Ви є тут
Особливості формування стад за бета- та капа-казеїном молочної худоби різних порід
У молочному скотарстві велику увагу приділяють показникам якості та технологічності молока. На ці показники істотний вплив мають білки молока. Тому метою цих досліджень є оцінка ефективності створення молочних стад вітчизняних порід молочної худоби, які характеризуються бажаними генотипами за бета- та капа-казеїном. Для виконання поставлених завдань проведено генотипування корів української бурої молочної, сумського внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної, симентальської та лебединської порід. Визначення поліморфізму гену капа-бета-казеїну проводили в генетичній лабораторії Інституту фізіології ім. Богомольця НАН за допомогою молекулярно-біологічного аналізу розпізнавання алелів методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у реальному часі. У результаті проведених досліджень встановлено, що тварини лебединської та української бурої молочної порід мають вищі значення частоти бажаного генотипу ВВ капа-казеїну. Як наслідок, для них характерна і вища частота алеля В. Понад 50 % тварин симентальської породи мають гетерозиготний генотип АВ. Більшу частоту гомозиготного генотипу АА та алеля А мають тварини сумського внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи. Для тварин української бурої молочної породи характерна найбільша частота генотипу А2А2 та алеля А2 бета-казеїну. Дещо нижчу частоту мають тварини симентальської породи, для яких також характерна найбільша частота гетерозиготного генотипу А1А2. Гомозиготний генотип А1А1 частіше зустрічається у тварин сумського внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи. Використовуючи принципи моделі створення стада з бажаним генотипом, яку запропоновано Mencarini IRetall, встановлено, що при тестуванні всього маточного поголів’я, осіменіння його спермою гомозиготних плідників з генотипом А2А2, випадковому вибракуванні корів на рівні 22 % для створення стад з бажаними генотипами української бурої молочної, симентальської та лебединської порід, відповідно необхідно 9‒10 років. Для скорочення строків створення стад необхідно збільшити відсоток вибракування корів та паралельно вибраковувати тварин з небажаними генотипами.
Ключові слова: генотип, казеїн, плідник, селекція, алель.
- Anggraenia, A., Sumantrib, C., Farajallahc, A., Andreasd, E. (2010). Kappa-Casein Genotypic Frequencies in Holstein-Friesian Dairy Ca le in West Java Province. Media Peternakan, no. 33 (2), pp. 61–67.
- Bezdíček, J. (2007). Allele and genotype frequencies of milkprotein kappa-casein (CSN3) in artifical insemination bulls of Czech fleckvieh and holstein breed. Sborník mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v brně. no.5, рp. 17–22.
- Bisutti, V., Pegolo, S., Giannuzzi, D., Mota, L., Vanzin, A., Toscano, A., Trevisi, E., Ajmone P. Marsan, M., Brasca, A. Cecchinato. (2022). The β-casein (CSN2) A2 allelic variant alters milk protein profile and slightly worsens coagulation properties in Holstein cows. Journal of Dairy Science, no. 105 (5).
- Botaro, B., Vinícius, Y., Simões, C. (2009). Effect of the kappa-casein gene polymorphism, breed and seasonality on physicochemical characteristics, composition and stability of bovine milk. Revista Brasileira de Zootecnia. no. 38 (12), pp. 2447–2454.
- Deb, R., Singh, U., Kumar, S., Singh, R., Sengar, G., Sharma, A. (2014). Genetic polymorphism and association of kappa-casein gene with milk production traits among Frieswal (HF × Sahiwal) cross breed of Indian origin. Journal of Veterinary Research, Shiraz University IJVR, no. 15 (4), pp. 406–408.
- Gallinat, J., Qanbari, S., Drögemüller, C., Pimentel, E., Thaller, G., Tetens, J. (2013). DNA-based identification of novel bovine casein gene variants. J. Dairy Sci., no. 96 (1), pp. 699–709.
- Giribaldi, M. Lamberti, C., Cirrincione, S.,Giuffrida, M.G., Cavallarin, L. (2022). A2 Milkand BCM-7 Peptideas Emerging Parameters of Milk Quality. Front. Nutr. no. 9.
- Gustavsson, F., Buitenhuis, A., Johansson, M., Bertelsen, H., Glantz, M., Poulsen, N. (2013). Effects of breed and casein genetic variants on protein profile in milk from Swedish Red, Danish Holstein, and Danish Jersey cows. J. Dairy Sci., no. 97, pp. 3866–3877.
- Klauzinska, M., Siadkowska, E., Grochowska, R. (2001). Polymorphism of molecular-genetic systems in the Polish red cattle. Tsitol Genet. no. 35 (1), pp. 58–60. DOI:10.31080/ASVS. 2022.04.0429
- Ladyka, V., Drevytska T., Pavlenko J., Skliarenko Y., Lahuta T., Drevytskyi O., Dosenko V. (2022). Evaluation of cow genotypes by kappa-casein of dairy breeds. Acta fytotechn zootechn. no. 25,(1) pp. 1–6. (in Ukrainian) Ladyka, V., Pavlenko, Y. Sklyarenko Y. (2021). Usodelpolimorfismodel gen de la β-caseína en términos de preservación del ganado lechero marrón. Arch. Zootec. no. 70(269), pp. 88–94. (in Ukraine)
- Lateef, Y.M., Hamad, R. (2019). Effect of mutation site of k-casein gene on protein quantity, composition, and other milk constituents in Holstein cows. J. Pharm. Sci., no. 11(2), pp. 398–401.
- Leveziel, H., Metenier, L., Mahe, M. (1988). Identification of the two common alleles of the bovine k-casein locus by the RFLP technicue, using the enzyme Hind III. Genet. Sel. Evol. no. 20, 247 p.
- Mencarini, I.R., Woodford, K.B., Old, K.M. (2013). Comparing herd selection strategies for A2 beta-casein. Proceedings of the NewZealand Society of Animal Production. no. 73, pp.149–154.
- Poulsen, N., Glantz, M., Rosengaard, N., Paulsson, M., Larsen, L. (2017). Comparison of milk protein composition and rennet coagulation properties in native Swedish dairy cow breeds and high-yielding Swedish Red cows. J. Dairy Sci., no. 100, pp. 8722– 8734.
- Reddy, B., Lokavya, R. (2022). The Science of A1 & A2 Milk: Decoding the Enigma. Acta Scientific Veterinary Sciences. no. 4.7, pp. 54–60.
- Sebastiani, C., Arcangeli, C., Torricelli, M., Ciullo, M., D’avino, N., Cinti, G., Fisichella, S., Biagetti, M. (2022). Marker-assisted selection of dairy cows for β-casein gene A2 variant. Italian Journal of Food Science, 34 (2), pp. 21–27.
- Vigolo, V., Franzoi, M., Cendron, F., Salvadore, G., Penasa, M., Cassandro, M., Marchi, M.De. (2022). Characterization of the genetic polymorphism linked to the β-casein A1/A2 alleles using different molecular and iochemical methods. Journal of Dairy Science, no. 105 (11).
- Vitte, K., Kerziene, S., Klementavičiūtė, J., Vitte, M., Mišeikienė, R., Kudlinskienė, L., Čepaitė, J., Dilbiene, V., Stankevičius, R. (2022). Relationship of β-casein genotypes (A1A1, A1A2 and A2A2) to the physicochemical composition and sensory characteristics of cows’ milk. Journal of Applied Animal Research, no. 50, 1, pp.161–166.
- Zepeda-Batista, J., Saavedra-Jiménez, A., Ruíz-Flores, А., Núñez-Domínguez, R., RamírezValverde, L. (2017). Potential influence of κ-casein and β-lactoglobulin genes in genetic association studies of milk quality traits. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, no. 30 (12), pp. 1684–1688.
Долучення | Розмір |
---|---|
ladyka_2_2022.pdf | 443.17 КБ |