Ви є тут

ВПЛИВ ПОЛІФУНКЦІОНАЛЬНОГО СОРБЕНТУ НА ХІМІЧНИЙ СКЛАД М'ЯЗІВ КАЧЕНЯТ-БРОЙЛЕРІВ

Встановлено, що використання у годівлі каченят-бройлерів поліфункціонального сорбенту Екосорб-с як кормової добавки до раціону позначилось на хімічному складі грудних м’язів та м’язів ніг. У разі згодовування каченятам-бройлерам комбікормів з додаванням сорбенту у дозі 1,0 % спостерігали збільшення у грудних м'язах поживних речовин порівняно з аналогами контрольної групи. Додавання в комбікорм каченятам-бройлерам дослідної групи сорбенту в кількості 2,0 г/кг корму суттєво не вплинуло на хімічний склад м’яса. Найкращі показники хімічного складу м'язів каченят-бройлерів отримано за дози внесення сорбенту в кількості 1,5 г/кг корму. Це сприяло зростанню у грудних м’язах вмісту органічної речовини на 0,5 %, жиру та БЕР – на 0,2 %, протеїну та золи – на 0,1 % порівняно з птицею контрольної групи.

Ключові слова: каченята-бройлери, поліфункціональний сорбент Екосорб-с, грудні м'язи, м’язи ніг, суха і органічна речовина, жир, протеїн, зола, БЕР.

  1. Антипов В. Система мероприятий по профилактике микотоксикозов животных и птиц / В. Антипов, В. Васильев // Ветеринария с.-х. животных. – №9. – 2009 – 1821 с.
  2. Бессарабов Б.Ф. Микотоксикозы в птицеводстве и меры борьбы с ними /Б.Ф. Бессарабов // Ветеринария сельскохозяйственных животных. – 2007. –№ 10. – С. 11-16.
  3. Иванов А. В. Актуальные проблемы профилактики микотоксикозов / А. В. Иванов, М. Я. Тремасов, Г. М. Нуртдинов // Ветеринарный врач. – 2008. – № 2. – С. 2-3.
  4. Lateral-flow immunoassays for mycotoxins and phycotoxins: a review/ Anfossi L., Baggiani C., Giovannoli C. et al //Anal. Bioanal. Chem. – 2013 – 405(2-3). – P.468-480.
  5. Worldwide occurrence of mycotoxins in commodities, feeds, and feed ingredients / E. M. Binder, L. M. Tan, L. J. Chin et al. // Anim. Feed Sci. Tech. – 2007. –№137. – P. 265-282.
  6. Mycotoxins in animals: occurrence, effects, prevention and management / Zaki M., El-Midany S. A., Shaheen H. M. et al. // J. of Toxicol. and Environment. Health. Sciences, 2012. – 4(1). P. 13-28.
ДолученняРозмір
PDF icon 2015_2_nedashkivska_ua.pdf385.81 КБ