Ви є тут

Значущість показників племінної цінності для прогнозування надоїв

Проведено порівняльне оцінювання значущості різних показників племінної цінності бугаїв-плідників для прогнозування надоїв у високопродуктивному вітчизняному стаді фермерського господарства «Альфа». Досліджено надої корів, батьками яких були бугаї, оцінені в Україні та за кордоном. Встановлено, що за період з 2009 до 2014 рік надої первісток збільшилися на 23,9 % і сягнули 5894,3 кг. Зросла також більшість кількісних показників племінної цінності та молочної продуктивності дочок бугаїв: племінна цінність бугаїв-батьків за надоєм зросла зі +245,3 кг у 2009 році до +540,4 кг у 2014 році; племінна цінність бугаїв-батьків за сумарною кількістю молочного жиру за лактацію – збільшилася з +10,2 кг до +29,7 кг. Здійснено кореляційний аналіз зв’язків між різними показниками племінної цінності бугаїв-батьків і надоями їхніх дочок. Встановлено, що фактичні надої первісток у ФГ «Альфа» найбільше (коефіцієнти кореляції r вищі за 0,8) і найвірогідніше (p<0,001) залежали від середніх надоїв і кількості молочного жиру дочок бугаїв у стадах, на яких проводили оцінювання племінної цінності цих бугаїв. Суттєвим (r=0,675) і вірогідним (p<0,01) зв’язком із фактичним надоєм первісток (дочок цих плідників) у ФГ «Альфа» характеризувалася також племінна цінність бугая-батька за кількістю молочного жиру. Дисперсійним аналізом впливу методу оцінювання племінної цінності бугаїв-плідників (BV, ETA, ZW, ДРВ, РПЦ) на фактичні надої їхніх дочок за першу лактацію встановлено, що цей вплив був вірогідним (p=0,001), а ступінь впливу становив η2 = 0,59. Статистично значущі різниці здебільшого спостерігали між надоями первісток, батьки яких оцінені за кордоном і в Україні. Найбільшу різницю за фактичними надоями зафіксовано між дочками бугаїв, оцінених за передавальною здатністю методом ETA (Канада) і методом «дочки-ровесниці (ДРВ)» в Україні. Ця різниця становила 2640 кг молока (p<0,01) на користь первісток від канадських бугаїв.

Ключові слова: бугаї-плідники, племінна цінність, молочна продуктивність, дочки бугаїв, надій, селекційний індекс, метод оцінювання.

  1. Polupan, Ju.P., Gladij, M.V., Pryjma, S.V., Germanchuk, S.G., Basovs'kyj, D.M., Sydorenko, O.V., Romanova, O.V. (2022). Catalog of bulls of dairy and milk-meat breeds for reproduction of the brood stock in 2022. Kyiv, 446 p. Available at:https://minagro.gov.ua/storage/app/uploads/public/620/4c0/db9/6204c 0db9527c093809593.pdf (in Ukrainian)
  2. Sen, O., Ruban, S., Getya, A., Nesterov, Y. (2014). Current state and future outlook for development of the milk and beef sectors in Ukraine. Cattle husbandry in Eastern Europe and China, EAAP publication. no. 135, pp. 169–179. DOI:10.3920/978-90- 8686-785-1_13
  3. Majboroda, M. M., Germanchuk, S. G., Polupan, Ju. P., Basovs'kyj, D. M. (2019). Methodology for calculating the breeding value of bulls, cows and young animals and their selection according to breeding indices. Chubinske, 20 p. Available at:http://digest.iabg. org.ua/images/digest/2019/051219.pdf (in Ukrainian)
  4. Bashchenko, M.I., Polupan, Yu. P., Reznikova, N. L., Bazishina, I. V. (2016). Methods of evaluating the value of genetic resources of animals. Herald of Agrarian Science, no. 12, pp. 5–10. DOI:10.31073/ agrovisnyk201612-01 (in Ukrainian)
  5. Description of national genetic evaluation systems, United States of America. Production (milk, fat, protein) (2014). Interbull Code of Practice. Status as of. 2014-09-02, 5 p.
  6. Hazel, L.N. (1943). The genetic basis for constructing selection index. Genetics, no. 6, pp. 476–490.
  7. Van der Linde, R. (2003). Distinct variations in total merit indexes. Veepro Magazine, Vol. 51, 9 p.
  8. Danshyn, V.O., Ruban, S.Ju., Afanasenko, V.Ju. (2017). Evaluation of breeding value of breeding bulls and dairy cows. Biology of animals. Vol. 19, no. 1, pp. 44–53. Available at:http://nbuv.gov.ua/UJRN/ bitv_2017_ 19_1_8. (in Ukrainian)
  9. VanRaden, P.M. (2004). Invited Review: Selection on Net Merit to Improve Lifetime Profit. J. Dairy Sci., Vol. 87 (10), pp. 3125–3131. DOI:10.3168/jds.s0022-0302(04)73447-5
  10. Danshyn, V.O., Ruban, S.Ju., Fedota, O.M., Mitioglo, L.M., Borshh, O.O. (2016). Estimation of the breeding value of breeding bulls of dairy breeds. Technology of production and processing of animal husbandry products. no. 2. Available at:https://tvppt.btsau.edu.ua/sites/all/ modules/pubdlcnt/pubdlcnt.php?fid=326 (in Ukrainian)
  11. Boettcher, P.J., Van Doormaal, Brian. (2012). Tools for selection for functional traits in Canada. Accessed. Available at:http://www.cdn.ca/document. php?id=72.
  12. Your Index. Your Animal Evaluation System. (2012). Online. Available at:lic.co.nz/pdf/ yourindex. pdf. Accessed Apr, 2012, 37 p.
  13. Faid-Allah, E. (2018). Estimating breeding values for milk production and mastitis traits for Holstein cattle in Egypt. JITV, no. 23(4), pp. 159–167. DOI:10.14334/jitv.v23i4.1845
  14. Baranova, N.S., Velichko, I.I. (2013). The use of selection indices in the complex assessment of bull producers of the Kostroma breed. Modern problems of science and education. no. 2, pp. 3–8. (in Ukrainian)
  15. Bengtsson, C., Stålhammar, H., Strandberg, E., Eriksson, S., Fikse, W.F. (2020). Association of genomically enhanced and parent average breeding values with cow performance in Nordic dairy cattle. Journal of Dairy Science, Vol. 103, Issue 7, pp. 6383–6391. DOI:10.3168/jds.2019-17963
  16. Shablya, V., Synytska, O. (2014). Breeding index of lifetime profit of breeding bulls of dairy breeds. Animal husbandry of Ukraine. no. 3–4, pp. 36–39. (in Ukrainian)
  17. Ruban S.Yu., Danshin V.O., Fedota O.M. (2016). World experience and prospects of using genomic selection in dairy cattle breeding. Biology of animals. Vol. 18, no. 1, pp. 117–125. (in Ukrainian)
  18. Legarra, A., Christensen, O.F., Aguilar, I., Misztal, I. (2014). Single Step, a general approach for genomic selection. Livest. Sci. Vol. 166, pp. 54–65.
  19. Shablia, V.P. (2018). Comparative assessment of feed preparation technologies for Ukrainian breeds of dairy cows. Boletim de Indústria Animal. Instituto de Zootecnia, Nova Odessa, Brasil. Vol. 75, pp. 1–10. DOI:10. 17523/bia.2018.v75.e1424
  20. Ruban, S.Y., Perekrestova, A.V., Shablia, V.P., Bochkov, V.M. (2018). Feed conversion efficiency in different groups of dairy cows. Ukrainian Journal of Ecology, Vol. 8, pp. 124–129. DOI:10.15421/2018_196 (in Ukrainian)
  21. Ducrocq, V., Wiggans, G. (2015). Genetic improvement in dairy cattle. The genetics of cattle. 2nd ed. Edited by D. J. Garrick and A. Ruvinsky. CABI International, pp. 371–396.
  22. Danets, L.M., Tkachova, I.V., Shablya, V.P. (2020). The influence of live weight during rearing on the duration of productive use of Ukrainian black-spotted dairy cows of different bloodlines according to the Holstein breed. Animal husbandry and food technologies. Vol. 11, no. 2. pp. 16–27.
ДолученняРозмір
PDF icon shablia_2_2022.pdf469.8 КБ