Ви є тут

ЗАБІЙНІ ПОКАЗНИКИ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ЗА ЗГОДОВУВАННЯ БВМД ІНТЕРМІКС

В науково-господарському досліді, проведеному на трьох групах-аналогах молодняку свиней великої білої породи, по 12 голів у кожній, вивчено забійні показники тварин за період вирощування від відлучення і до досягнення живої маси 100-110 кг. В цей період тварини одержували в раціоні два варіанти БВМД Інтермікс, порівняно з відомою БВМД Європрот-піг. Результати свідчать про те, що БВМД Інтермікс в раціоні свиней сприяє збільшенню забійної маси на 12,4-14 %, маси туші – на 11-7,5 %, а також маси субпродуктів і внутрішніх органів. Спостерігалось збільшення середньої товщини підшкірного шпику на 12,7-35,3 % та внутрішнього жиру в 1,4-1,8 рази  порівняно з контролем. Умови годівлі забезпечували одержання середньодобових приростів за весь період вирощування 778 та 744 г, проти 708 г у контролі. Найвищими вони були у фазу годівлі 35-65 кг – 803-838 г, проти 771 г у контролі.

Ключові слова: молодняк свиней, БВМД, згодовування, забійна маса, маса туші, субпродукти, товщина шпику. 

1. Використання преміксів у свинарстві / [М.О. Мазуренко, А.В. Гуцол, Ю.І. Ванжула, О.І. Вознюк та ін.]. – Вінниця, 2002. – 49 с.
2. Діхтярук Н.С. Відгодівельні та забійні показники свиней при згодовуванні білково-вітамінних добавок / Н.С. Діхтярук, А.В. Гуцол// Сільський господар. – 2013. – №3-4. – С.10-12.
3. Нові ферментні препарати в годівлі сільськогосподарських тварин / [А.В. Гуцол, Я.І. Кирилів, М.О. Мазуренко та ін.]. – Вінниця, 2014. – 316 с.
4. Основи наукових досліджень та патентознавство / [Я.І. Кирилів, Г.А. Паскевич, Б.В. Гутий, Б.С. Барило]. – Львів, 2012. – С.42-46.
5. Рекомендації з нормованої годівлі свиней / [Г.О. Богданов, Є.В. Руденко, В.М. Кандиба та ін.]. – К.: Аграрна наука, 2012. – 112 с.
6. Свеженцев А.И. Комбикорма, премиксы, БВМД для животных и птицы: справочник / А.И. Свеженцев, С.А. Гормач, С.В. Мартинюк. – Днепропетровск: Арт-пресс, 2008. – С. 201-203.
7. Сучасні технології годівлі свиней: рекомендації / [А.А. Гетя, В.Ф. Петриченко, В.Н. Тимченко та ін.]. – Полтава, 2010. – 79 с.
8. Anderson Alfred K. Extractability of Protein in physically prcessed rice bran / A.K. Anderson, H.S.  Guraya // J. Amer. Oil Chem. Soc. – 2001. – Vol.78. – № 9. – P.969-972.
9. Jin Bo. Absoprocessing mode for simultaneous fungne biomass protein production and Waste Water treatment using an external air-lift bioreactor / Jin Bo, Yu Q., Van Leenwen J. // J. Chem. Technol. and Biotechnol. – 2001. – Vol.76. – №10. – P.1041-1048.
10. Wind Mathias. Protein phosphorylation degree: determination by capillary liduid chromatography and snductively coupled plasma mass spectrometry / Wind Mathias, Wesch Horst, Lehmann Wolf D. // Anal. Chem. – 2001. – Vol.73. – № 13. – P.3006-3010.
ДолученняРозмір
PDF icon 2015_2_mazurenko_ua.pdf292.51 КБ