Ви є тут

ВПЛИВ ТЕМПЕРАТУРНОГО СТРЕСУ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ

Досліджено вплив випоювання розчинів аскорбінової кислоти (вітаміну С) і хлориду калію (KCl) на зменшення дії теплового стресу під час відгодівлі курчат-бройлерів. Дослідження проведено в умовах фермерського господарства на поголів’ї 13940 голів курчат-бройлерів кроса Росс−308  у період з 22 по 49-ту добу вирощування. Нормативне  введення препаратів забезпечували за допомогою ємності,  дозатора та систем водопостачання з ніпельними напувалками. За діючої системи вентиляції  із 4-го тижня і до кінця  вирощування  показники температури у залах підвищувалися, особливо у другій половині дня,  на 7–9 °С,  вологості повітря  були меншими на 10–15 % від нормативних параметрів, що призводило до пригнічення фізіологічного стану курчат. Встановлено позитивний ефект від випоювання  розчину хлориду калію  (KCl)  у дозі 0,1 % на 1 л та аскорбінової кислоти (вітамін  С) у дозі  0,08 % на 1 л води на фізіологічний стан та продуктивність курчат-бройлерів у період з 22 по 49-ту добу вирощування. Завдяки випоюванню разом з водою цих розчинів було  отримано збереженість молодняку 90,8 %, що на 4,2 % вище, ніж  у контрольній групі. За період досліду  витрати кормів та води на голову  у контрольній групі становили  3,79 кг та 9,74 л, тоді як у дослідній групі ці показники становили 4,07 кг та 11,31 л, що було на 7,4 та 16,1 % більше, ніж у контрольній групі. Співвідношення спожитої води і спожитого комбікорму у контрольній групі становило 2,57:1, у дослідній групі цей показник становив  2,78:1. Жива маса 2687,2±48,43 г та середньодобовий приріст 54,8 г вірогідно (при Р ≤ 0,05) перевищували  показники контрольної групи на 290,6  і 7,0 г, або на 12,4  та 14,6 % відповідно. Індекс ефективності у дослідній групі становив 252,8, що було на 47,7 одиниць більше, ніж показник контрольної групи.  Сумарний  позитивний ефект від випоювання розчинів хлориду калію та аскорбінової кислоти за наведених вище умов  для зниження теплового стресу у період 22–49 діб, сприяв  отриманню рентабельності від вирощування курчат-бройлерів на рівні 6,8 %, що було на 5,5 % більше, ніж у контрольній групі.

Ключові слова: курчата-бройлери, температурний стрес, збереженість, продуктивність, хлорид калію, аскорбінова кислота.

 

doi: 10.33245/2310-9289-2019-147-1-103-110

1. Бахарев А П. Продуктивные качества бройлеров в зависимости от концентрации углекислого газа в птичнике в холодный и переходный периоды года: дис. … канд. с.-х. наук: Сергиев Посад, 2015. 128 с. URL:http://www.dslib.net/texno-logia-kormov/produktivnye-kachestva-brojlerov-v-zavisimosti-ot-koncentracii-uglekislogo-gaza-v.html.

2. Забудский Ю.И., Голикова А.П., Федосеева Н.А. Повышение термотолернатности сельскохозяйственной птицы с помощью термотренинга в пренатальный период онтогенеза. Сельскохозяйственная биология.  2012. № 4. С. 14–21. URL:http://www.stgau.ru/company/personal/user/7171/files/lib/Научно-обоснованные%20рекомендации.

3. Фисинин В.И., Кавтарашвили А.Ш. Тепловой стрессу птицы Сообщение 1. Опастность, физиологические изменения в организме, признаки и проявления (обзор). Сельскохозяйственная биология. 2015. Том.50. № 2. С. 162–171. Doi:https://doi: 10.15389/agrobiology.2015.2.162rus.

4. Ahmad T., Khalid T., Mushtaq T., Mirza M.A., Nadeem A., Babar M.E., Ahmad G. Effect of potassium chloride supplementation in drinking water on broiler performance under heat stress conditions. Poult. Sci. 2008.Vol. 87. Р.1276–1280. Doi:https://doi.org/10.3382/ps.2007-00299.

5. Ashraf S., Zaneb H., Yousaf M.S., Ijaz A., Sohail M.U., Muti S.,Rehman H. Effect of dietary supplementation of prebiotics and probiotics on intestinal microarchitecture in broilers reared under cyclic heat stress. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2013. Vol. 97. Р. 68–73. Doi:https://doi: 10.1111 / jpn.12041.

6.Chen Z., Zhang J.R., Zhou Y.W., Liang C., Jiang Y.Y. Effect of heat stress on the pituitary and testicular development of Wenchang chicks. Arch. Anim. Breed. 2015. Vol. 58. Р. 373– 378.Doi:https://doi.org/10.5194/aab-58-373-2015.

7. Dai S.F., Gao F., Xu X.L., Zhang W.H., Song S.X., Zhou G.H. Effects of dietary glutamine and gamma-aminobutyric acid on meat colour, pH, composition and water-holding characteristic in broilers under cyclic heat stress. Br. Poult. Sci. 2012.Vol. 53. P. 471–481. Doi:https://doi.org/10.1080/00071668.2012.719148.

8. Hao Y., Gu X.H. Effects of heat shock protein 90 expression on pectoralis major oxidation in broilers exposed to acute heat stress. Poult. Sci. 2014. Vol.93. P.1–9.Doi:https://doi: 10.3382 / ps.2014-03993. 

9. Habibian M., Ghazi S., Moeini M.M. Effects of dietary selenium and vitamin E on growth performance, meat yield and selenium content and lipid oxidation of breast meat of broilers reared under heat stress. Biol. Trace. Elem. Res. 2016.Vol.169. P.142–152.Doi:https://doi: 10.1007 / s12011-015-0404-6. 

10.Joiner K.S, Hamlin G.A., Lien R.J., Bilgili S.F. Evaluation of capillary and myofiber density in the pectoralis major muscles of rapidly growing, high- yield broiler chickens during increased heat stress. Avian. Dis. 2014.Vol. 58. P. 377–382. Doi:https://doi.org/10.1637/10733-112513-Reg.1.

11. Jahanian R., Rasouli E. Dietary chromium methionine supplementation could alleviate immunosuppressive effects of heat stress in broiler chicks. J. Anim. Sci. 2015. Vol. 93. P. 3355–3363. Doi:https://doi:10.1017/S1751731115000853.

12.Lei L., Hepeng L., Xianlei L.Effects of acute heat stress on gene expression of brain-gut neuropeptides in broiler chickens. J Anim Sci.2013.Vol. 91 (11). P. 194201.Doi:https://doi: 10.2527 / jas.2013-6538. 

13 Liu, H.W., X.F. Dong, J.M. Tong and Q. Zhang. Alfalfa polysaccharides improve the growth performance and antioxidant status of heat- stressed rabbits. Livest. Sci. 2010.Vol.131. P. 88–93.URL:http://www.nal.usda.gov/.

14. Liu L., Fu C., Yan M., Xie H., Li S., Yu Q., He J. Resveratrol modulates intestinal morphology and jejunal mucosa HSP70/90, NF-eB and EGF expression in black-boned chicken exposure to circular heat stress. Food. Funct. 2016. Doi:https:// doi: 10.1039/c5fo01338k.

15. Niu Z.Y., Wei F.X., Liu F.Z., Qin X.G., Min Y.N., Gao Y.P. Dietary vitamin A can improve immune function in heat-stressed broilers. Anim. 2009. Vol. 3. P. 1442–1448.Doi:https://doi.org/10.1017/S1751731109990358.

16. Ohtsu H., Yamazaki M., Abe H., Murakami H., Toyomizu M. Heat stress modulates cytokine gene expression in the spleen of broiler chickens. J. Poult. Sci. 2015. Vol. 52. P. 282–287.Doi:https://doi:10.2141/ jpsa.0150062.

17. Pohjola L., Rossow L., Huovilainen A., Soveri T., Hanninen M.L., Fredriksson-Ahomaa M. Questionnaire study and postmortem findings in backyard chicken flocks in Finland. Acta Vet. Scand. 2015.Vol. 57. 3 p.Doi:https://doi: 10.1186 / s13028-015-0095-1.

18.Petracci M., Mudalal S., Soglia F., Cavani C. Meat quality in fast-growing broiler chickens. World's Poult. Sci.J. 2015. Vol.71. P. 363–374.Doi:https://doi:10.1017/ S0043933915000367.

19. Sahin K., Sahin N., Kucuk O. Effects of chromium and ascorbic acid supplementation on growth, carcass traits, serum metabolites and antioxidant status of broiler chickens reared at a high ambient temperature (32 °C). Nutr. Res, 2003. Vol. 23. P. 225–238. Doi:https://doi.org/10.1016/S0271-5317(02)00513-4.

20. Sahin N., Onderci M., Sahin K., Cikim G., Kucuk O. Magnesium proteinate is more protective than magnesium oxide in heat-stressed quail. J. Nutr. 2005. Vol.135. P. 1732–1737. Doi:https://doi: 10,1093 / Jn / 135.7.1732.

21. Sahin K., Onderci M., Sahin N., Gursu M.F., Khachik F.,Kucuk O. Effects of lycopene supplementation on antioxidant status, oxidative stress, performance and carcass characteristics in heat-stressed Japanese quail. J. Therm. Biol. 2006. Vol. 31. P. 307–312.Doi:https://doi.org/10.1016/j.jtherbio.2005.12.006.

22.Sahin N., Orhan C., Tuzcu M., Sahin K., Kucuk O. The effects of tomato powder supplementation on performance and lipid peroxidation in quail. Poult. Sci. 2008. Vol. 87. P. 276 283.Doi:https://doi.org/10.3382/ps.2007-00207.

23.Sahin K., Orhan C., Tuzcu Z., Tuzcu M., Sahin N. Curcumin ameloriates heatstress via inhibition of oxidative stress and modulation of Nrf2/HO-1 pathway in quail. Food. Chem. Toxicol. 2012. Vol. 50. P. 4035–4041. Doi:https://doi.org/10.1016 / j.fct.2012.08.029. 

24.Seven P.T. The effects of dietary Turkish propolis and vitamin C on performance, digestibility, egg production and egg quality in laying hens under different environmental temperatures. Asian-Aust. J. Anim. Sci. 2008. Vol. 21.P. 1164–1170.Doi:https://doi.org/10.5713/ajas.2008.70605.

25. Tayeb Ihsan Tawffiq. Evaluation of productive and physiological performance of broiler subjected to different methods to relieve heat stress. Ph.Dthesis, Animal Resources Dept. College of Agriculture and Forestry University of Mosul. 2009. Doi:https://doi.org/10.3382/japr.2007-00093.

26. Tuzcu M., Sahin N., Karatepe M., Cikim G., Kilinc U., Sahin K. Epigallocatechin-3-gallate supplementation can improve antioxidant status in stressed quail. Br. Poult. Sci. 2008.Vol.49. P. 643–648. Doi:https://doi.org/10.1080/ 00071660802298336

27.Tang J., Chen Z. The protective effect of y- aminobutyric acid on the development of immune function in chickens under heat stress. J. Anim. Physiol. Anim. 2015. Nutr., Doi: https://doi.org/10.1111/jpn. 12385.

28. Zeferino C.P., Komiyama C.M., Pelicia V.C., Fascina V.B., Aoyagi M.M., Coutinho L.L.,Moura A.S.A.M.T. Carcass and meat quality traits of chickens fed diets concurrently supplemented with vitamins C and E under constant heat stress. Anim. 2016. Vol.10. P. 163–171.Doi:https://doi.org/10.1017 / S1751731115001998.

29. PSYERA. Гуманитарно правовой портал. URL:https://psyera.ru/koncepciya-stressa-g-sele–7517.htm

ДолученняРозмір
PDF icon karkach_1_2019.pdf (42)408.27 КБ