Ви є тут

ГЕМАТОЛОГІЧНИЙ ПРОФІЛЬ КРОВІ СВИНЕЙ ЗА ЗГОДОВУВАННЯ ЦЕЛЮЛОЗОАМІЛОЛІТИЧНОЇ ДОБАВКИ

За показниками крові було проведено оцінювання рівня забезпеченості тварин основними поживними речовинами, умов годівлі, фізіологічного стану, віку, статі. У процесі роботи досліджували вміст загального білка крові, альбумінів, глобулінів, глюкози, кальцію, фосфору, гемоглобіну, кількість еритроцитів і величину гематокриту, також обчислювали індекси крові, використовуючи комплекс гематологічних методик. Мета полягала у з᾿ясуванні біохімічних та морфологічних показників крові свиней на відгодівлі за додавання целюлозоамілолітичної добавки до складу раціону. Досліджено вплив згодовування целюлозоамілолітичної ферментної добавки на продуктивні якості свиней на відгодівлі. Зазначена добавка містить 0,5 % ензиму целюлази, 1 грам якої забезпечує 2700 одиниць активності, та 0,1 % ензиму α-амілази, 1 грам якої забезпечує 9342 одиниць активності, водночас співвідношення активностей 1:4 відповідно. Дослідження на свинях проводили у два етапи: зрівняльний період (15 діб) та основний (71 доба). Для годівлі свиней було використано зернові корми, вирощені безпосередньо у господарстві – зерно ячменю, пшениці, сої. Раціон контрольної групи складався з 63 % зерна ячменю, 27,5 % зерна пшениці, 9 % макухи соєвої, 0,5% мінеральної добавки. Свиням дослідної групи згодовували целюлозоамілолітичну кормову добавку в розрахунку 5 г целюлази і 1 г амілази на 1 кг корму. За використання у раціонах свиней зазначеної вище добавки спостерігали підвищення імунітету тварин унаслідок збільшення гама-глобулінів у білках крові на 9 %. Збільшення кількості гемоглобіну на 8 % і еритроцитів на 14 % у період відгодівлі зумовлено покращенням умов утримання і зовнішньою антигенною стимуляцією фізіологічних процесів. Рішення щодо доцільності включення целюлозоамілолітичної добавки у складі раціону ухвалено на підставі виробничих випробувань пропонованого препарату, який збільшував середньодобові прирости живої маси на 19,7 % у період відгодівлі свиней.

Ключові слова: свині, кров, еритроцити, гемоглобін, гематокрит, лейкоцити, тромбоцити, альбуміни, глобуліни.

  1. Біохімічні методи дослідження крові тварин: методичні рекомендації для лікарів хіміко-токсикологічних відділів державних лабораторій ветеринарної медицини України, слухачів факультетів підвищення кваліфікації та студентів факультету ветеринарної медицини / В. І. Левченко, та ін. Київ, 2004. 104 с. URL: http://rep.btsau.edu.ua/ handle/BNAU/446
  2. Бондаренко В. В. Показники якості свинини при згодовуванні БВМД Мінактивіт. Аграрна наука та харчові технології: збірник наукових праць. Годівля тварин та технологія кормів. Вінниця: ВНАУ, 2016. С. 15–21. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/anxt_2016_2_5
  3. Лабораторні методи дослідження у біології, тваринництві і ветеринарній медицині: довідник / В. В. Влізло, та ін. Львів: СПОЛОМ, 2012. 764 с.
  4. Гончарук А. П. Гематологічні показники свиней при згодовуванні БВМД Інтермікс. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Л. 2016. Т. 18. № 1(65). ч. 3. С. 27–32.
  5. Грушанська Н. Г., Костенко В. М. Біохімічні показники крові свиноматок за профілактики порушень обміну мінеральних речовин. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. 2017. т 19. № 82. С. 71–76. Doi: https://doi.org/10.15421/nvlvet8215
  6. Гуцол А. В. Гематологічні показники свиней при згодовуванні ферментних препаратів.Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. Том 10. № 2 (37). Частина 2. 2008. С. 68–71.
  7. Діхтярук Н. С., Гуцол А. В. Вплив згодовування білково-вітамінних добавок на біохімічні показники крові молодняку свиней. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. 2014. Вип. 1 (83). т. № 2. С. 32–38.
  8. Відмінності складу крові периферичних і центральних вен у свиней / Кібкало Д. В., та ін. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. 2016. т. 18. № 3 (70). С. 132 – 135. Doi: https://doi.org/10.15421/nvlvet7031
  9. Кононенко С. И. Действие ферментных препаратов на использование корма молодняка свиней. Инновационные технологии в свиноводстве. Краснодар. 2008. С. 80–87.
  10. Кучерявий В. П. Вплив нової кормової добавки на показники крові молодняку свиней на вирощуванні. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. Том 17. № 3 (63). 2015. 54. С. 354–358.
  11. Методи лабораторної клінічної діагностики хвороб тварин: навчальне видання / В. І. Левченко та ін.; за ред. В.І. Левченка. К.: Аграрна освіта. 2010. 437 с. URL:http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/467
  12. Методичні вказівки щодо використання методів біохімічних досліджень біологічного матеріалу у державних лабораторіях ветеринарної медицини при діагностиці захворювань неінфекційної патології. Затв. Держдепартаментом ВМ 26.07. 2000. № 15–14/27.
  13. Плохинский Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников. Москва: Колос, 1969. 254 с.
  14. Реброва О. Ю. Статистический анализ медицинских данных. Применение пакета прикладных программ STATISTICA. М.: МедиаСфера, 2003. 312 с.
  15. Сехин А. А., Сурмач В. Н., Ковалевский В. Ф., Анисько П. Е. Повышение продуктивности молодняка свиней при использовании ферментных препаратов. Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства. № 1. 2013. С. 89–94.
  16. Dale T., Parr T., King J., Brameld J. PSVII-1 Eff ects of exogenous fi brolytic enzymes on the release of xylooligosaccharides from six varieties of wheat in-vitro. Journal of Animal Science. Vol. 97. Issue Supplement_3. 2019. P. 360–361. Doi:
  17. Glenmer B. Tactacan., Seung-Yeol Cho., Jin H. Cho., In H. Kim. Performance Responses, Nutrient Digestibility, Blood Characteristics, and Measures of Gastrointestinal. Health in Weanling Pigs Fed Protease Enzyme. AsianAustralas J Anim Sci. 2016. 29(7). P. 998–1003. Doi:https:// doi.org10.5713/ajas.15.0886
  18. Evaluation of haematological, biochemical and histopathological parameters of transgenic rabbits / Jurcik R., et al. J Vet Med A Physiol Pathol Clin Med. 2007. 54(9). Р. 527– 531. Doi: https://doi.org/10.1111/j.1439-0442.2007.00976.
  19. Woyengo T.A., Beltranena E., Zijlstra R.T. Controlling feed cost by including alternative ingredients into pig diets: Areview. Journal of animal sciensce. 2015. Vol. 92. Issue 4. Р.1293–1305. Doi: https://doi.org/10.2527/jas
  20. Zervas S., Zijlstra R.T. Eff ects of dietary protein and fermentable fi ber on nitrogen excretion patterns and plasma urea in grower pigs. J. Anim. Sci. 80. 2002. P. 3247–3256. Doi: https://doi.org/10.2527/2002.80123247
ДолученняРозмір
PDF icon novakovska_1_2020.pdf1.61 МБ