Ви є тут

BEE STIMULATION TO FORM PROTEIN FOOD RESERVES

Досліджено різні способи стимуляції бджіл до закладання білкового корму при використанні штучних стільників. Доведено, що використання штучного стільника для отримання перги, за умови додаткової обробки його елементів воском і медовою ситою, не стимулює бджіл до закладки та переробки в осередках білкового корму. Визначено, що при безпосередній участі робочих бджіл у формуванні запасів перги, мало місце найбільше споживання білкового корму. Це вказує, що робочі бджоли використовують для власних потреб свіжопринесену обніжку в період її активної заготовки. Встановлено, що ефективним способом стимуляції бджіл до переробки обніжки в пергу є разове ущільнення її в штучних стільниках з подальшою обробкою верхнього шару корму медом. Такий спосіб стимулює бджіл до формування запасів перги і знижує їх активність використання білкового корму з осередків штучних стільників. Імовірно, що обробка ущільненої обніжки медом пригнічує у бджіл потребу використовувати білковий корм, переорієнтовуючи їх із заповнених осередків на інші стільники гнізда родини, де є ділянки, на яких сконцентровані запаси перги.

Ключові слова: етологія бджіл, бджолина обніжка, перга, штучний стільник, секції стільника, робочі бджоли, осередки, бджолині сім'ї, стимуляція.

 

  1. Бровaрський В.Д., Величко С.М., Колесник A.Й. Морфологічні ознаки перги: наукові доповіді НУБіП України. 2013-1. (37). 9 с. URL: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2013_1/13bvd.pdf
  2. Бровaрський В.Д., Бріндзa Ян, Величко C.М. Промисловa технологія одержaння перги: методичні рекомендації. К.: Редaкція НУБіП Укрaїни, 2015. 22 с.
  3. Бровaрський В.Д., Бріндзa Я., Колесник A.Й., Величко С.М., Григор’єва О.В. Амінокислотний склад перги за різних температурних режимів висушування: матеріали Першої Міжнародної наукової конференції «Нетрадиційні, нові і забуті види рослин: наукові і практичні аспекти культивування». К.: Книгоноша. 2013. С. 370–374.
  4. Бровaрський В.Д., Величко С.М. Біохімічний склад перги в умовах лісостепу України: матеріали Міжнародної науково-практичної заочної конференції " Плодові, лікарські, технічні, декоративні рослини: актуальні проблеми інтродукції, біології, селекції, технології культивування". Київ: 2014, С. 55–58.
  5. Бровaрський В.Д., Бріндзa Я., Колесник A.Й., Величко С.М. Біохімічні процеси в перзі зa різних умов обробки тa тривaлого зберігання: мaтеріaли Міжнaродної міждисциплінaрної нaуково-прaктичної конференції «Водa і здоров’я людини», Ужгород: ТДВ Пaтент. 2013. С. 232–235.
  6. Броварський В., Бріндза Ян, Величко С.М., Адамчук Л.О. Технологічні аспекти виробництва перги, як біологічно–активного продукту: збірник праць ІХ Міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції «Сучасні аспекти збереження здоров’я людини». Ужгород. 2016. С. 66–68.
  7. Броварський В.Д., Бринза Я., Колесник А.Й., Величко С.М. Вплив висушування на якість перги. Вісник Житомирського національного агроекологічного університету (Науково-теоретичний збірник), 2014, Том 23, № 2 (44). С. 205–209.
  8. Броварський В.Д., Бріндза Ян, Отченашко В.В., Повозніков М.Г., Адамчук Л.О. Методика дослідної справи у бджільництві. Київ: Видавничий дім «Вінніченко», 2017. 166 с.
  9. Броварський В.Д., Бринза Ян, Величко С.М., Адамчук Л.О., Колесник А.Й. Нове у технології одержання перги. Аграрна наука, освіта, виробництво: європейський досвід для України: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 17–18 листоп. 2015 р. Житомир: ЖНАЕУ, 2015. С. 280–286.
  10. Величко С.М. Апробація різних способів стимуляції бджіл до закладання білкових запасів корму у штучний стільник. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. К.: НУБіП України. 2015, № 223. С. 25–35.
  11. Лебедев В.И., Кубрак Л.И. К технологии заготовки перги питерапия сегодня. Рыбное, 1997. № 5. С. 51–53.
  12. Некрашевич В.Ф., Каширин Д.Е., Винокуров C.B. Извлечение перги из пчелиных сотов. Пчеловодство. 2002. №5. С. 48–50.
  13. Штучний стільник для виробництва перги: пат. 71320 Україна: МПК A01K 47/04, A01K 59/00. № 15417; заявл. 26.12.2011; опубл. 10.07.2012, Бюл. № 13.
  14. Пшеслaвський A. Пергa. К.: Видaвництво «Пaсікa», 2010. 80 с.
  15. Brindza J., Schubertova Z., Velichko S., Kreft I., Ivanišova E. Brindza J., Schubertova Z., Velichko S., Kreft I., Ivanišova E. Thee valuation of bee bread quality. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. К.: НУБіП України. 2015, № 223. С. 25–35.
  16. Brovarskiy V., Velichko S.M., Brindza J. Etology of Bees in the Formation of Protein Feed Stocks. Agrobiodiversity for improving nutrition, health and life guality, Nitra, 2015. Part I. P. 65–68.
  17. Hryniewicka M. LC/MS/MS analysis of α‐tocopherol and coenzyme Q 10 content in lyophilized royal jelly, beebread and drone homogenate. Journal of Mass Spectrometry 51.11. 2016. Р. 1023–1029.
  18. Ivanišová E., Kačániová M., Frančáková H., Petrová J., Hutková J., Brovarskiy V., Velychko S., Adamchuk L., Schubertová Z., Musilová J.Bee bread – perspective source of bioactive compounds for future. Potravinarstvo® Scientific Journal for Food Industry, vol. 9, 2015, no. 1, p. 592-598. doi: 10.5219/558
  19. Kubik L., Brindza Ján, Brovarskiy V., Velychko S. Perga under compressive loading perga pri dejstvu pritisnog opterećenja. Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2017. No 21. Р. 23–26.
  20. Shevtsova T., Bleha R., Kyselka J., Synytsya A., Brindza J., Brovarskyi V., Filip V. Beeb readas food product: microbial back ground, microscopic and spectros copicevalua tion. SBORNÍKPŘÍSPĚVKŮ XLVI. Symposium onových směrech výrobyahodn ocení potravin (23.-25. 5. 2016 Skalský Dvůr). Ústavana lýzypotrav inavýživy, VŠCHT v Praze. Výykumný ústavpotravinářský Praha, v.v.i. 2016. Р. 113–118.
  21. Velichko S., BrovarskiyV., Brindza Jan. Rationale Technology For Obtaining of Beebread. XXXXIII International Apicultural Gongress Apimondia. 29 September–4 Oktober 2013 (Kyiv, Ukraine). P. 322–323.

 

ДолученняРозмір
PDF icon velychko_1_2018.pdf230.12 КБ