Ви є тут

Особливості формування стад за бета- та капа-казеїном молочної худоби різних порід

У молочному скотарстві велику увагу приділяють показникам якості та технологічності молока. На ці показники істотний вплив мають білки молока. Тому метою цих досліджень є оцінка ефективності створення молочних стад вітчизняних порід молочної худоби, які характеризуються бажаними генотипами за бета- та капа-казеїном. Для виконання поставлених завдань проведено генотипування корів української бурої молочної, сумського внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної, симентальської та лебединської порід. Визначення поліморфізму гену капа-бета-казеїну проводили в генетичній лабораторії Інституту фізіології ім. Богомольця НАН за допомогою молекулярно-біологічного аналізу розпізнавання алелів методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у реальному часі. У результаті проведених досліджень встановлено, що тварини лебединської та української бурої молочної порід мають вищі значення частоти бажаного генотипу ВВ капа-казеїну. Як наслідок, для них характерна і вища частота алеля В. Понад 50 % тварин симентальської породи мають гетерозиготний генотип АВ. Більшу частоту гомозиготного генотипу АА та алеля А мають тварини сумського внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи. Для тварин української бурої молочної породи характерна найбільша частота генотипу А2А2 та алеля А2 бета-казеїну. Дещо нижчу частоту мають тварини симентальської породи, для яких також характерна найбільша частота гетерозиготного генотипу А1А2. Гомозиготний генотип А1А1 частіше зустрічається у тварин сумського внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи. Використовуючи принципи моделі створення стада з бажаним генотипом, яку запропоновано Mencarini IRetall, встановлено, що при тестуванні всього маточного поголів’я, осіменіння його спермою гомозиготних плідників з генотипом А2А2, випадковому вибракуванні корів на рівні 22 % для створення стад з бажаними генотипами української бурої молочної, симентальської та лебединської порід, відповідно необхідно 9‒10 років. Для скорочення строків створення стад необхідно збільшити відсоток вибракування корів та паралельно вибраковувати тварин з небажаними генотипами.

Ключові слова: генотип, казеїн, плідник, селекція, алель.

 

 

 

  1. Anggraenia, A., Sumantrib, C., Farajallahc, A., Andreasd, E. (2010). Kappa-Casein Genotypic Frequencies in Holstein-Friesian Dairy Ca le in West Java Province. Media Peternakan, no. 33 (2), pp. 61–67.
  2. Bezdíček, J. (2007). Allele and genotype frequencies of milkprotein kappa-casein (CSN3) in artifical insemination bulls of Czech fleckvieh and holstein breed. Sborník mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v brně. no.5, рp. 17–22.
  3. Bisutti, V., Pegolo, S., Giannuzzi, D., Mota, L., Vanzin, A., Toscano, A., Trevisi, E., Ajmone P. Marsan, M., Brasca, A. Cecchinato. (2022). The β-casein (CSN2) A2 allelic variant alters milk protein profile and slightly worsens coagulation properties in Holstein cows. Journal of Dairy Science, no. 105 (5).
  4. Botaro, B., Vinícius, Y., Simões, C. (2009). Effect of the kappa-casein gene polymorphism, breed and seasonality on physicochemical characteristics, composition and stability of bovine milk. Revista Brasileira de Zootecnia. no. 38 (12), pp. 2447–2454.
  5. Deb, R., Singh, U., Kumar, S., Singh, R., Sengar, G., Sharma, A. (2014). Genetic polymorphism and association of kappa-casein gene with milk production traits among Frieswal (HF × Sahiwal) cross breed of Indian origin. Journal of Veterinary Research, Shiraz University IJVR, no. 15 (4), pp. 406–408.
  6. Gallinat, J., Qanbari, S., Drögemüller, C., Pimentel, E., Thaller, G., Tetens, J. (2013). DNA-based identification of novel bovine casein gene variants. J. Dairy Sci., no. 96 (1), pp. 699–709.
  7. Giribaldi, M. Lamberti, C., Cirrincione, S.,Giuffrida, M.G., Cavallarin, L. (2022). A2 Milkand BCM-7 Peptideas Emerging Parameters of Milk Quality. Front. Nutr. no. 9.
  8. Gustavsson, F., Buitenhuis, A., Johansson, M., Bertelsen, H., Glantz, M., Poulsen, N. (2013). Effects of breed and casein genetic variants on protein profile in milk from Swedish Red, Danish Holstein, and Danish Jersey cows. J. Dairy Sci., no. 97, pp. 3866–3877.
  9. Klauzinska, M., Siadkowska, E., Grochowska, R. (2001). Polymorphism of molecular-genetic systems in the Polish red cattle. Tsitol Genet. no. 35 (1), pp. 58–60. DOI:10.31080/ASVS. 2022.04.0429
  10. Ladyka, V., Drevytska T., Pavlenko J., Skliarenko Y., Lahuta T., Drevytskyi O., Dosenko V. (2022). Evaluation of cow genotypes by kappa-casein of dairy breeds. Acta fytotechn zootechn. no. 25,(1) pp. 1–6. (in Ukrainian) Ladyka, V., Pavlenko, Y. Sklyarenko Y. (2021). Usodelpolimorfismodel gen de la β-caseína en términos de preservación del ganado lechero marrón. Arch. Zootec. no. 70(269), pp. 88–94. (in Ukraine)
  11. Lateef, Y.M., Hamad, R. (2019). Effect of mutation site of k-casein gene on protein quantity, composition, and other milk constituents in Holstein cows. J. Pharm. Sci., no. 11(2), pp. 398–401.
  12. Leveziel, H., Metenier, L., Mahe, M. (1988). Identification of the two common alleles of the bovine k-casein locus by the RFLP technicue, using the enzyme Hind III. Genet. Sel. Evol. no. 20, 247 p.
  13. Mencarini, I.R., Woodford, K.B., Old, K.M. (2013). Comparing herd selection strategies for A2 beta-casein. Proceedings of the NewZealand Society of Animal Production. no. 73, pp.149–154.
  14. Poulsen, N., Glantz, M., Rosengaard, N., Paulsson, M., Larsen, L. (2017). Comparison of milk protein composition and rennet coagulation properties in native Swedish dairy cow breeds and high-yielding Swedish Red cows. J. Dairy Sci., no. 100, pp. 8722– 8734.
  15. Reddy, B., Lokavya, R. (2022). The Science of A1 & A2 Milk: Decoding the Enigma. Acta Scientific Veterinary Sciences. no. 4.7, pp. 54–60.
  16. Sebastiani, C., Arcangeli, C., Torricelli, M., Ciullo, M., D’avino, N., Cinti, G., Fisichella, S., Biagetti, M. (2022). Marker-assisted selection of dairy cows for β-casein gene A2 variant. Italian Journal of Food Science, 34 (2), pp. 21–27.
  17. Vigolo, V., Franzoi, M., Cendron, F., Salvadore, G., Penasa, M., Cassandro, M., Marchi, M.De. (2022). Characterization of the genetic polymorphism linked to the β-casein A1/A2 alleles using different molecular and iochemical methods. Journal of Dairy Science, no. 105 (11).
  18. Vitte, K., Kerziene, S., Klementavičiūtė, J., Vitte, M., Mišeikienė, R., Kudlinskienė, L., Čepaitė, J., Dilbiene, V., Stankevičius, R. (2022). Relationship of β-casein genotypes (A1A1, A1A2 and A2A2) to the physicochemical composition and sensory characteristics of cows’ milk. Journal of Applied Animal Research, no. 50, 1, pp.161–166.
  19. Zepeda-Batista, J., Saavedra-Jiménez, A., Ruíz-Flores, А., Núñez-Domínguez, R., RamírezValverde, L. (2017). Potential influence of κ-casein and β-lactoglobulin genes in genetic association studies of milk quality traits. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, no. 30 (12), pp. 1684–1688.
ДолученняРозмір
PDF icon ladyka_2_2022.pdf443.17 КБ