Ви є тут

Вплив температури навколишнього середовища на розмір тіла і розвиток органів у бройлерів

Вивчено вплив різної температури у пташнику на ріст та розвиток як самих курчат-бройлерів, так і розвиток у них окремих органів. Дані досліджень довели, що такі показники як коса довжина тулуба, ширина грудей, глибина грудей, кут грудей, довжина кіля, ширина таза і довжина великої гомілкової кістки у бройлерів з низькотемпературної групи були значно нижче, ніж у контрольній групі (P<0,05), заразом такий показник як глибина грудей курчат-бройлерів у високотемпературній групі також був значно нижче, ніж у контрольній групі (P<0,05) через 42 доби вирощування. Дослідження довели, що низька температура збільшує навантаження на роботу серця, печінки, селезінки та підшлункової залози курчатбройлерів (P<0,05). Бурсальний індекс бройлерів через 7 діб після вирощування у групі з високою температурою був значно вище, ніж у контрольній групі, а також в групі з низькою температурою (P <0,05). На основі досліджень встановлено, що високі та низькі температури істотно впливають на ріст та розвиток, а також імунітет курчатбройлерів, зокрема низька температура має більш негативний вплив на курчат-бройлерів, порівнюючи з високою температурою. Використання і підтримання високої температури на ранній стадії вирощування допомагає підвищити імунітет курчат-бройлерів і поліпшити продуктивність. Дані досліджень забезпечують як теоретичну, так і практичну основу для точного встановлення температури в пташниках та ефективного розведення курчат-бройлерів, що надалі дасть змогу підвищити продуктивність курчат-бройлерів і збільшити економічну ефективність роботи пташників. Ключові слова: температура, розведення, приріст маси тіла, розвиток органів, курчата-бройлери. 

  1. Zheng, Maiqing., Zhao, Guiping., Li, Peng., Wen, Jie. (2014). Investigation and analysis of the current status of large-scale development of broiler breeding in China [J]. China Poultry, 36 (16), pp. 2–7. Available at: https://doi. org/10.3969/j.issn.1673-1085.2014.11.004
  2. Zhong, Xiang., Li, Gang., Xu, Shenglin., Chen, Junjie., Wang, Tian. (2013). Effects of chicken house environmental factors on the health and growth of laying hens [J] . Animal Husbandry and Veterinary Medicine. 45 (03), pp. 101–103.
  3. Donkoh, A., Atuahene, C. C. (1988). Management of environmental temperature and rations for poultry production in the hot and humid tropics [J]. Int J Biometeorol. 32(4), pp. 247–253. Available at: https://doi.org/10.1007/BF01080023
  4. Chen, Weisheng., Xu, Guifang. (2005). Technical Manual for Survey of Livestock and Poultry Genetic Resources [M]. China Agricultural Press, ISBN:7-109-09604-1
  5. Li, Shaoyu., Wei, Fengxian., Xu, Bin. (2014). Effects and countermeasures of environmental stress on broilers [J]. Journal of Animal Nutrition. (10), pp. 3114–3121. Available at: https://doi.org/10.3969/j.issn.1006-267x.2014.10.024
  6. Li, Lijuan., Wang, An., Lu, Yan. (2009). Effects of cold stress on growth performance, immunity and antioxidant function of broilers [J]. China Feed. (17), pp. 42–43. Available at: https://doi.org/10.3969/j.issn.1004-3314.2009.17.013
  7. Li, Rulan. (2009). Impact of cold stress on chickens and its control measures [J]. Poultry Science. 2, pp. 48–50. Available at: https://doi.org/10.3969/j.issn.1673-1085.2009.02.023
  8. Fan, Jiaying. (2009). Investigation of Gushi White Goose Breeds and Correlation Analysis of Body Size Traits and Microsatellite DNA Markers [D]. Henan Agricultural University. Available at: https://doi.org/10.7666/d.y1574391
  9. Quinteiro-Filho, W.M., Rodrigues, M.V., Ribeiro, A. (2012). Acute heat stress impairs performance parameters and induces mild intestinal enteritis in broiler chickens: role of acute hypothalamic-pituitary-adrenal axis activation [J]. J Anim Sci. 90(6), pp. 1986–1994. Available at: https://doi. org/10.2527/jas.2011-3949
  10. Wang, Qijun. (2006). Effects of high temperature environment on fat deposition and lipid metabolism of Beijing You chickens at different growth stages [D]. Xianyang: Northwest A & F University. Available at: https://doi.org/0.3969/j. issn.1000-3924.2005.03.014
  11. He, Dagan., Sun, Guorong., Shen, Hongmin. (2005). Preliminary study on the growth and development of digestive organs in meat goose [J]. Shanghai Journal of Agricultural Sciences. 21 (3), pp. 59–63. Available at: https://doi. org/10.3969/j.issn.10003924.2005.03.014
  12. Ma, Deying., Shan, Anshan., Li, Qundao. (2004). Effects of Chinese herbal medicine additives on growth performance and immune function of laying hens [J]. Journal of Animal Nutrition. (02), pp. 36–40. Available at: https://doi. org/10.3969/j.issn.1006-267X.2004.02.007
  13. Liao, Man., Cheng, Qiang., Li, Yehan. (2016). Effects of glycerol trilactate on production performance, antioxidant capacity and energy metabolism of cold-stressed broilers [J]. Chinese Poultry. (02), pp. 18–24. Available at: https:// doi.org/10.16372/j.issn.1004-6364.2016.02.005
  14. Chen, X., Jiang, R., Geng, Z. (2012). Cold stress in broiler: global gene expression analyses suggest a major role of CYP genes in cold responses[J]. Mol Biol Rep. 39 (1), pp. 425– 29. Available at: https://doi.org/10.1007/s11033-011-0754-x
  15. Li, Rongxia., Sun, Guozhi., Zhao, Wei. (2005). Effects of cold stress on some blood phase changes in Hailan chicks [J]. Heilongjiang Animal Science and Veterinary Medicine. 08, pp. 40–41. Available at: https://doi.org/10.3969/j. issn.1004-7034.2005.08.021
  16. Brenner, I.K., Castellani, J.W., Gabaree, C. (1985). Immune changes in humans during cold exposure: effects ofprior heating and exercise [J]. Appl Physiol. 87(2), pp. 699– 710. Available at: https://doi.org/10.1055/s-2007-971155
  17. Rybakina, E.G., Shanin, S.N., Kozinets, I.A. (1997). A Cellular mechanisms of cold stress-related immunosuppression and the action of interleukin 1[J]. Int J Tissue React. 19(3-4), pp. 135–140.
  18. Hangalapura, B.N., Nieuwland, M.G., Vries, R.G. (2003). Effects of cold stress on immune responses and body weight of chicken lines divergently selected for antibody responses to sheep red blood cells [J]. Poult Sci. 82(11), pp.1692–1700.
  19. Zuo, J., Xu, M., Abdullahi, Y. A. (2015). Constant heat stress reduces skeletal muscle protein deposition in broilers [J]. J Sci Food Agric. 95(2), pp. 429–436. Available at: https://doi.org/10.1002/jsfa.6749
  20. Coble, D. J., Fleming, D., Persia, M. E. (2014). RNA-seq analysis of broiler liver transcriptome reveals novel responses to high ambient temperature [J]. BMC Genomics, 15(1), 1084 p. Available at: https://doi.org/10.1186/1471- 2164-15-1084
ДолученняРозмір
PDF icon qiao_2_2020.pdf510.43 КБ