Ви є тут

ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ І ПРОДУКТИВНІСТЬ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗА ЗГОДОВУВАННЯ ПІДКИСЛЮВАЧА ТА ПРЕПАРАТУ «ЦІАНОФОР»

Наведено показники збереженості, інтенсивності росту та конверсії корму у курчат-бройлерів за згодовування з комбікормом сухого пікислювача FRA LBB DRY в дозах 3 і 5 кг/т та випоювання з водою комбінованого препарату «Ціанофор» в дозі 1,5 мл/л. Досліджувані дози підкислювача і ціанофору сприяли підвищенню збереженості поголів’я птиці на 3–6 %, середньодобових та абсолютних приростів живої маси бройлерів дослідних груп порівняно з контролем, відповідно, на 3,55–4,31 та 3,47–4,22 % проти 1,30 та 1,25 % за додавання до питної води антибіотика. Європейський індекс ефективності вирощування курчат-бройлерів за згодовування підкислювача і випоювання з водою ціанофору зростав порівняно з контролем на 25,0 і 38,4 од. проти 12,4 од. за випоювання з водою антибіотика Норфолк та водночас зменшувалися затрати корму на приріст – на 2,2–2,8 % проти 1,1 % за випоювання з водою антибіотика.

Ключові слова: курчата-бройлери, підкислювач, препарат «Ціанофор», антибіотик, збереженість, продуктивність.

1. Подобед Л. И. Выбор подкислителя – основа стратегии эффективного, безопасного и стабильного кормления / Л. И. Подобед // Сучасне птахівництво. – 2013. – № 7 (128). – С. 25–27.

2. Свеженцов А. И. Корма и кормление сельскохозяйственной птицы / А. И. Свеженцов, Р. М. Урдзик, И. А. Егоров. – Днепропетровск: Арт-Пресс, 2006. – 384 с.

3. Люкштадт К. Подкислитель в кормлении бройлеров: устойчивый эффект на продуктивность / К. Люкштадт, С. Меллор, М. Ландшафт. – Режим доступа: http//webpticeprom.ru/ru/articies-birdseed.htmi/pagelD=1362981970.

4. Органические кислоты и подкислители в комбикормах для птицы / В. И Фисинин, Т. М. Околелова, О. А. Просвирякова, Е. Н. Андрианова // Метод. рекомендации. – Сергиев Посад: ВНИТИП, 2006. – 28 с.

5. Отченашко В. В. Використання молочної кислоти у тваринництві: наук.-практ. рекомендації / В. В. Отченашко. – К., 2012. – 46 с.

6. Кузьменко Л. М. Ефективність використання нового препарату – підкислювача кормів із вмістом хелатних сполук мікроелементів – у годівлі молодняку свиней / Л. М. Кузьменко, О. О. Висланько, І. Б. Баньковська // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – Полтава, 2011. – № 4. – С. 81–85.

7. The use of organic acids to combat Salmonella in poultry: a mechanistic explanation of the efficacy / F. Van Immerscel, J. B. Russell, V. D. Flythe [et al.] // Avian Pathology. – 2006. – Vol. 35. – P. 182–188.

8. Tung С. M. Critical Review of Acidifiers / C. M. Tung, J. E. Pettigrew. – University of Illinois: department of animal sciences, 2006. – 52 p.

9. Samudovska A. Effect of water acidification on performance, carcass characteristic andsome variables of intermediary metabolism in chscks / A. Samudovska, M. Demeterova // Acta Veterinaria (Beograd). – 2010. – Vol. 60, № 4. – Р. 363–370.

10. Thyroid Activity, Some Blood Constituents, Organs Morphology and Performance of Broiler Chicks Fed Supplemental Organic Acids / S. A. Abdel-Fattah, M. H. El-Sanhoury, N. M. El-Mednay, F. Abdel-Azeem // International Journal of Poultry Science. – 2008. – Vol. 7, № 3. – P. 215–222.

11. Влияние подкислителей на иммунологический статус телят: сб. науч. трудов по материалам международной научно-практической конференции [«Ветеринарная медицина. Современные проблемы и перспективы развития»] / Под ред. А. А. Волкова. – Саратов: ФГОУ ВПО «Саратовский ГАУ», 2010. – С. 17–21.

12. Подкислитель «Кискад» в кормлении молодняка крупного рогатого скота [Електрон. ресурс] / А. И. Козинец, О. Г. Голушко, М. А. Надаринская, Т. Г. Козинец. – Режим доступа: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/Ntbibt _2013_14_3-4_71. pdf.

13. Трашбулатов А. Как подкислитель питьевой воды влияет на пищеварение птицы? / А. Трашбулатов // Птицеводство. – 2013. – № 5. – С. 47–50.

14. Кавтарашвили А.И. Определение эффективности производства птицеводческой продукции экспресс-методами / А.И. Кавтарашвили, Я.И. Голубов // Сучасне птахівництво. – 2013. – № 2. – С. 6–9.

ДолученняРозмір
PDF icon 2016_1_syvachenko_ua.pdf334.57 КБ