Ви є тут
Вплив температури навколишнього середовища на розмір тіла і розвиток органів у бройлерів
Вивчено вплив різної температури у пташнику на ріст та розвиток як самих курчат-бройлерів, так і розвиток у них окремих органів. Дані досліджень довели, що такі показники як коса довжина тулуба, ширина грудей, глибина грудей, кут грудей, довжина кіля, ширина таза і довжина великої гомілкової кістки у бройлерів з низькотемпературної групи були значно нижче, ніж у контрольній групі (P<0,05), заразом такий показник як глибина грудей курчат-бройлерів у високотемпературній групі також був значно нижче, ніж у контрольній групі (P<0,05) через 42 доби вирощування. Дослідження довели, що низька температура збільшує навантаження на роботу серця, печінки, селезінки та підшлункової залози курчатбройлерів (P<0,05). Бурсальний індекс бройлерів через 7 діб після вирощування у групі з високою температурою був значно вище, ніж у контрольній групі, а також в групі з низькою температурою (P <0,05). На основі досліджень встановлено, що високі та низькі температури істотно впливають на ріст та розвиток, а також імунітет курчатбройлерів, зокрема низька температура має більш негативний вплив на курчат-бройлерів, порівнюючи з високою температурою. Використання і підтримання високої температури на ранній стадії вирощування допомагає підвищити імунітет курчат-бройлерів і поліпшити продуктивність. Дані досліджень забезпечують як теоретичну, так і практичну основу для точного встановлення температури в пташниках та ефективного розведення курчат-бройлерів, що надалі дасть змогу підвищити продуктивність курчат-бройлерів і збільшити економічну ефективність роботи пташників. Ключові слова: температура, розведення, приріст маси тіла, розвиток органів, курчата-бройлери.
- Zheng, Maiqing., Zhao, Guiping., Li, Peng., Wen, Jie. (2014). Investigation and analysis of the current status of large-scale development of broiler breeding in China [J]. China Poultry, 36 (16), pp. 2–7. Available at: https://doi. org/10.3969/j.issn.1673-1085.2014.11.004
- Zhong, Xiang., Li, Gang., Xu, Shenglin., Chen, Junjie., Wang, Tian. (2013). Effects of chicken house environmental factors on the health and growth of laying hens [J] . Animal Husbandry and Veterinary Medicine. 45 (03), pp. 101–103.
- Donkoh, A., Atuahene, C. C. (1988). Management of environmental temperature and rations for poultry production in the hot and humid tropics [J]. Int J Biometeorol. 32(4), pp. 247–253. Available at: https://doi.org/10.1007/BF01080023
- Chen, Weisheng., Xu, Guifang. (2005). Technical Manual for Survey of Livestock and Poultry Genetic Resources [M]. China Agricultural Press, ISBN:7-109-09604-1
- Li, Shaoyu., Wei, Fengxian., Xu, Bin. (2014). Effects and countermeasures of environmental stress on broilers [J]. Journal of Animal Nutrition. (10), pp. 3114–3121. Available at: https://doi.org/10.3969/j.issn.1006-267x.2014.10.024
- Li, Lijuan., Wang, An., Lu, Yan. (2009). Effects of cold stress on growth performance, immunity and antioxidant function of broilers [J]. China Feed. (17), pp. 42–43. Available at: https://doi.org/10.3969/j.issn.1004-3314.2009.17.013
- Li, Rulan. (2009). Impact of cold stress on chickens and its control measures [J]. Poultry Science. 2, pp. 48–50. Available at: https://doi.org/10.3969/j.issn.1673-1085.2009.02.023
- Fan, Jiaying. (2009). Investigation of Gushi White Goose Breeds and Correlation Analysis of Body Size Traits and Microsatellite DNA Markers [D]. Henan Agricultural University. Available at: https://doi.org/10.7666/d.y1574391
- Quinteiro-Filho, W.M., Rodrigues, M.V., Ribeiro, A. (2012). Acute heat stress impairs performance parameters and induces mild intestinal enteritis in broiler chickens: role of acute hypothalamic-pituitary-adrenal axis activation [J]. J Anim Sci. 90(6), pp. 1986–1994. Available at: https://doi. org/10.2527/jas.2011-3949
- Wang, Qijun. (2006). Effects of high temperature environment on fat deposition and lipid metabolism of Beijing You chickens at different growth stages [D]. Xianyang: Northwest A & F University. Available at: https://doi.org/0.3969/j. issn.1000-3924.2005.03.014
- He, Dagan., Sun, Guorong., Shen, Hongmin. (2005). Preliminary study on the growth and development of digestive organs in meat goose [J]. Shanghai Journal of Agricultural Sciences. 21 (3), pp. 59–63. Available at: https://doi. org/10.3969/j.issn.10003924.2005.03.014
- Ma, Deying., Shan, Anshan., Li, Qundao. (2004). Effects of Chinese herbal medicine additives on growth performance and immune function of laying hens [J]. Journal of Animal Nutrition. (02), pp. 36–40. Available at: https://doi. org/10.3969/j.issn.1006-267X.2004.02.007
- Liao, Man., Cheng, Qiang., Li, Yehan. (2016). Effects of glycerol trilactate on production performance, antioxidant capacity and energy metabolism of cold-stressed broilers [J]. Chinese Poultry. (02), pp. 18–24. Available at: https:// doi.org/10.16372/j.issn.1004-6364.2016.02.005
- Chen, X., Jiang, R., Geng, Z. (2012). Cold stress in broiler: global gene expression analyses suggest a major role of CYP genes in cold responses[J]. Mol Biol Rep. 39 (1), pp. 425– 29. Available at: https://doi.org/10.1007/s11033-011-0754-x
- Li, Rongxia., Sun, Guozhi., Zhao, Wei. (2005). Effects of cold stress on some blood phase changes in Hailan chicks [J]. Heilongjiang Animal Science and Veterinary Medicine. 08, pp. 40–41. Available at: https://doi.org/10.3969/j. issn.1004-7034.2005.08.021
- Brenner, I.K., Castellani, J.W., Gabaree, C. (1985). Immune changes in humans during cold exposure: effects ofprior heating and exercise [J]. Appl Physiol. 87(2), pp. 699– 710. Available at: https://doi.org/10.1055/s-2007-971155
- Rybakina, E.G., Shanin, S.N., Kozinets, I.A. (1997). A Cellular mechanisms of cold stress-related immunosuppression and the action of interleukin 1[J]. Int J Tissue React. 19(3-4), pp. 135–140.
- Hangalapura, B.N., Nieuwland, M.G., Vries, R.G. (2003). Effects of cold stress on immune responses and body weight of chicken lines divergently selected for antibody responses to sheep red blood cells [J]. Poult Sci. 82(11), pp.1692–1700.
- Zuo, J., Xu, M., Abdullahi, Y. A. (2015). Constant heat stress reduces skeletal muscle protein deposition in broilers [J]. J Sci Food Agric. 95(2), pp. 429–436. Available at: https://doi.org/10.1002/jsfa.6749
- Coble, D. J., Fleming, D., Persia, M. E. (2014). RNA-seq analysis of broiler liver transcriptome reveals novel responses to high ambient temperature [J]. BMC Genomics, 15(1), 1084 p. Available at: https://doi.org/10.1186/1471- 2164-15-1084
Долучення | Розмір |
---|---|
qiao_2_2020.pdf | 510.43 КБ |