Ви є тут

РІВЕНЬ ПРОДУКТИВНОСТІ ШВІЦЬКИХ КОРІВ У ДРУГУ ЛАКТАЦІЮ, ЯК ПОКАЗНИК АДАПТАЦІЇ ДО ПРОМИСЛОВОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА В СТЕПОВІЙ ЗОНІ УКРАЇНИ

Викладено матеріали досліджень функціональної активності організму та рівня молочної продуктивності швіцьких корів Австрійського екологічного походження в умовах промислового комплексу в Степовій зоні України. Доведено, що функціональна активність лактуючого організму швіцьких корів ІІ групи у другу лактацію, які були завезені нетелями з Австрії восени, найвища і знаходиться на рівні 29,1 кг молока в розрахунку на одну добу повної лактації та 32,0 кг в перерахунку на 305 діб лактації, що у 4 % молоці становить відповідно 29,3 і 32,1 кг. При цьому, інтенсивність фізіологічної активності лактуючого організму швіцьких корів суттєво вища у перші 10 місяців лактації.

Встановлено, що у швіцьких корів ІІ групи в жорстких умовах експлуатації рівень молочної продуктивності за лактаційний період становить 10338,8 кг, що лише незначно перевищує (+5,25 %) показник аналогів І групи, завезених з Австрії нетелями навесні, але вище значення контрольних корів ІІІ групи (завезених із Сумської обл.)
на 16,37 % (Р<0,001). В молоці корів ІІ групи масова частка жиру знаходиться на рівні 4,03 %, а білка – 3,47 %. Ось тому продукція молочного жиру за лактацію становить 416,6 кг, а білка – 358,6 кг, що більше показника тварин ІІІ (контрольної) групи відповідно на 20,2 і 17,1 % (Р<0,001).

Умови експлуатації промислового комплексу в Степовій зоні України цілком комфортні для корів швіцької породи, тому адаптація проходить досить легко, що проявляється у високому рівні удою та якості молока за лактаційний період.

Ключові слова: швіцька порода, корови, лактація, удій, жирність та білковомолочність, фізіологічна активність організму.

1. West J.W. Effects of heat-stress on production in dairy cattle / J.W. West // Journal of Dairy Science. – 2003. – Vol. 86. – P. 2131–2144.

2. Жукорський О.М. Оцінка біокліматичних умов для великої рогатої худоби в літній період через індекси термального стресу / О.М. Жукорський // Вісник аграрної науки. – 2010. – № 2. – С. 37–40.

3. Семенда О.В. Формування стійкої кормової бази як елемента інтенсифікації молочного скотарства / О.В. Семенда // Економіка та управляння АПК: зб. наук. праць Білоцерків. нац. аграр. ун-ту. – Біла Церква, 2011. – Вип. 6 (89). – С. 153–156.

4. Яковлєва А.О. Проблеми та основні напрямки ефективного виробництва молока в Черкаській області / А.О. Яковлева // Зб. наук. праць Кіровоград. нац. техн. ун-ту. Екон. науки. – Кіровоград: КНТУ, 2012. – Вип. 22, ч. ІІ. – 470 с.

5. Герасимчук А.В. Оцінка неспецифічної природної резистентності, як фактора консолідації продуктивності, репродуктивних якостей та життєздатності тварин / А.В. Герасимчук // Розведення і генетика тварин. – 1999. – Вип. 31–32. – С. 37–38.

6. Забродин В.А. Уровень естественной резистентности крупного рогатого скота айрширской породы в Карелии / В.А. Забродин, О.В. Решетникова, А.С. Спящий // Вестник Рос. акад. с.-х. наук. – М., 2004. – № 1. – С. 65–66.

7. Федорович Є.І. Західний внтутрішньопородний тип української чорно-рябої молочної породи: господарсько-біологічні та селекційно-генетичні особливості / Є.І. Федорович, Й.З. Сірацький. – К.: Наук. світ, 2004. – 385 с.

8. Doherty W.S. A note on activity monitoring as a supplement to estrus detection methods for dairy goats / W.S. Doherty, E.O. Price, L.S. Katz App. // Behavior science. – 1987. – № 17. – Р. 347–349.

9. Evalution of timed insemination during summer heat stress in lactating dairy cattle / R.L. Delasota, J.M. Barke, C.A. Risco, E. Moreira // Theriogenology. – 1998. – № 49. – P. 761–770.

10. Овсянников А.И. Основы опытного дела в животноводстве / А.И. Овсянников. – М.: Колос, 1976. – 304 с.

11. Викторов П.И. Методика и организация зоотехнических опытов / П.И. Викторов, А.А. Менькин. – М.: Агропромиздат, 1991. – 112 с.

12. Дунин И.М. Сборник правовых и нормативных актов к Федеральному закону “О племенном животноводстве” / И.М. Дунин. – М.: Изд-во ВНИИплем., 2000. – Вып. 2. – С. 71–79.

13. Кембелл Дж.Р. Прoизводство молока / Дж.Р. Кембелл, Р.Т. Маршал; пер. с англ. М.Н. Барабанщикова, В.Р. Зельнера, Д.В. Карликова [и др.]; под ред. и с предисл. Н.В. Барабанщикова, А.П. Бегучева. – М.: Колос, 1980. – 670 с.

14. Калашников А.П. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: Справочное пособие / А.П. Калашников, В.И. Фисинин, Н.И. Клейменов. – М.: АПП Джатар, 2003. – 456 с.

15. Меркурьева Е.К. Генетика с основами биометрии / Е.К. Меркурьева. – М.: Колос, 1983. – 423 с.

ДолученняРозмір
PDF icon 2016_2_pishchan_ua.pdf388.27 КБ