Ви є тут

М’ясна продуктивність перепелів за випоювання нанокристалічного діоксиду церію

Останнім часом дедалі більшої популярності набуває використання наноматеріалів у птахівництві як кормових добавок, здатних підвищити продуктивність стада. До наноматеріалів з широким спектром дії належить нанокристалічний діоксид церію. Завдяки кисневій нестехіометрії і низькій токсичності наночастинки діоксиду церію є перспективним об’єктом для сільського господарства. Наведено результати вивчення м’ясної продуктивності перепелів породи Фараон за випоювання нанокристалічного діоксиду церію у складі кормової добавки Наноцерій. Дослідження проведено на перепелах у період вирощування з 14 до 49 доби. Для проведення експерименту із птиці добового віку сформували дві групи (контрольну і дослідну) по 24 голів у кожній. Перепелів утримували в умовах віварію, у клітках-батареях за дотримання встановлених вимог мікроклімату. Птиця обох груп отримувала комбікорм, розроблений з урахуванням віку і фізіологічних особливостей. З питною водою птиця дослідної групи отримувала нанокрислалічний діоксид церію у складі кормової добавки Наноцерій у дозі 8,6 мг на літр води упродовж 35 діб. Облік поголів’я перепелів та їх зважування проводили щотижнево, починаючи з добового віку. Визначали такі показники: збереженість, динаміку живої маси, середньодобові прирости живої маси. За результатами контрольного забою та анатомічного розбирання визначали масу тушки і масу їстівної частини. Забійні якості та морфологічний склад тушок перепелів визначали анатомічним розбиранням із визначенням таких показників: передзабійна маса, маса напівпатраної, патраної тушки, забійний вихід, маса їстівних частин. Випоювання кормової добавки Наноцерій молодняку перепелів підвищувало їх збереженість на 4,17 %, живу масу і абсолютний середньодобовий приріст – на 20,3 і 0,48 г (Р<0,05) відповідно. Додавання до питної води перепелам НДЦ сприяло збільшенню їх передзабійної маси на 19,3 г, напівпатраної тушки – на 18,0 г, патраної – на 17,5 г порівняно з контрольною групою. Тушки перепелів дослідної групи характеризувались вищим виходом їстівних частин порівняно з птицею, яка споживала чисту воду.

Ключові слова: перепела, нанокристалічний діоксид церію, маса тіла, приріст, показники забою, вихід їстівних частин.

  1. Santhi D., Kalaikannan A. Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) meat: characteristics and value addition. World's poultry science journal. 2017. Vol. 73. P. 337–344. Doi:https://doi.org/10.1017/S004393391700006X
  2. Lukanov H. Domestic quail (Coturnix japonica domestica), is there such farm animal? World's poultry science journal. 2019. Vol. 75. P. 547–558. Doi:https://doi. org/10.1017/ S0043933919000631
  3. Surai P.F., Visinin V.I. Vitagenes in poultry production: Part 1. Technological and environmental stresses. World's poultry science journal. 2019. Vol. 72. P. 721–734. Doi:https://doi.org/ 10.1017/S0043933916000714
  4. Surai P. F., Fisinin V. I. Vitagenes in poultry production: Part 2. Nutritional and internal stresses. World's poultry science journal. 2016. Vol. 72. P. 761–772. Doi:https:// doi.org/10.1017/ S0043933916000726
  5. Estévez M. Oxidative damage to poultry: from farm to fork. Poultry science. 2015. 94. P. 1368–1378. Doi: https:// doi.org/10.3382/ps/pev094
  6. Villaverde A., Parra V., Estévez M. Oxidative and nitrosative stress induced in myofibrillar proteins by a hydroxyl-radical-generating system: impact of nitrite and ascorbate. Journal of agricultural and food chemistry. 2014. 62. P. 2158–2164. Doi:https://doi.org/ 10.1021/jf405705t
  7. Antioxidant effectiveness of vegetable powders on the lipid and protein oxidative stability of cooked turkey meat patties: implications for health / G. Duthie et all. Nutrients. 2013. 5. P. 1241–1252. Doi:https://doi.org/10.3390/ nu5041241
  8. Review: In vivo and postmortem effects of feed antioxidants in livestock: a review of the implications on authorization of antioxidant feed additives / S. A. Salami et all. Animal. 2016. Vol. 10. P. 1375–1390. Doi:https://doi. org/10.1017/ S1751731115002967
  9. Hassan S., Hassan F. U., Rehman M. S. Nanoparticles of trace minerals in poultry nutrition: potential applications and future prospects. Biol trace elem res. 2020. 195. P. 591–612. Doi:https://doi.org/10.1007/s12011-019- 01862-9
  10. Patra A., Lalhriatpuii M. Progress and prospect of essential mineral nanoparticles in poultry nutrition and feeding-a review. Biol trace elem res. 2020. 197. P. 233–253. Doi:https:// doi.org/10.1007/s12011-019-01959-1
  11. Використання наночастинок металів та неметалів у птахівництві / О.С. Цехмістренко та ін. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. 2019. № 2. С. 113–130. Doi:https://doi.org/10.33245/2310-9289- 2019-150-2-113-130
  12. Perspectives of cerium nanoparticles use in agriculture / V. S. Bityutskyy et al. The animal biology. 2017. № 19. С. 9–17. Doi:http://doi.org/10.15407/animbiol19.03.009
  13. Біоміметична та антиоксидантна активність нанокристалічного діоксиду церію / O.C Цехмістренко та ін. Світ медицини та біології. 2018. № 1(63). С. 196–201. Doi:https:// doi.org/10.267254/2079-8334-2018-1-63-196-201
  14. Antioxidant cerium oxide nanoparticles in biology and medicine /B. C. Nelson et al. Antioxidants (Basel). 2016. 5 p. Doi:https://doi.org/10.3390/ antiox5020015
  15. Shape-specific nanoceria mitigate oxidative stressinduced calcification in primary human valvular interstitial cell culture / Y. Xue et al. Cell mol bioeng. 2017. 10. P. 483– 500. Doi: https://doi.org/10.1007/s12195-017-0495-6
  16. Inbaraj B. S., Chen В. H. An overview on recent in vivo biological application of cerium oxide nanoparticles. Asian journal of pharmaceutical sciences. 2020. 15. P. 558– 575. Doi:
  17. Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві / Ібатулін та ін. Київ: Аграр. Наука. 2017. 327 с.
  18. Методические рекомендации по проведению анатомической разделки тушек и органической оценки количества мяса и яиц / Лукашенко В.С. и др. Всерос. Науч. Исслед. И технол. Ин-т. птицеводства. ВНИТИП. 2004. 27 с.
  19. Штеле А. Л., Османян А. К., Афанасьев Г. Д. Яичное птицеводство. Санкт-Петербург: Лань, 2011. 272 с.
  20. Вплив наночастинок діоксиду церію на інтенсивність росту та споживання кормів молодняком перепілок / М. Я. Співак та ін. Ветеринарна медицина. 2013. № 97. С. 470–472.
  21. Наумова В. В., Донец В. Н. Мясная продуктивность перепелов породы фараон в разные сроки выращивания. Вестник Ульяновской государственной сельхозакадемии. 2013. № 4. С. 93–96.
  22. Вплив нанокристалічного діоксиду церію на яєчну продуктивність перепелів / М. Я. Співак та ін. Сучасне птахівництво. 2013. № 3. С. 22–24.
  23. Цехмістренко O., Бітюцький В., Цехмістренко С., Співак M. Вплив наночастинок діоксиду церію на біохімічні показники в організмі курчат-бройлерів. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2020. № 6. С. 112–117. Doi:https://doi.org/10.31890/ vttp.2020.06.20
  24. Enzyme-like activity of nanomaterials / S.I. Tsekhmistrenko et al. Regulatory Mechanismsin Biosystems. 2018. 9(3). Р. 469–476. Doi:https://doi. org/10.15421/021870
  25. Nanotechnologies and environment: A review of pros and cons / O.S. Tsekhmistrenko et al. Ukrainian journal of ecology. 2020. 10(3). P. 162–172. Doi:https://doi. org/10.15421/2020_149
ДолученняРозмір
PDF icon zotsenko_1_2021.pdf534.72 КБ