Ви є тут

Вплив рослинного екстракту Macleaya cordatas на перетравність поживних речовин корму перепелів

Актуальною проблемою в промисловому птахівництві є розроблення кормових добавок як альтернативи кормовим антибіотикам у боротьбі з резистентністю та забороною кормових антибіотиків у птахівництві. Метою дослідження було вивчити вплив фітобіотичної добавки на перетравність поживних речовин та ретенцію мінеральних елементів корму в перепілок-несучок. Використання у годівлі перепелів фітобіотичної добавки збільшує перетравність сухої речовини у перепілок 2-ї групи на 9,6 % (р<0,01), у 3-ї – на 6,3 % (р<0,01) та у 4-ї – на 5,0 % (р<0,05) проти контрольних аналогів. За застосування фітобіотика перетравність сирого протеїну та жиру у птиці 2-ї групи, відповідно, на 7,2 % та 8,1 % (р<0,001), у 3-ї – на 10,1 % та 12,2 % (р<0,001) та у 4-ї – на 9,3 % та 10,0 % (р<0,001) більша, ніж у контрольному значенні. Додаткове згодовування перепілкам фітобіотичної кормової добавки підвищує перетравність сирої клітковини у 3-й групі на 6,2 % (р<0,05) проти контрольного зразка. За дії рослинної добавки перетравність БЕР у 2-й групі перепелів була вищою на 5,3 % (р<0,01) у 3-й – на 12,1% (р<0,001) та у 4-й – на 9,7 % (р<0,001) порівняно з контрольною групою. Додаткове споживання фітобіотика підвищує ретенцію Кальцію у 3-й групі на 9,2 % (р<0,001) та у 4-й – на 4,3 % (р<0,05) та Фосфору, Цинку і Міді в перепілок 3-ї групи, відповідно, на 3,1 %, 8,9 % і 6,6 % (р<0,05). За згодовування рослинної добавки рівень засвоєння Заліза та Марганцю збільшується у 2-й групі, відповідно, на 10,1 % (р<0,01) та 5,8 % (р<0,05), у 3-ї – на 12,8 % (р<0,001) та 14,0 % (р<0,01) та у 4-ї – на 11,1 % (р<0,001) та 9,1 % (р<0,01) порівняно з контрольними зразками. Зафіксовано, що найвищий коефіцієнт засвоєння Нітрогену за дії середньої дози фітобіотика, що на 19,4 % більше щодо контрольного показника. Виявлено, що за дії фітобіотичної добавки збільшується коефіцієнт перетравності Кальцію у 2-й групі на 4,4 %, 3-й – на 5,1 % та 4-й – на 3,4 % (р<0,05) щодо контрольних показників.

Ключові слова: перепели, годівля, фітобіотик, перетравність, ретенція, мінеральні елементи, засвоєння Нітрогену.

  1. Вугляр В.С. Використання лікарських рослин, які містять ефірні олії у годівлі сільськогосподарських тварин. Slovak international scientific journal. 2020. Т. 2. № 41. С. 3–8.
  2. Гродзинський А.М. Лікарські рослини: енциклопедичний довідник. Київ.: Видавництво «Українська Енциклопедія» ім. М. П. Бажана, Український виробничо – комерційний довідник центр «Олімп», 1992. 544 с.
  3.  Гунчак А.В., Гунчак В.М., Ратич І.Б. Бі ологічний ефект рослиних екстрактів в організмі птиці. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. 2015. Том 17. № 3 (63). С. 19–31.
  4. Influence of Feeding Wormwood (Artemisia Capillaris) on Quail Meat Productivity / I. Ibatullin et al. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. 2022. Vol. 70 (4–5), P. 307 316. DOI:10.11118/actaun.2022.023
  5. Ібатуллін І.І., Жукорський О.М. Методо логія та організація наукових досліджень у тваринництві. Київ: Аграрна наука, 2017. 328 с.
  6. Михайленко Т.Ю., Сичов М.Ю. Ефективність використання часнику (Allium sativum) в годівлі молодняку перепелів мʼясного напряму продуктивності. Сучасне птахівництво. Науково-виробничий журнал. 2021. № 11–12 (228–229). С. 6–11. DOI:10.31 548/poultry2021.11-12.006
  7. Михайленко Т.Ю., Сичов М.Ю. Вплив різного рівня часнику (Allium sativum) в комбікормі на перепілок несучок. Таврійський науковий вісник. Серія: сільськогосподарські науки. 2022. № 124. С. 167–173. DOI:10.32851/22260099.2022.124.23
  8. Руденко В.М. Математична статистика. Київ: Центр учбової літератури, 2012. 304 с.
  9. Чижанська Н., Кузьменко Л., Поліщук А. Наукові основи застосування фітогенних добавок для відгодівлі свиней. Вісник Полтавської дер жавної аграрної академії. 2021. № 3. С. 157–161. DOI:10.31210/visnyk2021.03.19.
  10. Чудак Р.А., Побережець Ю.М., Купчук І.М., Вугляр В.С. Використання кормових добавок і комбікормів нового покоління у годівлі сви ней та птиці: монографія. Вінниця: Твори, 2022. 248 c.
  11. Чудак Р.А., Побережець Ю.М., Вознюк О.І. Ефективність використання фітобіотика з ехінацеї блідої у годівлі перепелів: монографія. Вінни ця, 2020. 199 с.
  12. Growth, carcass criteria, and blood biochemical parameters of growing quails fed Arthrospira platensis as a feed additive / H.A. Abd Elzaher et al. Poultry Science, 2023. No. 102 (12). DOI:10.1016/j.psj.2023.103205.
  13. Azouz H.M. Effects of dietary turmeric and fenugreek powder supplementation on productive performance of local laying hens. Poultry Sci ence. 2020. No. 40 (1). Р. 243–258. DOI:10.21608/epsj.2020.81028
  14. Effect of feed with extruded components and phytobiotics on quail / Yu. Balji et al. Scientific Hori zons, 2024. No. 27 (9). Р. 32–41. DOI:10.48077/scihor9.2024.32
  15. Productivity and mineral exchange in the body of young pigs when feeding probiotics / O. Cherniavskyi et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2019. 9 (1). P. 220–225.
  16. Effect of Echinacea pallida supplementation on the amino acid and fatty acid composition of Pharaoh Quail meat / R.A. Chudak et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. No. 10 (2). Р. 302–307. DOI:10.15421/2020_101.
  17. Diaz-Sanchez S., DʼSouza D., Biswas D., Hanning I. Botanical alternatives to antibiotics for use in organic poultry production. Poultry Science. 2015. No. 94. Р. 1419–1430.
  18. Hidayat R., Yunianto V.D., Sukamto B. Sugi harto S. Effect of dietary supplementation of probiotic, phytobiotics or their combination on performance, blood indices and jejunal morphology of laying hens during post peak production". Online Journal of Animal and Feed Research. 2021. No 11 (1). Р. 8–12. DOI:10.51227/ojafr.2021.2.
  19. Kanbur G., Göçmen R., Cufadar Y. Effect of dietary banana leaves (Musa acuminata) with multienzyme complex supplementation on intestinal content, serum biochemicals, egg production, and egg quality in laying quail. Livestock Science. 2023. No. 277. DOI:10.1016/j.livsci.2023.105249.
  20. Utilization of lemongrass essential oil supplementation on growth performance, meat quality, blood traits and caecum microflora of growing quails / A.M. Khalifah et al. Annals of Agricultural Scienc es. 2021. No. 66 (2). Р. 169–175. DOI:10.1016/j.aoas.2021.12.001.
  21. Role of turmeric supplementation on production, physical and biochemical parameters in laying hens / D. Kosti et al. Worldʼs Poultry Science Jour nal. 2020. No. 76 (3). Р. 625–637. DOI:10.1080/00439339.2020.1764460
  22. Marwi F., Sjofjan O, Muttaqin A., Natsir H. The Effect of Phytobiotics Supplementation and Magnetized Drinking Water on Production Per formance and Egg Quality of Laying Hens. Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Ternak. 2021. No. 16. Р. 95–104. DOI:10.21776/ub.jitek.2021.016.02.3.
  23. Effects of olive oil-treated diet and key lime juicetreated drinking water on intake and growth per formance of quail / M.M. Rahman et al. Veterinary In tegrative Sciences. 2024. No. 23 (1). DOI:10.12982/VIS.2025.022.
  24. Effects of essential oil on growth perfor mance, digestibility, immunity, and intestinal health in broilers / G. Su et al. Poultry Science. 2021. No. 100 (8). DOI:10.1016/j.psj.2021.10124
  25. Tensingh P., Gnanaraj S., Ezhil Valavan A. Arun Bharathi Effect of Phytogenic Feed Additives on Growth Performance of Japanese Quail. Biological Forum – An International Journal. 2023. No. 15 (4). Р. 575–579.
  26. Effects of ginger extract on laying perfor mance, egg quality, and antioxidant status of laying hens / C. Wen et al. Animals. 2019. No. 9 (11). 857 p. DOI:10.3390/ani9110857.
ДолученняРозмір
PDF icon lebid_1_2025.pdf529.97 КБ