Ви є тут

ВПЛИВ ЗАСТОСУВАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ФЕРМЕНТНОГО ПРЕПАРАТУ НА ПЕРЕТРАВНІСТЬ КОРМУ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ

У дослідженнях виявлено позитивний вплив комплексного ферментного препарату Кінгзайм на інтенсивність росту, конверсію і перетравність корму та в’язкість хімусу курчат-бройлерів. Було встановлено, що уведення до складу комбікорму 3-ї дослідної групи із зменшеною кількістю обмінної енергії на 65 ккал/кг ферментного препарату Кінгзайм в дозі 100 г/т  корму сприяє збільшенню середньодобових приростів на 1,4 і 5,7 % та зменшенню конверсії корму на 2,3 і 3,5 %, порівняно із першою і другою групами. Засвоюваність сирого протеїну була вища у 3-й групі за додавання Кінгзайму, порівняно із другою групою, на 2,3 % (P<0,05) , та першою групою – на 2,01 %, а сирого жиру− на 2,45 та 1,96 %. Додавання до складу комбікорму курчат-бройлерів мультиензимного комплексу Кінгзайм сприяло зниженню в’язкості хімусу в клубовій кишці птиці 3-ї дослідної групи на 12,9 %, порівняно із першою групою, та на 26,7 %, порівняно із другої групою.

Ключові слова: курчата-бройлери, конверсія корму, середньодобові прирости, ферментний комплекс, Кінгзайм, перетравність, сирий протеїн,  в’язкість хімусу.

  1. Барнард Л. Позитивна дія комбінації ферментів / Л. Барнард // Наше птахівництво.−2015.−№3(39).− С. 64-67.
  2. Сванн Д. Доступна альтернатива / Д. Сванн //Наше птахівництво.−2015.−№4(40).−С. 55-58.
  3. Choct M. Anti-nutritive effect of wheat pentosans in broiler chickens: Roles of viscosity and gut microflora/ Choct, M.and G. Annison// Br. Poult. Sci. – 1992.−№ 33. –P.821−834.
  4. The effect of enzyme supplementation on the apparent metabolizable energy and nutrient digestibilities of wheat, barley, oats and rye for young broiler chick/ Friesen O. D., Guenter W., Marquardt R. R., Rotter B. A.// Poult. Sci.− 1992.−№ 71.− Р. 1710−1721.
  5. Feeding regimen and enzyme supplementation to rye basal diets for broilers/ Lazaro R., M. A. Latorre, P. Medel et all. // Poult. Sci. −2004.−№ 83.− P.152−160.
  6. Nutrient Requirements of Poultry/ F. Howard Kratzer, J. David Latshaw, Steven L. Leeson [et al.] // National academy press. − Washington , D.C., Ninth Revised Edition.−1994. – 173 p.
  7. Enzymes (β-glucanase and arabinoxylanase) and/or sepiolite supplementation and the nutritive value of maize-barley-wheat basal diets for broiler chickens/ Ouhida I., Perez J.F., Gasa J., Puchal F.// British Poultry Science.−2000.−№ 41.− P. 617–624.
  8. Shirzadi Hassan. Comparison of the effects of different kinds of NSP enzymes on the performance, water intake, litter moisture and jejunal digesta viscosity of broilers fed barley-basal diet./ Hassan Shirzadi, Hossein Moravej, Mahmood Shivazad //Journal of Food, Agriculture & Environment. − 2009.− Vol.7 (3&4).−Р. 615-619.
ДолученняРозмір
PDF icon 2015_2_osipenko.pdf306.18 КБ