратегія розвитку свинарства України у кризовий період. Зоотехнічна наука Поділля: історія, проблеми, перспективи: матер. міжнародної науково-практичної конференції, 16-18 бер. 2010 р.: тези доп. Кам’янець-Подільський, 2010. С. 230–233.
  12. Волощук В. М., Рибалко В. П., Березовський М. Д. Свинарство: монографія. Київ: Аграрна наука, 2014. 587 с.
  13. Соловйов І. В. Створення асканійського типу української м’ясної породи свиней: автореф. дис. ... д-ра с.-г. наук: 06.02.01. Харків, 1994. 48 с.
  14. Тучкова А. Українське свинарство: розвивати, не можна покинути. URL: http://pigua.info/uk/pigmarket/88/
  15. Украинцы потребляют сейчас в пять раз меньше мяса, чем при СССР. URL: http://www.20minut.ua/ news/71619.
  16. Україна посідає 85-е місце в світі за споживанням м’яса на душу населення. URL: http://shuvar.com/ index.php?mod=news&cmd=details&id=620
  17. Через заборону імпорту м’яса з Бразилії ціни на свинину у роздробі підвищаться на 5-10 грн. URL: http://news.finance.ua/ua/~/2/0/all/2013/03/22/298952.
  18. Чернишов І. В., Левченко М. В., Мазуркевич І. С. Стан і потенціал розвитку органічного свинарства України. Вісн. аграр. науки Причорномор’я. 2016. Вип. 2. Ч. 2. С. 149–154.
  19. Шульга Ю., Дудка О., Маслюк А. Генотипи свиней асканійської селекції: минуле та сьогодення. Тваринництво України. 2012. № 8. С. 76–79.
  20. Шуст О. А. Економічні засади виробництва та реалізації продукції свинарства в сільськогосподарських підприємствах. Сталий розвиток економіки. 2011. № 1 (4). С. 276–280.
  21. Emerenciano M., Gaxiola G., Cuzon G. Biofloc Technology (BFT): A Review for Aquaculture Application and Animal Food Industry. In M. D. Matovic, editor, Biomass Now: Cultivation and Utilization. Rijeka, Croatia: InTech. 2013.
  22. Food Outlook. URL: http://www.fao.org/giews/reports/food-outlook/ru/.
  23. Gerber P. J., Steinfeld H., Henderson B., Mottet A., Opio C., Dijkman J., Falcucci A., Tempio G. Tackling Climate Change through Livestock: A Global Assessment of Emissions and Mitigation Opportunities. Rome: FAO. 2013.
  24. McGlone J.J. Review: Updated scientific evidence on the welfare of gestating sows kept in different housing systems. Prof. Anim. Sci. 2013, in press.
  25.  Moldovan M. The Romanian meat sector – characteristics and post-accession assessments. Agricultural Economics and Rural Development. New Series. Year VII. 2010. No 1, 141 p.
  26. National Pork Board. URL: https://www.pork.org/facts/stats/u-s-pork-exports/top-10-pork-producing-countries/.
  27. Ngapo T. M., Dransfield E., Martin J.F., Nute G., Magnusson M., Bredahl L. (submitted). Consumer perceptions: Pork and pork production. Insights from France, England, Sweden and Denmark. British Food Journal.
  28. Searchinger T., Hanson C., Ranganathan J., Lipinski B., Waite R., Winterbottom R., Dinshaw A., Heimlich R. Creating a Sustainable Food Future: Interim Findings of the 2013–14 World Resources Report. Washington, DC: World Resources Institute.
  29. USDA (United States Department of Agriculture). Composition of Foods Raw, Processed, Prepared: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 26. Beltsville, Maryland: USDA. 2013. URL: <http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list>.
  30. Wirsenius S., Azar C., Berndes G. “How Much Land Is Needed for Global Food Production under Scenarios of Dietary Changes and Livestock Productivity Increases in 2030?” Agricultural Systems. 2010. No 103 (9). P. 621–638.
  31. World Health Organization. URL: http://www.who.int/en/.

 

ДолученняРозмір
PDF icon chernushov_1_2018.pdf233.67 КБ