Ви є тут

ВПЛИВ ПРОБІОТИКУ ПРОТЕКТО-АКТИВ НА ВМІСТ БІОТИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ У СИРОВАТЦІ КРОВІ ПОРОСЯТ

Організм молодняку свиней зазнає впливу багатьох несприятливих чинників, які змінюють нормальне функціонування основних систем життєдіяльності й, особливо, шлунково-кишкового тракту. Пробіотики для тварин є важливим лікарським засобом, що допомагає нормалізувати кількісний і якісний склад мікрофлори кишечника і захистити молодняк від багатьох патогенних мікроорганізмів. Маючи у своєму складі корисні бактерії різних видів, пробіотики витісняють патогенну флору з кишечника тварин і заселяють його корисними мікроорганізмами. Завдяки нормалізації бактеріального співвідношення поліпшується перетравлення кормів і всмоктування поживних речовин. Порушення характеру метаболічних процесів у тканинах позначається на показниках крові, тому певна кількість вмісту деяких її складових частин має важливе значення для оцінки стану здоров’я тварин. У результаті застосування пробіотика Протекто-актив установлено позитивний вплив на макро- та мікроелементи сироватки крові поросят у період відлучення від свиноматки. У дослідних тварин відзначали збільшення вмісту загального кальцію на 8,8, неорганічного фосфору – на 5,85 %, магнію – на 12,80 %, феруму – на 6,95 %, міді – на 2,90 % та цинку – на 3,64 % порівняно з контрольною групою. Згодовування поросятам Протекто-активу не мало негативного впливу на біотичні показники крові, усі зміни відбувалися в межах фізіологічної норми, у тварин дослідної групи спостерігалося покращення фізіологічного стану, збільшувалися прирости та збереженість поголів’я.

Ключові слова: пробіотичні препарати, молодняк свиней, середньодобовий приріст, обмін речовин, біохімічні показники, склад крові, профілактика, шлунково-кишковий тракт.

 

  1. Застосування пробіотика Протекто-актив під час вирощування молодняку свиней / В.А. Болоховська, та ін. Біла Церква, 2010. 48 с.
  2. Скибіцький В.Г., Козловська Г.В. Пробіотики – ефективний засіб профілактики захворювань тварин. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Серія: ветеринарна медицина. Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання та сучасні досягнення у вирішенні проблем інфекційної патології». 2015. Вип. 9. С. 32–34.
  3. Волощук В. М. Стан і перспективи розвитку галузі свинарства. Вісник аграрної науки. 2014. № 2. С. 17–20.
  4. Богдан І.М., Півторак Я.І., Параняк Р.П. Продуктивна дія кормової добавки “ПРОПІГплв” у раціонах ремонтного молодняку свиней. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Л., 2016. Т. 18. № 1(65). ч. 3. С. 8–9.
  5. Панин А. Н., Советкин С. В., Юдин В. С. Эффективность применения некоторых биологически активных соединений в свиноводствею. Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2013. № 4. С. 45–46.
  6. Близнецов А.В., Токарев И.Н., Фисенко Н.В. Использование пробиотиков Ветоспорин и Ветоспорин-актив на доращивании в условиях промышленной технологи. Современные достижения ветеринарной медицины и биологии – в сельскохозяйственное производство: материалы II Всеросс. науч.-практ. конф. с междунар. участием, посв. 100-летию проф. Аюпова Х.В. 21-22 февраля 2014 г. Уфа: Башкирский ГАУ, 2014. С. 318­–320.
  7. Павлова М.В., Алексеев И.А. Кормовые добавки «Бацелл», «Ларикарвит» и их влияние на белковый обмен и продуктивность поросят. Ветеринарный врач, 2013. № 2. С. 54–57.
  8. Чернявський О.О.  Ефективність використання в годівлі свиней пробіотику у поєднанні з ферментним препаратом. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: зб. наук. праць. Біла Церква, 2015. № 2. С. 171–173.
  9. Некрасов Р.В.,Чабаев М.Г., Бобровская О.И. Пробиотики в кормлении поросят. Свиноводство, 2013. № 6. С. 31–33.
  10. Hardy H.,  Harris J., Lyon E.,  Beal J., Foey A.D. Probiotics, prebiotics and immunomodulation of gut mucosal defences: homeostasis and immunopathology Nutrients. 2013. No 5. P. 1869–1912.
  11. Campbell J.M., Crenshaw J.D.,  Polo J. The biological stress of early weaned piglets. J Anim Sci Biotechnol. 2013. No 4. 19 p.
  12. Yang F., Hou C.,  Zeng X.,  Qiao S. The use of lactic acid bacteria as a probiotic in swine diets. Pathogens. 2015. No 4. P. 34–45.
  13. Heo J.M.,  Opapeju F.O., Pluske J.R.,  Kim J.C., Hampson D.J.,  Nyachoti C.M. Gastrointestinal health and function in weaned pigs: a review of feeding strategies to control post-weaning diarrhoea without using in-feed antimicrobials. J Anim Physiol Anim Nutr. 2013. No 97. P. 207–237.
  14. Мошкутело И., Игратьева Л., Токарь В. Пробиотик для свиноматок и поросят. Комбикорма. 2013. № 12. С. 77–80.
  15. Козловська Г.В., Скибіцький В.Г. Контроль мікрофлори біотипів тваринного організму – важливий елемент в організації отримання якісної й безпечної продукції. Вісник Полтавської аграрної державної академії. 2013. № 4. С. 56–58.
  16. Машкін Ю.О., Каркач П.М. Збереженість і продуктивність курчат-бройлерів у разі застосування пробіотика «Протекто-Актив». Білоцерківський науковий вісник. 2008 р. С. 345–351.
  17. Мельниченко Ю.О., Бітюцький  В.С. Склад мікрофлори кишечнику курчат-бройлерів за застосування поліфункціоналних пробіотиків. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: зб. наук. праць. Біла Церква, 2015. ­№ 2. С. 29–32.
  18. Мельниченко Ю.О. Вплив пробіотичних препаратів на біохімічні показники крові курчат-бройлерів. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: зб. наук. праць. Біла Церква, 2015. № 1 (116). С. 180–183.
  19. Мельниченко Ю.О., Бітюцький В.С. Методичні рекомендації щодо застосування пробіотиків за вирощування курей-бройлерів. Біла Церква, 2015. 16 с.
  20. Fouhse J.M., Zijlstra R.T.,  Willing B.P. The role of gut microbiota in the health and disease of pigs. Anim Front. 2016. No 6. P. 30–36.
  21. Hou C.,  Zeng X.,  Yang F.,  Liu H., Qiao S.  Study and use of the probiotic Lactobacillus reuteri in pigs: a review. J Anim Sci Biotechnol. 2015. No 6. 14 p.
  22. Kim H.B.,  Isaacson R.E. The pig gut microbial diversity: understanding the pig gut microbial ecology through the next generation high throughput sequencing. Vet Microbiol. 2015. No 177. P. 242–251.
  23. Ahasan A.S.,  Agazzi A.,  Invernizzi G.,  Bontempo V.,  Savoini G. The beneficial role of probiotics in monogastric animal nutrition and health. J Dairy Vet Anim Res. 2015. No 2. 41 p.
  24. Cai L., Indrakumar S., Kiarie E., Kim I.H. Effects of a multi-strain Bacillus species-based direct-fed microbial on growth performance, nutrient digestibility, blood profile, and gut health in nursery pigs fed corn-soybean meal-based diets. J Anim Sci. 2015. No 93. P. 4336–4342.
  25. Pamer E.G. Resurrecting the intestinal microbiota to combat antibiotic-resistant pathogens. Science. 2016. No 352. P. 535–538.
  26. Upadhaya S.D., Kim S.C., Valientes R.A., Kim I.H. The effect of Bacillus-based feed additive on growth performance, nutrient digestibility, fecal gas emission, and pen cleanup characteristics of growing-finishing pigs. Asian Australas J Anim Sci. 2015. No 28. P. 999–1005.
  27. Yirga H. The use of probiotics in animal nutrition. J Prob Health. 2015. No 3. 132 p.
  28. Миронов А. Выбор кормов для поросят-отъемышей. Животноводство России. 2014. № 2. С. 20–22.
  29. Thacker P.A. Alternatives to antibiotics as growth promoters for use in swine production: a review. J Anim Sci Biotechnol. 2013. No 4. 35 p.
  30. Лабинов В.В. Резервы для роста объемов свинины. Животноводство России, 2014. № 1. С. 4–5.
  31. Sezen A.G. Effects of prebiotics, probiotics and synbiotics upon human and animal health. Atatürk Üniv Vet Bil Dergm. 2013. No 8. P. 248–258.
  32. Doron S., Snydman D.R. Risk and safety of probiotics. Clin Infect Dis. 2015. No 60 (Suppl. 2). P. 129–134. 

 

ДолученняРозмір
PDF icon bondarenko_1_2018.pdf214.86 КБ