Ви є тут
Вплив згодовування сінного борошна кропиви на ріст і розвиток ремонтного молодняку свиней
Досліджено вплив згодовування різних доз сінного борошна кропиви при заміні ним концентрованих кормів на ріст та розвиток молодняку свиней за живою масою та екстер’єрними промірами, показниками оцінки закономірностей росту свинок, витратами поживних речовин на 1кг піддослідних тварин, гематологічними показниками. Контрольна група свиней у зрівняльний і основний періоди досліду отримувала основний раціон (ОР: ячмінну, пшеничну, горохову та кукурудзяну дерть і соняшниковий шрот). До складу раціону другої дослідної групи вводили сінне борошно кропиви шляхом заміни 12,5 % протеїну зазначених вище кормів. До раціону піддослідних свиней третьої (дослідної) групи включали 25 % за протеїном сінного борошна кропиви замість концентрованих кормів. Як мінеральну добавку використовували суміш мікро-і макроелементів. Корми задавалися у вигляді сухого корму два рази на добу. Сінне борошно кропиви готували із висушеної трави кропиви, скошеної у фазі бутонізації. Сіно із кропиви подрібнювали за допомогою спеціального млина з діаметром решіток 2 мм. Тривале згодовування свиням сінного борошна кропиви в кількості 12,5 та 25 % протеїну раціону замість концентрованих кормів не знижує інтенсивності їх росту, не призводить до підвищення витрат кормових одиниць, обмінної енергії та протеїну на 1 кг їх приросту порівняно з тваринами, що утримувались на концентрованих раціонах. Аналіз показників закономірності росту свинок свідчить, що індекс інтенсивності формування тварин є вищим у молодняку контрольної групи, ніж у аналогів дослідних груп. Аналогічна тенденція спостерігається за оцінкою індексу напруги росту. У процесі росту свиней змінюються пропорції будови їх тіла, які залежать не тільки від зміни живої маси. Так, у 8-місячному віці свинки, що отримували 12,5 та 25 % сінного борошна кропиви мали найвищі показники лінійного росту у порівнянні з контрольною групою. Результати гематологічних досліджень показали, що заміна протеїну концентрованих кормів сінним борошном кропиви сприяла збільшенню в крові вмісту еритроцитів, гемоглобіну та загального білка.
Ключові слова: свині, молодняк, кропива, сінне борошно, концентровані корми, середньодобовий, абсолютний, відносний приріст, мінеральні елементи, витрати кормів, інтенсивність формування, індекс напруги, гематологічні показники.
- Avramenko, P.S. (2007). Grain feed substitutes in pig breeding. Minsk: Harvest, 96 p.
- Bilyavtseva, V.V. (2016). The quality of pork when feeding BMVD "Enervik" with carnitine. Scientific Bulletin of LNUVMBT named after S.Z. Gzhitskoho. Lviv, Vol. 18, no. 2(67), pp. 8–12. (in Ukrainian)
- Kovalenko, V.P., Khalak, V.I., Nezhlukchenko, T.I., Papakina, N.S. (2010). Biometric analysis of the variability of characteristics of agricultural animals and poultry: training. manual. M. is an agrarian. policy of Ukraine, Institute of Animal Husbandry Center. districts of the National Academy of Sciences, Kherson State Agrarian University. Kherson, 226 p. (in Ukrainian)
- Bondarenko, V.V., Hutsol, A.V. (2016). Indicators of pork quality when feeding BVMD "Minaktivit". Agricultural science and food technologies: collection of scientific papers. Series: Animal feeding and feed technology. Vinnytsia: VNAU, Issue 2(92), pp. 16–20. (in Ukrainian)
- Bryushinin, I.G., Misik, A.T. (1983). Rational feeding of pigs. M.: Rosselkhoizdat, 112 p.
- Verbelchuk, T.V. (2011). Productivity of young pigs in fattening when feeding kaolin and alunite flour. Livestock of Ukraine. no. 9, pp. 38–41. (in Ukrainian)
- Golubev, V.G. (2008). How to increase the productivity of sows. M.: Rosselkhozizdat, 114 p. (in Russian)
- Honcharuk, A.P. (2016). BVMD "Intermix" in the diets of fattening pigs. Scientific Bulletin of LNUVMBT named after S.Z. Gzhitskoho. Lviv, Vol. 18, no. 2(67), pp. 52–58. (in Ukrainian)
- Gorb, S.V. (2013). Productive effect of new BVMD recipes in the diets of young fattening pigs. Scientific Bulletin "Ascania Nova", Issue 6(32), pp. 198–203. (in Ukrainian)
- Hutsol, A.V., Bondarenko, V.V. (2014). Slaughter indicators of the morphological composition of carcasses and the thickness of subcutaneous lard of young pigs when feeding the protein-vitamin mineral supplement "Minaktivit". Scientific Bulletin of the LNUVMB named after S.Z. Gzhitskoho. L., Vol. 16, no. 3(60), Part 2, pp. 85–91. (in Ukrainian)
- Dekhtyar, Yu.F., Barkar, E.V., Galushko, I.A. (2017). The use of effective technological solutions for feeding pigs in the conditions of farms. Herald of agrarian science of the Black Sea region: scientific journal. Mykolaiv, Issue 2 (94), pp. 2–6. (in Ukrainian)
- Yefremov, D.V., Horb, S.V. (2012). Protein-mineral-vitamin supplements based on local fodder raw materials of the south of Ukraine for growing piglets. Scientific Bulletin "Ascaniya nova". Issue 5(2), pp. 230–237. (in Ukrainian)
- Karpus, M.M., Slavov, V.P., Lapa, M.A., Martyniuk, H.M. (1995). Detailed nutritional value of fodder in the forest-steppe zone of Ukraine. Kyiv: Agrarian Science, 447 p. (in Ukrainian)
- Kuzmenko, O., Bomko, V., Horchanok, A., Babenko, S., Tytariova, O., Slomchynskyi, M., Khalak, V., Polishchuk, S., Cherniavskyi, O., Prysiazhniuk, N., Lytvyshchenko, L. (2020). Effect of mannan oligosaccharides on productivity and quality of slaughter pig products. Ukrainian Journal of Ecology, 10(3), pp. 181–185. DOI:10.15421/2020_151.
- Kuzmenko, O., Bomko, V., Horchanok, А., Cherniavskyi, O., Malina, V., Lytvyshchenko, L., Umanets, R., Zlamaniuk, L., Umanets, D., Porotikova, I. (2021). Influence of chelates on pigs productivity and quality. Ukrainian Journal of Ecology, 11 (2), pp. 268- 272. DOI:10.15421/2021 _110.
- Khanal, D.R., Dhungana, K.P., Thakur, R.P., Yadav, M., Mukhiya Y.L., Shrestha, S. Nettle (Urtica Dioica) feeding for augmenting growth performance and carcass quality of pigs. Animal Health Research Division, Khumaltar, Lalitpur. pp. 219–222. Available at: https://www.researchgate.net/publication/274956073
- Fesenko, V.F., Zakusylov, M.P. (2008). Nettle is a valuable fodder in the diet of pigs and poultry. Agrarian news of the BNAU, no. 1, pp. 35–36. (in Ukrainian)
- Yaremenko, V.I. (1989). Pork production technology with a low-concentrate type of feeding. K.: Harvest, 152 p. (in Ukrainian)
- DOI:10.3390/ani11061566
- Fiesel, A., Gessner, D.K., Most, E. (2012). Effects of dietary polyphenol-rich plant products from grape or hop on pro-inflammatory gene expression in the intestine, nutrient digestibility and faecal microbiota of weaned pigs. BMC veterinary research. Vol. 10, no. 196.
- Wang, Q., Yang, X., Leonard, S. (2015). Responses of dietary ileal amino acid digestibility to consumption of different cultivars of potatoes and conventional fibers in grower pigs fed a high-fat basal diet. Journal of animal science, Vol. 90, A. 4, pp. 356–358.
- Grela, E.R., Matras, J., Pisarski, R.K., Sobolewska, S. (2012). The effect of supplementing organic diets with fish meal and premix on the performance of pigs and some meat and blood characteristics. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 15(2), pp. 379–386.
- Keshavarz, M., Rezaipur, V., Asadzade, S. (2014). Growth rates, blood metabolites, antioxidant stability and carcass characteristics of broiler chickens fed a diet containing essential oil of stinging nettle (Urtica Dioica. L.). International J. Adv. biol. biome. Res., 2, pp. 2553–2561. [Google Scholar]
- Bond, W., Davies, R., Turner, H.D.R.A. The biology and non-chemical control of Common Nettle (Urtica dioica L.) Ryton Organic Gardens, Coventry, CV8, 3LG. Available at: http://www.gardenorganic. org.uk/organicweed
- Available at: https://orgprints.org/id/ eprint/38634
- Available at: https://oregonwild.org/about/ blog/sting-heals-stinging-
- Patent-Food for pigs from nettle. Available at:https://patents.google.com/patent/CN 102090543A/en
- Transition from pasture pigs to pork at Nettle Valley Farm. Available at:https://www.agweek.com/ business/making-the-turn-from-pastured-pigs-to-porkat-nettle-valley-farm
- Available at:https://www.gardenorganic.org. uk/weeds/common-nettle
Долучення | Розмір |
---|---|
fesenko_2_2022.pdf | 517.9 КБ |