Ви є тут

ВЕРМИКУЛЬТИВУВАННЯ – АЛЬТЕРНАТИВНИЙ СПОСІБ ОДЕРЖАННЯ БІЛКОВО-МІНЕРАЛЬНОЇ КОРМОВОЇ ДОБАВКИ

Враховуючи те, що основними виробниками м’яса сьогодні на території України є такі галузі тваринництва як свинарство та птахівництво, які постійно відчувають дефіцит у білкових та мінеральних кормах, актуальним є питання виробництва білково-мінеральних добавок на основі біомаси вермикультури.  Наведені результати біохімічного аналізу сухої речовини гібрида червоних каліфорнійських черв’яків, вирощених на субстраті, де основним компонентом була ферментована гнойова біомаса великої рогатої худоби та солома злакових культур. Висвітлено результати досліджень вмісту білка, лізину, метіоніну, гліцину та цистину у біомасі вермикультури. Також представлений вміст  Купруму, Цинку та Плюмбуму у висушеній черв’ячній біомасі.

Ключові слова: біомаса вермикультури, червоний каліфорнійський черв'як, субстрат, Купрум, Цинк, Плюмбум, білок, амінокислоти.

1. Дубинская А.П. Кормовые добавки на основе вермикультуры/А.П. Дубинская, Н.Д. Сбитнева, А.М. Шония // Современные достижения биотехнологии. – Ставрополь, 1996. – С. 84.
2. Мельник И.А. Вермикультура – новое мощное средство оздоровления окружающей среды/ И.А. Мельник // Зерновые культуры. – 1997. – № 4. – С. 9–12.
3. Parlevliet G. Commercial earthworm – is it for you?/ G. Parlevliet // Agriculture Western (Australia). – 1997. – № 7. – P. 4.
4. Бабенко Г.О. Вплив препарату одержаного з дощового черв’яка на перебіг вільно-радикальних реакцій, активність антиоксидантних ферментів, вміст імуноглобулінів/ Г.О. Бабенко, Е.С. Киніна // Тез. докл. 3-го конгресу “Біоконверсія орг. відходів нар. госп-ва і охорона зовнішнього середовища”. – К., 1994. –  С. 78.
5. Мясо и мясные продукты. Методы определения белка: ГОСТ 25011-81. – [Введен в действие 1983-01-01]. – М.: Стандартинформ, 2010. – 12 с.
6. Корми та кормова сировина. Визначення вмісту амінокислот методом капілярного електрофорезу використанням системи капілярного електрофорезу «КАПЕЛЬ – 105/105 М» / І.Я. Коцюмбас, Т.Р. Левицький, Г.П. Ривак та ін. – Львів, 2013. – 44 с.
7. Хавезов И. Атомно-абсорбционый анализ / И. Хавезов, Д. Цалев. Пер. с болг. Г.А. Шейниной: под ред. С.З. Яковлевой. – Л.: Химия, 1983. – 144 с.
8. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: справочное пособие / [А.П. Калашников, Н.И. Клейменов, В.Н. Баканов и др.]. – М.: Агропромиздат, 1985. – 352 с. 
ДолученняРозмір
PDF icon 2015_2_mashkin_ua.pdf283.54 КБ