Ви є тут
ВПЛИВ ПРОБІОТИКУ ПРОТЕКТО-АКТИВ НА ВМІСТ БІОТИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ У СИРОВАТЦІ КРОВІ ПОРОСЯТ
Організм молодняку свиней зазнає впливу багатьох несприятливих чинників, які змінюють нормальне функціонування основних систем життєдіяльності й, особливо, шлунково-кишкового тракту. Пробіотики для тварин є важливим лікарським засобом, що допомагає нормалізувати кількісний і якісний склад мікрофлори кишечника і захистити молодняк від багатьох патогенних мікроорганізмів. Маючи у своєму складі корисні бактерії різних видів, пробіотики витісняють патогенну флору з кишечника тварин і заселяють його корисними мікроорганізмами. Завдяки нормалізації бактеріального співвідношення поліпшується перетравлення кормів і всмоктування поживних речовин. Порушення характеру метаболічних процесів у тканинах позначається на показниках крові, тому певна кількість вмісту деяких її складових частин має важливе значення для оцінки стану здоров’я тварин. У результаті застосування пробіотика Протекто-актив установлено позитивний вплив на макро- та мікроелементи сироватки крові поросят у період відлучення від свиноматки. У дослідних тварин відзначали збільшення вмісту загального кальцію на 8,8, неорганічного фосфору – на 5,85 %, магнію – на 12,80 %, феруму – на 6,95 %, міді – на 2,90 % та цинку – на 3,64 % порівняно з контрольною групою. Згодовування поросятам Протекто-активу не мало негативного впливу на біотичні показники крові, усі зміни відбувалися в межах фізіологічної норми, у тварин дослідної групи спостерігалося покращення фізіологічного стану, збільшувалися прирости та збереженість поголів’я.
Ключові слова: пробіотичні препарати, молодняк свиней, середньодобовий приріст, обмін речовин, біохімічні показники, склад крові, профілактика, шлунково-кишковий тракт.
- Застосування пробіотика Протекто-актив під час вирощування молодняку свиней / В.А. Болоховська, та ін. Біла Церква, 2010. 48 с.
- Скибіцький В.Г., Козловська Г.В. Пробіотики – ефективний засіб профілактики захворювань тварин. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Серія: ветеринарна медицина. Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання та сучасні досягнення у вирішенні проблем інфекційної патології». 2015. Вип. 9. С. 32–34.
- Волощук В. М. Стан і перспективи розвитку галузі свинарства. Вісник аграрної науки. 2014. № 2. С. 17–20.
- Богдан І.М., Півторак Я.І., Параняк Р.П. Продуктивна дія кормової добавки “ПРОПІГплв” у раціонах ремонтного молодняку свиней. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Л., 2016. Т. 18. № 1(65). ч. 3. С. 8–9.
- Панин А. Н., Советкин С. В., Юдин В. С. Эффективность применения некоторых биологически активных соединений в свиноводствею. Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2013. № 4. С. 45–46.
- Близнецов А.В., Токарев И.Н., Фисенко Н.В. Использование пробиотиков Ветоспорин и Ветоспорин-актив на доращивании в условиях промышленной технологи. Современные достижения ветеринарной медицины и биологии – в сельскохозяйственное производство: материалы II Всеросс. науч.-практ. конф. с междунар. участием, посв. 100-летию проф. Аюпова Х.В. 21-22 февраля 2014 г. Уфа: Башкирский ГАУ, 2014. С. 318–320.
- Павлова М.В., Алексеев И.А. Кормовые добавки «Бацелл», «Ларикарвит» и их влияние на белковый обмен и продуктивность поросят. Ветеринарный врач, 2013. № 2. С. 54–57.
- Чернявський О.О. Ефективність використання в годівлі свиней пробіотику у поєднанні з ферментним препаратом. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: зб. наук. праць. Біла Церква, 2015. № 2. С. 171–173.
- Некрасов Р.В.,Чабаев М.Г., Бобровская О.И. Пробиотики в кормлении поросят. Свиноводство, 2013. № 6. С. 31–33.
- Hardy H., Harris J., Lyon E., Beal J., Foey A.D. Probiotics, prebiotics and immunomodulation of gut mucosal defences: homeostasis and immunopathology Nutrients. 2013. No 5. P. 1869–1912.
- Campbell J.M., Crenshaw J.D., Polo J. The biological stress of early weaned piglets. J Anim Sci Biotechnol. 2013. No 4. 19 p.
- Yang F., Hou C., Zeng X., Qiao S. The use of lactic acid bacteria as a probiotic in swine diets. Pathogens. 2015. No 4. P. 34–45.
- Heo J.M., Opapeju F.O., Pluske J.R., Kim J.C., Hampson D.J., Nyachoti C.M. Gastrointestinal health and function in weaned pigs: a review of feeding strategies to control post-weaning diarrhoea without using in-feed antimicrobials. J Anim Physiol Anim Nutr. 2013. No 97. P. 207–237.
- Мошкутело И., Игратьева Л., Токарь В. Пробиотик для свиноматок и поросят. Комбикорма. 2013. № 12. С. 77–80.
- Козловська Г.В., Скибіцький В.Г. Контроль мікрофлори біотипів тваринного організму – важливий елемент в організації отримання якісної й безпечної продукції. Вісник Полтавської аграрної державної академії. 2013. № 4. С. 56–58.
- Машкін Ю.О., Каркач П.М. Збереженість і продуктивність курчат-бройлерів у разі застосування пробіотика «Протекто-Актив». Білоцерківський науковий вісник. 2008 р. С. 345–351.
- Мельниченко Ю.О., Бітюцький В.С. Склад мікрофлори кишечнику курчат-бройлерів за застосування поліфункціоналних пробіотиків. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: зб. наук. праць. Біла Церква, 2015. № 2. С. 29–32.
- Мельниченко Ю.О. Вплив пробіотичних препаратів на біохімічні показники крові курчат-бройлерів. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: зб. наук. праць. Біла Церква, 2015. № 1 (116). С. 180–183.
- Мельниченко Ю.О., Бітюцький В.С. Методичні рекомендації щодо застосування пробіотиків за вирощування курей-бройлерів. Біла Церква, 2015. 16 с.
- Fouhse J.M., Zijlstra R.T., Willing B.P. The role of gut microbiota in the health and disease of pigs. Anim Front. 2016. No 6. P. 30–36.
- Hou C., Zeng X., Yang F., Liu H., Qiao S. Study and use of the probiotic Lactobacillus reuteri in pigs: a review. J Anim Sci Biotechnol. 2015. No 6. 14 p.
- Kim H.B., Isaacson R.E. The pig gut microbial diversity: understanding the pig gut microbial ecology through the next generation high throughput sequencing. Vet Microbiol. 2015. No 177. P. 242–251.
- Ahasan A.S., Agazzi A., Invernizzi G., Bontempo V., Savoini G. The beneficial role of probiotics in monogastric animal nutrition and health. J Dairy Vet Anim Res. 2015. No 2. 41 p.
- Cai L., Indrakumar S., Kiarie E., Kim I.H. Effects of a multi-strain Bacillus species-based direct-fed microbial on growth performance, nutrient digestibility, blood profile, and gut health in nursery pigs fed corn-soybean meal-based diets. J Anim Sci. 2015. No 93. P. 4336–4342.
- Pamer E.G. Resurrecting the intestinal microbiota to combat antibiotic-resistant pathogens. Science. 2016. No 352. P. 535–538.
- Upadhaya S.D., Kim S.C., Valientes R.A., Kim I.H. The effect of Bacillus-based feed additive on growth performance, nutrient digestibility, fecal gas emission, and pen cleanup characteristics of growing-finishing pigs. Asian Australas J Anim Sci. 2015. No 28. P. 999–1005.
- Yirga H. The use of probiotics in animal nutrition. J Prob Health. 2015. No 3. 132 p.
- Миронов А. Выбор кормов для поросят-отъемышей. Животноводство России. 2014. № 2. С. 20–22.
- Thacker P.A. Alternatives to antibiotics as growth promoters for use in swine production: a review. J Anim Sci Biotechnol. 2013. No 4. 35 p.
- Лабинов В.В. Резервы для роста объемов свинины. Животноводство России, 2014. № 1. С. 4–5.
- Sezen A.G. Effects of prebiotics, probiotics and synbiotics upon human and animal health. Atatürk Üniv Vet Bil Dergm. 2013. No 8. P. 248–258.
- Doron S., Snydman D.R. Risk and safety of probiotics. Clin Infect Dis. 2015. No 60 (Suppl. 2). P. 129–134.
Долучення | Розмір |
---|---|
bondarenko_1_2018.pdf | 214.86 КБ |