Ви є тут

Порівняльний аналіз деяких фізико-хімічних показників плодів різних видів цитрусових

Історія цитрусових сягає тисячоліть, рослини походять із Південно-Східної Азії. Більшість сучасних сортів з роду Citrus є результатом тривалої селекції та схрещування трьох основних видів: мандарина, помело та цитрона. Популярність цитрусових зросла в останні десятиліття завдяки їх високій харчовій цінності та доступності. Сьогодні цитрусові є одними з найпоширеніших фруктів у світі, їх вирощують на всіх континентах, крім Антарктиди. Загальне світове виробництво цитрусових становить понад 161,8 млн т на рік. Мета дослідження полягала в оцінюванні фізико-хімічних властивостей свіжовичавлених соків цитрусових шляхом визначення таких показників, як активна та титрована кислотність, вміст вітаміну С, сухих розчинних речовин та індексів зрілості плодів. Проведено порівняльний аналіз рН свіжовичавлених соків різних видів з роду Citrus. Встановлено, що кислотність є варіабельним показником, який залежить від сортових особливостей, ступеня зрілості та зовнішніх факторів. Найнижчі значення рН зафіксовано у лайма та лимона – 2,76 та 2,84 відповідно, що корелює з їх вираженим кислим смаком. Апельсин, світі та мандарин характеризуються помірною кислотністю (3,78–3,66). Грейпфрут демонструє проміжний рівень кислотності з характерною гіркува тістю, що визначає його специфічні органолептичні властивості. Результати титрування продемонстрували, що сік лайма характеризується максимальним значенням титрованої кислотності (4,55 %) серед досліджених видів. Отримані дані підтверджують обернену кореляцію між об’ємом використаного титранту та величиною рН. Мінімальний показник реакції середовища зафіксовано у соку лайма, що відповідає його максимальній титрованій кислотності. Натомість у соку апельсина спостерігається протилежна тенденція: максимальний показник рН та мінімальний об’єм титранту, що свідчить про його найнижчу титровану кислотність серед досліджених зразків. Вміст сухих розчинних речовин у досліджуваних фруктах коливався в межах 7,52–11,78 %. Сік апельсинів продемонстрував максимальну концентрацію цих речовин (11,78 %). Кореляційний аналіз виявив статистично значущий зв’язок між кислотністю середовища та вмістом аскорбінової кислоти. Індекс BrimA показав високу кореляцію з умістом сухих розчинних речовин i цукрово-кислотним співвідношенням.  Вміст вітаміну С у досліджених зразках цитрусових варіював у межах від 26,21 до 57,25 мг/100 см³. Найвищий вміст аскорбінової кислоти спостерігали в апельсинах, він удвічі перевищував показники мандаринів. Лимони містили на 38 % більше вітаміну С порівняно з лаймом. Концентрація вітаміну С в грейпфруті та світі була практично однаковою.

Ключові слова: цитрусові, фізико-хімічні показники, активна та загальна кислотність, вміст сухих розчинних речовин, аскорбінова кислота, індекси зрілості плодів.

  1. Abakpa, G.O., Adenaike, O. (2021). Antioxidant compounds and health benefits of citrus fruits. European journal of nutrition & food safety, 13 (2), pp. 65–74. DOI:10.9734/ejnfs/2021/v13i23 0376.
  2. Addi, M., Elbouzidi, A., Abid, M., Tung munnithum, D., Elamrani, A., Hano, C. (2021). An overview of bioactive flavonoids from citrus fruits. Applied Sciences, 12 (1), 29 p. DOI:10.3390/app12010029.
  3. Al-Juhaimi, F.Y., Ghafoor, K.A. (2013). Bioactive compounds, antioxidant and physico-chemical properties of juice from lemon, mandarin and orange fruits cultivated in Saudi Arabia. Pak. J. Bot., 45 (4), pp. 1193–1196.
  4. Aslan, M.N., Sukan-Karaçağıl, B., Acar-Tek, N. (2024). Roles of citrus fruits on energy expendi ture, body weight management, and metabolic bio markers: a comprehensive review. Nutrition Reviews, 82 (9), pp. 1292–1307. DOI:10.1093/nutrit/nuad116.
  5. Budiarto, R., Mubarok, S., Sholikin, M. M., Sari, D. N., Khalisha, A., Sari, S. L., Adli, D. N. (2024). Vitamin C variation in citrus in response to genotypes, storage temperatures, and storage times: A systematic review and meta-analysis. Heliyon, 10, pp. 1–17. DOI:10.1016/j.heliyon.2024.e29125.
  6. Crook, J., Horgas, A., Yoon, S.J., Grundmann, O., Johnson-Mallard, V. (2021). Insufficient vitamin C levels among adults in the United States: results from the NHANES surveys, 2003–2006. Nutrients, 13 (11), 3910 p. DOI:10.3390/nu13113910.
  7. Czech, A., Zarycka, E., Yanovych, D., Zasad na, Z., Grzegorczyk, I., Kłys, S. (2020). Mineral content of the pulp and peel of various citrus fruit cultivars. Biological Trace Element Research, 193, pp. 555–563. DOI:10.1007/s12011-019-01727-1.
  8. Dadwal, V., Joshi, R., Gupta, M. (2022). A comparative metabolomic investigation in fruit sections of Citrus medica L. and Citrus maxima L. detecting potential bioactive metabolites using UH PLC-QTOF-IMS. Food Research International, 157. DOI:10.1016/j.foodres.2022.111486.
  9. Guo, H., Zheng, Y.J., Wu, D.T., Du, X., Gao, H., Ayyash, M., Gan, R.Y. (2023). Quality evaluation of citrus varieties based on phytochemical profiles and nutritional properties. Frontiers in Nutrition, 10. DOI:10.3389/fnut.2023.1165841.
  10. Hamid, S., Sharma, K., Kumar, K., Thak ur, A. (2024). Types and Cultivation of Citrus Fruits. In Citrus Fruits and Juice: Processing and Quality Profiling; Springer: Singapore, pp. 17–43. DOI:10.1007/978-981-99-8699-6_2.
  11. Hussain S.B., Shi C.Y., Guo L.X., Kam- ran H.M., Sadka A., Liu Y.Z. (2017). Recent advances in the regulation of citric acid metabolism in citrus fruit. Crit. Rev. Plant Sci., 36, pp. 241–256. DOI:10.1 080/07352689.2017.1402850.
  12. Ismail, A.Y., Nainggolan, M.F., Aminudin, S., Siahaan, R.Y., Dzulfannazhir, F., Sofyan, H.N. (2024). Characterization of chemical composition of eco-enzyme derived from banana, orange, and pine apple pineapple peels. Brazilian Journal of Biology, 84. DOI:10.1590/1519-6984.286961.
  13. Jaywant, S.A., Singh, H., Arif, K.M. (2022). Sensors and instruments for brix measurement: A review. Sensors, 22 (6), 2290 p.
  14. Junior, C.M. S., Silva, S.M.C., Sales, E.M., da Silva Velozo, E., Dos Santos, E.K.P., Canu- to, G.A.B., Biegelmeyer, R. (2023). Coumarins from Rutaceae: Chemical diversity and biological activities. Fitoterapia, 168. DOI:10.1016/j.fitote.2023.105489.
  15. Kalita, B., Roy, A., Annamalai, A., Lak- shmi, P.T.V. (2021). A molecular perspective on the taxonomy and journey of Citrus domestication. Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics, 53. DOI:10.1016/j.ppees.2021.125644.
  16. Khan, U.M., Sameen, A., Aadil, R.M., Sha hid, M., Sezen, S., Zarrabi, A., Butnariu, M. (2021). Citrus Genus and Its Waste Utilization: A Review on Health‐Promoting Activities and Industrial Application. Evidence‐Based Complementary and Alterna tive Medicine, 1. DOI:10.1155/2021/ 2488804.
  17. Khurshid, T., Creek, A., Sanderson, G., Zhao, X. (2024). Tree Performance, Yield, and Fruit Quality of ‘Valencia’Sweet Orange (Citrus sinensis L. Osbeck) Selections on New Poncirus trifoliata Root stocks. Horticulturae, 10 (4), 393 p. DOI:10.3390/horticulturae10040393.
  18. Kujawińska, M., Kawulok, I., Szczyrba, A., Grot, M., Bielaszka, A., Grajek, M. (2022). Vitamin C content in orange juices obtained by different methods. Journal of Education, Health and Sport, 12 (6), pp. 253–267. DOI:10.12775/JEHS.2022.12.06.025.
  19. Lachapelle M.Y., Drouin G. (2011). Inacti vation dates of the human and guinea pig vitamin C genes. Genetica, 139 (2), pp. 199–207. DOI:10.1007/s10709-010-9537-x.
  20. Lado J., Rodrigo J.M., Zacarias L.(2014). Maturity indicators and citrus fruit quality. Stewart Postharvest Rev., 2, pp. 1–6.
  21. Li, Z., Jin, R., Yang, Z., Wang, X., You, G., Guo, J., Pan, S. (2021). Comparative study on physicochemical, nutritional and enzymatic properties of two Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) varieties from different regions. Journal of Food Composition and Analysis, 95. DOI:10.1016/ j.jfca.2020.103614.
  22. Lu, X., Zhao, C., Shi, H., Liao, Y., Xu, F., Du, H., Zheng, J. (2023). Nutrients and bioactives in citrus fruits: Different citrus varieties, fruit parts, and growth stages. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 63 (14), pp. 2018–2041. DOI:10.1080/10408398.2021.1969891.
  23. Maheshwari, S., Kumar, V., Bhadauria, G., Mishra, A. (2022). Immunomodulatory potential of phytochemicals and other bioactive compounds of fruits: A review. Food Frontiers, 3 (2), pp. 221–238. DOI:10.1002/fft2.129.
  24. Ogundele, O.O., Bolade, M.K. (2021). Biochemical characteristics and antioxidant properties of citrus juice from lemon (citrus limon), lime (Citrus aurantifolia) and grapefruit (Citrus paradisi) as influenced by degree of ripening. Asian Food Science Journal, 20 (3), pp. 40–51. DOI:10.9734/afsj/ 2021/v20i330277.
  25. Paul, V., Singh, A., Pandey, R. (2010). Determination of Titrable acidity (TA). Post-Harvest Physiology of Fruits and Flowers, pp. 44–45.
  26. Saini, R.K., Ranjit, A., Sharma, K., Prasad, P., Shang, X., Gowda, K.G.M., Keum, Y.S. (2022). Bioactive compounds of citrus fruits: A review of composition and health benefits of carotenoids, flavonoids, limonoids, and terpenes. Antioxidants, 11 (2), 239 p. DOI:10.3390/antiox11020239.
  27. Satpathy, L., Pradhan, N., Dash, D., Baral, P.P., Parida, S.P. (2021). Quantitative determination of vitamin C concentration of common edible food sources by redox titration using iodine solution. Letters in Applied NanoBioScience, 10 (3), pp. 2361–2369. DOI:10.33263/LIANBS103.23612369.
  28. Sayago-Ayerdi, S., García-Martínez, D.L., Ramírez-Castillo, A.C., Ramírez-Concepción, H.R., Viuda-Martos, M. (2021). Tropical fruits and their co-products as bioactive compounds and their health effects: A review. Foods, 10 (8), 1952 p. DOI:10.3390/foods10081952.
  29. Sharma, Y., Popescu, A., Horwood, C., Hak endorf, P., Thompson, C. (2021). Prevalence of hypovitaminosis C and its relationship with frailty in older hospitalised patients: a cross-sectional study. Nutrients, 13 (6), 2117 p. DOI:10.3390/nu13062117.
  30. Silva, E., Arruda, H., Pastore, G., Meireles, M. (2020). Xylooligosaccharides chemical stability after high-intensity ultrasound processing of prebiotic orange juice. Ultrasonics sonochemistry, 63. DOI:10.1016/j.ultsonch.2019.104942.
  31. Singh, N., Jaiswal, J., Tiwari, P., Sharma, B. (2020). Phytochemicals from citrus limon juice as potential antibacterial agents. The Open Bioactive Compounds Journal, 8 (1), pp. 1–6. DOI:10.2174/ 1874847302008010001.
  32. Singh, N., Sharma, R.M., Dubey, A.K., Awasthi, O.P., Porat, R., Saha, S., Carmi, N. (2023). Harvesting maturity assessment of newly developed citrus hybrids (Citrus maxima Merr.× Citrus sinensis (L.) Osbeck) for optimum juice quality. Plants, 12 (23), 3978 p. DOI:10.3390/plants12233978.
  33. Tiencheu, B., Nji, D.N., Achidi, A.U., Egbe, A.C., Tenyang, N., Ngongang, E.F.T., Fossi, B.T. (2021). Nutritional, sensory, physico-chemical, phytochemical, microbiological and shelf-life studies of natural fruit juice formulated from orange (Citrus sinensis), lemon (Citrus limon), Honey and Ginger (Zingiber officinale). Heliyon, 7 (6), pp. 45–52. DOI:10.1016/j.heliyon.2021.e07177.
  34. Xu, Q., Chen, L.L., Ruan, X., Chen, D., Zhu, A., Chen, C. (2013). The draft genome of sweet orange (Citrus sinensis). Nature genetics, 45 (1), pp. 59–66. DOI:10.1038/ng.2472.
  35. Yanti, S., Lins, H.Y., Chien, W.J. (2023). Evaluation of ascorbic acid and sugar content in taiwanese lemon (Citrus depressa H.) extract. Food and Agro-industry Journal, 4 (1), pp. 9–20.
  36. Zhang, J. Ritenour M.A. (2016). Sugar Com position Anylysis of Commercial Citrus Juice Products. Proc. Fla. State Hort. Soc., 129, pp. 178–180. DOI:10.3390/s22062290.
  37. Wang, Y.C., Chuang, Y.C., Hsu, H.W. (2008). The flavonoid, carotenoid and pectin content in peels of citrus cultivated in Taiwan. Food chemistry, 106 (1), рр. 277–284. DOI:10.1016/j.foodchem.2007. 05.086.
ДолученняРозмір
PDF icon polishchuk_1_2025.pdf528.02 КБ