Ви є тут

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА М’ЯСА ПТИЦІ В УКРАЇНІ

Досліджено сучасні тенденції розвитку галузі птахівництва в Україні у контексті статистичного аналізу динаміки поголів'я, виробництва та економічної ефективності реалізації м'яса птиці, розглянуто експортно-імпортні операції. Висвітлено особливості світового розвитку цієї галузі. Відмічено головні пріоритети для подальшого ефективного розвиту птахівничої галузі.

За підсумками 2016 року, найбільше підвищення виробництва на 42 тис. тонн м'яса птиці показало підприємство ПАТ «Миронівський хлібопродукт». Компанія і надалі залишається найбільшим виробником в Україні із часткою ринку 60 %. Триває тенденція до зростання обсягів зовнішньої торгівлі м’ясною продукцією. За 10 місяців 2016 року порівняно з відповідним періодом 2015 року експорт збільшився на 21 % та склав 246 тис. тонн, імпорт – на 16 % (147 тис. тонн). Першість у вітчизняному м’ясному експорті зберігає птахівництво. Філія МХТ – ТОВ «Вінницька птахофабрика» є найбільшим птахівничим комплексом у Європі, де щоденно переробляється близько 500 тис. курчат-бройлерів.

Визначено певні перспективні напрями підвищення на світовому ринку конкурентоспроможності продукції, які полягають у сертифікації її якості відповідно до світових стандартів, що дозволить виробнику активніше просувати свою продукцію, розширювати ринки збуту.

Ключові слова: птахівництво, продукція галузі птахівництва, промислове виробництво, конкурентоспроможність, економічна ефективність, експорт, імпорт.

1. Державний комітет статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ukrstat.gov.ua/.

2. Динаміка виробництва продукції птахівництва в Україні з 1990 року і прогнози розвитку галузі до 2020 року [Електронний ресурс]. – Режим доступу http://info.ptahokorm-union.com/.

3. Експорт аграрної продукції у 2015 р. / Міністерство аграрної політики та продовольства України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://minagro.gov.ua.

4. Кернасюк Ю. Птахівництво – ефективна сфера агробізнесу [Електронний ресурс] / Ю. Кернасюк. – Режим доступу:http://www.agro-business.com.ua/ekonomichnyi-gektar/2972-ptakhivnytstvo-....

5. Кирилюк Д.О. Аналіз сучасного стану ринку продукції птахівництва в Україні / Д.О. Кирилюк // Економіка АПК. – 2014. – № 2. – С. 116–120.

6. Миронівський хлібопродукт [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.mhp.com.ua/ru/home.

7. Петрова Л. Стабільність і експорт / Л. Петрова // Наше птахівництво. – 2014. – № 1 (31). – С. 16–17.

8. Салькова І.Ю. Тенденції розвитку птахопродуктового підкомплексу АПК України / І.Ю. Салькова // Агросвіт. – 2015. – № 19. – С. 21–24.

9. Святківська Є. Вікно в Європу / Є. Святківська // Наше птахівництво. – 2013. – № 1. – С. 12–13.

10. Сендецька С. В. Птахівництво в особистих селянських господарствах: проблеми і перспективи / С.В. Сендецька // Наук. вісник ЛНУВМБТ ім. С.З. Гжицького. – Львів, 2014. – № 1. – С. 130–134.

11. Союз птахівників України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.poultryukraine.com/.

12. Статистичний збірник: Тваринництво України за 2014 рік / За ред. Н.С. Власенко; відп. за вип. О.М. Прокопенко. – К., 2015. – 212 с.

13. Формування попиту та пропозиції на ринках основних видів тваринницької продукції / [Ільчук М.М., Коновал І.А., Кирилюк О.Ф. та ін.]. – К.: ЗАТ «Ніч лава», 2012. – 363 с.

14. Хват В. Шляхи української курятини в Європу / В. Хват // Наше птахівництво. – 2014. – № 1 (31). – С. 18–19.

ДолученняРозмір
PDF icon 2016_2_voitsekhivska_ua.pdf396.12 КБ